Je bekijkt nu Mijn Belastingdienst Zakelijk

Mijn Belastingdienst Zakelijk

Als fiscalist vind ik het belangrijk dat ondernemers op de hoogte zijn van de verschillende mogelijkheden die er zijn om hun belastingzaken te regelen. Een van deze mogelijkheden is de website Mijn Belastingdienst Zakelijk. Deze website is speciaal ontwikkeld voor ondernemers en biedt diverse functies en mogelijkheden om belastingzaken eenvoudig en snel te regelen. In dit artikel zal ik ingaan op de verschillende aspecten van Mijn Belastingdienst Zakelijk en uitleggen hoe u hier als ondernemer gebruik van kunt maken.

Inloggen en registreren

Voor eenmanszaken en zzp’ers geldt het volgende. Om gebruik te kunnen maken van de functies van Mijn Belastingdienst Zakelijk, moet u eerst inloggen met uw persoonlijke DigiD. Indien u nog geen DigiD heeft, kunt u deze aanvragen via de website van DigiD.

eHerkenning

Heeft uw onderneming de rechtsvorm VOF, NV, BV of CV? Dan dient u in te loggen met eHerkenning. eHerkenning is dus vereist om in te inloggen met eHerkenning in Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Als u voor deze rechtsvormen toch inlogt DigiD, zijn de functies beperkt. U kunt bijvoorbeeld geen aangiften omzetbelasting indienen.

Functies van Mijn Belastingdienst Zakelijk

Mijn Belastingdienst Zakelijk biedt verschillende functies voor ondernemers, waarmee u eenvoudig diverse belastingzaken kunt regelen. Hieronder zal ik een aantal van deze functies toelichten.

Omzetbelasting aangifte

Een van de belangrijkste functies van Mijn Belastingdienst Zakelijk is het doen van uw omzetbelasting aangifte. Via de website kunt u eenvoudig uw aangifte indienen, waarbij alle gegevens automatisch worden ingevuld op basis van uw KvK-nummer. U hoeft alleen nog de omzet en kosten in te vullen en de aangifte te verzenden. Het is ook mogelijk om uw aangifte te corrigeren of een suppletieaangifte in te dienen via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

EU-btw éénloketsysteem

Met het EU-btw eenloketsysteem kunnen bedrijven hun btw-aangifte en -betalingen voor digitale diensten die zij aanbieden aan consumenten in andere EU-landen, centraal regelen via de belastingdienst van het land waar zij gevestigd zijn.

Opgaaf ICP

ICP staat voor Intracommunautaire Prestaties. Dit is een regeling binnen de Europese Unie die betrekking heeft op de btw die wordt geheven op transacties tussen bedrijven in verschillende EU-landen.

Het ICP-systeem is bedoeld om te voorkomen dat bedrijven dubbele belasting betalen op transacties die plaatsvinden tussen verschillende EU-landen. In plaats daarvan wordt de btw in rekening gebracht in het land van de ontvanger van de goederen of diensten. De leverancier van de goederen of diensten, berekent het tarief van 0%.

Om te voldoen aan de ICP-regeling moeten bedrijven zich registreren bij de belastingdienst van hun eigen land en specifieke rapportageverplichtingen vervullen. Voor Nederland geldt dat een opgaaf ICP moet worden ingediend via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Loonheffingen aangifte

Als werkgever bent u verplicht om loonheffingen af te dragen aan de Belastingdienst. Via Mijn Belastingdienst Zakelijk kunt u eenvoudig uw loonheffingen aangifte doen. Ook kunt u via de website uw jaaropgaven raadplegen en downloaden.

Inkomstenbelasting aangifte

Naast het regelen van uw omzetbelasting en loonheffingen, kunt u via Mijn Belastingdienst Zakelijk ook uw inkomstenbelasting aangifte indienen. Dit geldt uiteraard ook voor de aangifte voor winst uit onderneming.

Overige mogelijkheden Mijn Belastingdienst Zakelijk

Als ondernemer of werkgever kunt ook op andere manieren gebruik maken van de website. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de aangifte vliegbelasting, de aangifte verhuurderheffing vanaf 2016, de loonaangifte vanaf belastingjaar 2019 en de aangifte vennootschapsbelasting vanaf belastingjaar 2018.

Ook kunt u als ondernemer of werkgever gebruik maken van verschillende mogelijkhehden, zoals het aanvragen of wijzigen van de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting vanaf belastingjaar 2020, het indienen van bezwaar voor de vennootschapsbelasting, het aanvragen van een verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto en het doen van de opgaaf eerstedagsmelding.

Conclusie

Mijn Belastingdienst Zakelijk is een waardevolle website voor ondernemers, waar u eenvoudig en snel diverse belastingzaken kunt regelen. Via de website kunt u uw omzetbelasting, loonheffingen, inkomstenbelasting en toeslagen regelen. Het is belangrijk om uw belastingzaken tijdig te regelen en te controleren op eventuele fouten. Door gebruik te maken van Mijn Belastingdienst Zakelijk kunt u veel tijd en moeite besparen en zorgt u ervoor dat uw belastingzaken altijd op orde zijn.

Geef een reactie