Je bekijkt nu Btw Parkeerkosten: Wat U Moet Weten

Btw Parkeerkosten: Wat U Moet Weten

Als u een auto gebruikt voor uw werk, krijgt u waarschijnlijk te maken met parkeerkosten. Maar hoe zit het met de btw op deze kosten? Mag u die terugvragen bij de Belastingdienst? En hoe verwerkt u deze kosten in uw administratie? In dit artikel leggen we u alles uit over btw op parkeerkosten.

Wat valt er onder de btw parkeerkosten?

Parkeerkosten zijn de kosten die u maakt om uw auto te parkeren op een bepaalde locatie. Dit kan zijn op straat, in een parkeergarage of op een parkeerterrein. Parkeerkosten zijn meestal afhankelijk van de duur van het parkeren, de locatie en het tijdstip.

Wanneer zijn btw parkeerkosten aftrekbaar?

Parkeerkosten zijn alleen aftrekbaar als u een auto van de zaak heeft. Dat wil zeggen dat de auto tot uw ondernemingsvermogen behoort en op de balans van uw bedrijf staat. U mag dan alle kosten die verband houden met de auto, inclusief de parkeerkosten, als zakelijke kosten opvoeren. U verlaagt hiermee uw winst en betaalt dus minder inkomstenbelasting.

Heeft u een auto met privévermogen aangeschaft? Dan mag u geen parkeerkosten aftrekken. U mag wel een kilometervergoeding van € 0,21 per kilometer belastingvrij aan uzelf uitkeren voor de zakelijke ritten die u met uw privéauto maakt. In deze vergoeding zitten alle autokosten, zoals brandstof, verzekering, onderhoud en ook parkeren. U hoeft deze kosten dus niet apart bij te houden of te bewijzen.

Hoe zit het met de btw op parkeerkosten?

De btw op parkeerkosten mag u in sommige gevallen wel terugvragen, ook als u met een privéauto rijdt. Het hangt er namelijk van af waar u parkeert. Er wordt onderscheid gemaakt tussen:

  • Betaald parkeren op straat
  • Betaald parkeren in een parkeergarage of op een parkeerterrein

Betaald parkeren op straat

Als u betaalt om op straat te parkeren, betaalt u eigenlijk een gemeentelijke heffing. Dit wordt gezien als een belasting en daarom wordt hier geen btw over geheven. U kunt dus ook geen btw terugvragen over het parkeren op straat. Op het bonnetje dat u krijgt, staat dan ook geen btw vermeld.

Betaald parkeren in een parkeergarage of op een parkeerterrein

Als u betaalt om in een parkeergarage of op een parkeerterrein te parkeren, betaalt u voor een commerciële dienst. De beheerder van de garage of het terrein rekent namelijk btw over het parkeren. Het btw-tarief is 21%. U kunt deze btw wel terugvragen bij de Belastingdienst, mits het parkeren een zakelijk doel heeft. Op het bonnetje dat u krijgt, staat dan ook 21% btw vermeld.

Hoe verwerkt u de btw op parkeerkosten in uw administratie?

Om de btw op parkeerkosten terug te vragen, moet u de bonnetjes bewaren en verwerken in uw administratie. U moet kunnen aantonen dat het parkeren zakelijk was en dat u de btw heeft betaald. U kunt de bonnetjes bijvoorbeeld scannen of fotograferen en digitaal opslaan.

Een handige tip om het uzelf makkelijker te maken, is om gebruik te maken van een parkeerapp zoals ParkMobile. Met dit soort apps kunt u via uw smartphone parkeren, waarbij u alleen voor de werkelijk geparkeerde tijd betaalt. U krijgt dan maandelijks een gespecificeerde factuur met btw. U kunt ook notities toevoegen aan uw parkeeracties, zodat u de kosten makkelijk kunt doorberekenen aan uw klant. Bovendien kunt u met deze apps overal parkeren, zowel op straat als in garages.

Conclusie

Btw op parkeerkosten is een onderwerp waar veel ondernemers vragen over hebben. Het is belangrijk om te weten wanneer u de btw wel of niet kunt terugvragen en hoe u dat doet. Zo voorkomt u dat u geld laat liggen of in de problemen komt met de Belastingdienst. Hopelijk heeft dit artikel u geholpen om meer duidelijkheid te krijgen over btw op parkeerkosten. 

Geef een reactie