Je bekijkt nu Energie Investeringsaftrek (EIA) Uitgelegd

Energie Investeringsaftrek (EIA) Uitgelegd

Als u als ondernemer investeert in energiezuinige bedrijfsmiddelen of duurzame energietechnieken, kunt u gebruikmaken van de energie investeringsaftrek (EIA). Dit is een fiscale regeling die u een direct financieel voordeel biedt. In dit artikel leggen we uit wat de EIA inhoudt, voor welke investeringen u in aanmerking komt en hoe u de regeling kunt aanvragen. Ook gaan we in op de voordelen van de EIA voor uw bedrijf en het milieu.

Wat is de energie investeringsaftrek?

De EIA is een fiscale aftrekregeling die bedoeld is om ondernemers te stimuleren om te investeren in energiebesparing en duurzame energie. De regeling geldt voor ondernemers die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen.

Als u gebruikmaakt van de EIA, mag u naast de afschrijving een extra bedrag aftrekken van de winst. De aftrek is 45,5% van het investeringsbedrag dat in aanmerking komt. Dit betekent dat u minder belasting hoeft te betalen. Het netto voordeel van de EIA hangt af van uw belastingtarief, maar is gemiddeld zo’n 11% van het investeringsbedrag.

Energie investeringsaftrek: Weke investeringen?

U komt in aanmerking voor de EIA als uw investering in een bedrijfsmiddel voldoet aan de volgende vier voorwaarden:

 • Het bedrag aan energie-investeringen is minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel.
 • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.
 • Het bedrijfsmiddel staat op de zogenoemde energielijst. Dit is een lijst met duidelijk omschreven investeringen (specifiek) én voor maatwerkinvesteringen (generiek) die een forse energiebesparing opleveren. U kunt de energielijst downloaden van de website van RVO.nl.
 • U kunt voor hetzelfde bedrijfsmiddel geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen. U kunt de EIA wel combineren met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Op de energielijst staan uiteenlopende investeringen in bedrijfsgebouwen, processen, transportmiddelen, duurzame energie, energiebalancering, energietransitie en advies hierover. Enkele voorbeelden zijn:

 • Zonnepanelen
 • Warmtepompen
 • LED-verlichting
 • Isolatie
 • Warmteterugwinning
 • Energiemanagementsystemen
 • Elektrische voertuigen
 • Waterstofproductie

Hoe maakt u gebruik van de regeling?

Als u gebruik wilt maken van de EIA, moet u binnen drie maanden na de investering een melding doen bij RVO.nl. U ontvangt een ontvangstbevestiging die u moet bewaren bij uw boekhouding. Vervolgens geeft u de energie-investeringsaftrek aan in uw aangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting. De Belastingdienst beslist uiteindelijk over uw aangifte, eventueel ondersteund door een advies van de RVO.

Voordelen energie investeringsaftrek

De EIA heeft verschillende voordelen voor uw bedrijf en het milieu. Met de EIA kunt u:

 • Besparen op uw energiekosten: door te investeren in energiezuinige bedrijfsmiddelen of duurzame energietechnieken, verlaagt u uw energieverbruik en uw energierekening. U kunt zo ook profiteren van lagere tarieven voor groene stroom of gas.
 • Besparen op uw belastingen: door gebruik te maken van de EIA, verlaagt u uw fiscale winst en betaalt u minder inkomsten- of vennootschapsbelasting. U kunt ook nog gebruikmaken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek voor extra voordeel.
 • Bijdragen aan de energietransitie: door te investeren in energiebesparing en duurzame energie, draagt u bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. U levert zo een positieve bijdrage aan het klimaat en de duurzame ontwikkeling van Nederland.

Conclusie

De energie-investeringsaftrek (EIA) is een aantrekkelijke fiscale regeling voor ondernemers die willen investeren in energiebesparing en duurzame energie. De EIA biedt een direct financieel voordeel door een extra aftrek van de winst. Daarnaast levert de EIA ook een lagere energierekening en een positieve bijdrage aan het milieu op. De EIA geldt voor een breed scala aan investeringen die vermeld staan op de energielijst of die voldoen aan een algemene besparingsnorm. Om gebruik te maken van de EIA, moet u binnen drie maanden na de investering een melding doen bij RVO.nl en de aftrek aangeven in uw belastingaangifte. 

Geef een reactie