Je bekijkt nu Belasting Aangifte 2023: Tips & Advies

Belasting Aangifte 2023: Tips & Advies

De belasting aangifte 2023 dus over het jaar 2023 is voor veel mensen een verplichting, maar ook een kans om geld terug te krijgen of te besparen. In dit artikel leest u alles wat u moet weten over de belastingaangifte 2023, zoals de deadlines, de aftrekposten, de tips en de valkuilen. Zo kunt u goed voorbereid en zonder stress uw aangifte doen!

Wanneer belasting aangifte 2023

De Belastingdienst verstuurt de aangiftebrieven in januari en februari. Hebt u vóór 1 maart 2024 geen aangiftebrief over 2023 ontvangen van de belastingdienst? Dan is belasting doen alleen verplicht als u verwacht meer dan €48 belasting te moeten betalen.

Vul bij twijfel toch de belasting aangifte 2023 in. U ziet dan ook meteen of u recht hebt op een teruggave.

De deadline voor het doen van de aangifte is 1 mei 2024. Als u voor 1 april 2024 aangifte doet, krijgt u vóór 1 juli 2024 bericht van de Belastingdienst over uw definitieve aanslag. Als u na 1 april 2024 aangifte doet, kan het langer duren voordat u bericht krijgt.

Uitstel belasting aangifte 2023

Als u meer tijd nodig hebt om uw belasting aangifte 2023 te doen, kunt u uitstel aanvragen. Dat kan tot en met 30 april 2024 via de website van de belastingdienst Mijn Belastingdienst of telefonisch via de BelastingTelefoon.

U krijgt dan automatisch uitstel tot 1 september 2024. In sommige gevallen kunt u langer uitstel krijgen, bijvoorbeeld als u in het buitenland woont of als u ziek bent.

Hoe doet u aangifte?

U kunt op verschillende manieren aangifte doen:

  • Online via Mijn Belastingdienst op de website van de Belastingdienst. U hebt hiervoor uw DigiD nodig.
  • Met de app Aangifte inkomstenbelasting op uw smartphone of tablet. U hebt hiervoor ook uw DigiD nodig.
  • Met een papieren formulier dat u kunt aanvragen bij de BelastingTelefoon. U hebt hiervoor geen DigiD nodig.

De online aangifte en de app zijn vooraf ingevuld met gegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn, zoals uw loon, uw hypotheek en uw bankrekeningnummer. U moet deze gegevens wel controleren en eventueel aanvullen of wijzigen.

De papieren aangifte moet u geheel zelf invullen.

Waar moet u op letten bij het invullen van uw aangifte?

Bij het invullen van uw aangifte moet u rekening houden met een aantal zaken, zoals:

  • Uw persoonlijke situatie: bent u getrouwd, gescheiden, samenwonend, alleenstaand, hebt u kinderen, etc.? Dit kan invloed hebben op uw fiscale partnerschap, uw heffingskortingen en uw toeslagen.
  • Uw inkomsten: hebt u inkomsten uit werk, uitkering, pensioen, vermogen, eigen woning, etc.? Dit bepaalt in welke box(en) u belasting moet betalen en welk tarief van toepassing is.
  • Uw aftrekposten: hebt u kosten gemaakt die aftrekbaar zijn voor de belasting, zoals hypotheekrente, zorgkosten, giften, etc.? Dit verlaagt uw belastbaar inkomen en dus ook uw belasting.
  • Uw vermogen: hebt u bezittingen en schulden die meetellen voor de vermogensrendementsheffing in box 3, zoals spaargeld, beleggingen, tweede woning, etc.? Dit bepaalt of u belasting moet betalen over uw vermogen en hoeveel.

Belasting aangifte 2023: Tips & Advies

Er zijn verschillende manieren om te besparen op uw belasting of om geld terug te krijgen van de Belastingdienst. Hieronder geven we een aantal tips en adviezen:

  • Maak gebruik van alle aftrekposten waar u recht op hebt. Controleer of u kosten hebt gemaakt die aftrekbaar zijn, zoals zorgkosten, studiekosten, giften, etc. Bewaar de bewijsstukken van deze kosten, zoals bonnetjes, facturen of bankafschriften.
  • Maak gebruik van de middelingsregeling als uw inkomen sterk wisselt over drie opeenvolgende jaren. U kunt dan een verzoek indienen om uw belasting te berekenen over het gemiddelde inkomen van die drie jaren. Dit kan voordelig zijn als u bijvoorbeeld net bent begonnen of gestopt met werken, een sabbatical hebt genomen of ontslagen bent.
  • Maak gebruik van de fiscale voordelen voor groene beleggingen. Als u belegt in fondsen die investeren in duurzame projecten, kunt u profiteren van een vrijstelling in box 3 en een extra heffingskorting. U moet wel beleggen in fondsen die een groencertificaat hebben van de overheid.
  • Maak gebruik van de fiscale voordelen voor sparen voor uw pensioen. Als u een pensioentekort hebt, kunt u fiscaal voordelig sparen voor uw pensioen via een lijfrente. U kunt dan de betaalde premies aftrekken van uw inkomen in box 1. U moet wel voldoen aan de jaarruimte of de reserveringsruimte.
  • Maak gebruik van de fiscale voordelen voor schenken aan uw (klein)kinderen. U kunt elk jaar een bedrag belastingvrij schenken aan uw (klein)kinderen. Dit verlaagt uw vermogen in box 3 en u helpt uw (klein)kinderen financieel. Er gelden wel bepaalde vrijstellingen en voorwaarden.

Wat zijn de meest gemaakte fouten bij het doen van de belastingaangifte?

Bij het doen van de belastingaangifte kunt u ook fouten maken die u geld kunnen kosten of een boete kunnen opleveren. Hieronder noemen we een aantal veelvoorkomende fouten:

  • U doet geen of te laat aangifte. Als u geen aangifte doet terwijl u dat wel moet, of als u te laat aangifte doet, kunt u een boete krijgen van de Belastingdienst. Ook kan de Belastingdienst een schatting maken van uw inkomen en vermogen, die hoger kan uitvallen dan de werkelijkheid.
  • U vult verkeerde of onvolledige gegevens in. Als u verkeerde of onvolledige gegevens invult, bijvoorbeeld over uw inkomen, uw aftrekposten of uw vermogen, kunt u te veel of te weinig belasting betalen. Ook kunt u een boete krijgen als u opzettelijk onjuiste informatie verstrekt.
  • U controleert de vooraf ingevulde gegevens niet. Als u online aangifte doet of de app gebruikt, zijn veel gegevens al vooraf ingevuld door de Belastingdienst. Maar deze gegevens kunnen onjuist of onvolledig zijn, bijvoorbeeld omdat ze niet actueel zijn of omdat ze afkomstig zijn van andere instanties die fouten hebben gemaakt. U bent zelf verantwoordelijk voor het controleren en eventueel aanpassen van deze gegevens.
  • U vergeet uw fiscale partner mee te nemen in uw aangifte. Als u een fiscale partner hebt, moet u samen aangifte doen. U kunt dan bepaalde inkomsten en aftrekposten verdelen tussen u en uw partner, zodat u optimaal gebruik maakt van de belastingtarieven en heffingskortingen. U hebt een fiscale partner als u getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt, samenwoont met een samenlevingscontract of onder bepaalde voorwaarden zonder contract.

Conclusie

De belastingaangifte 2023 is voor veel mensen een belangrijk moment om hun financiële situatie te bekijken en te optimaliseren. Door goed voorbereid te zijn, alle relevante gegevens te verzamelen en te controleren, gebruik te maken van alle fiscale mogelijkheden en fouten te voorkomen, kunt u ervoor zorgen dat u niet meer belasting betaalt dan nodig is of dat u geld terugkrijgt van de Belastingdienst.

Dit bericht heeft één reactie

  1. H. Garrelds

    wat een gedoe om eenvoudig de machtigingskode in te voeren. zeg toch gewoon heel simpel hoe dat moet.

Geef een reactie