Je bekijkt nu Champions League Prijzengeld: Miljardenbal Voor Onze Clubs?

Champions League Prijzengeld: Miljardenbal Voor Onze Clubs?

De Champions League is de meest prestigieuze clubcompetitie ter wereld. De beste teams uit Europa strijden om de felbegeerde beker en de eer om zich de kampioen van het continent te noemen. Maar naast sportieve glorie gaat er ook veel geld om in de Champions League. Hoeveel precies? En hoe wordt het verdeeld onder de deelnemende clubs? In dit artikel geven we u een uitgebreid overzicht van het prijzengeld van de Champions League 2024.

Hoeveel geld is er te verdienen in de Champions League?

Het totale prijzengeld voor de Champions League 2024 bedraagt maar liefst 2 miljard euro. Dat is een stijging van 54% ten opzichte van het vorige seizoen, toen er nog 1,3 miljard euro te verdelen was. De reden voor deze enorme toename is dat de UEFA een nieuw contract heeft afgesloten met de mediarechtenhouders, die meer geld betalen voor de uitzendrechten van de wedstrijden.

Het prijzengeld van de Champions League bestaat uit vier onderdelen:

  • Startpremie: 500,5 miljoen euro (25%)
  • Vaste bedragen per ronde: 600,6 miljoen euro (30%)
  • Coëfficiënt ranking: 600,6 miljoen euro (30%)
  • Market pool: 300,3 miljoen euro (15%)

We leggen hieronder uit hoe elk onderdeel werkt en hoeveel geld een club kan verdienen.

Startpremie: 500,5 miljoen euro

De startpremie is het bedrag dat elke club ontvangt voor het bereiken van de groepsfase van de Champions League. Dit bedrag is voor alle clubs gelijk en bedraagt 15,64 miljoen euro per team. Dit betekent dat er in totaal 500,5 miljoen euro wordt uitgekeerd aan de 32 clubs die zich kwalificeren voor de groepsfase.

Vaste bedragen per ronde: 600,6 miljoen euro

De vaste bedragen per ronde zijn de bedragen die een club ontvangt voor het behalen van een bepaalde fase in het toernooi. Dit zijn de bedragen per ronde:

  • Groepsfase (overwinning): 2,8 miljoen euro
  • Groepsfase (gelijkspel): 0,93 miljoen euro
  • Achtste finale: 9,6 miljoen euro
  • Kwartfinale: 10,6 miljoen euro
  • Halve finale: 12,5 miljoen euro
  • Tweede plaats: 15,5 miljoen euro
  • Kampioen: 20 miljoen euro

Daarnaast wordt er nog een bedrag van 0,93 miljoen euro per gelijkspel gereserveerd en nadien verdeeld op basis van het aantal overwinningen in de groepsfase.

Een club die alle wedstrijden in de groepsfase wint, ontvangt dus 16,8 miljoen euro aan vaste bedragen. Een club die alle wedstrijden in de groepsfase verliest, ontvangt niets. Als alle wedstrijden in de groepsfase wordt gelijkgespeeld, ontvangt de club 5,58 miljoen euro aan vaste bedragen.

Een club die kampioen wordt, ontvangt dus maximaal 85,14 miljoen euro aan vaste bedragen. Een club die tweede wordt, ontvangt maximaal 80,64 miljoen euro aan vaste bedragen.

Champions League coëfficiënt ranking: 600,6 miljoen euro

De coëfficiënt ranking is het bedrag dat een club ontvangt op basis van zijn prestaties in de Europese competities in de afgelopen tien jaar. Hoe beter een club het heeft gedaan in Europa, hoe hoger zijn coëfficiënt ranking en hoe meer geld hij krijgt.

De coëfficiënt ranking wordt berekend door de UEFA aan de hand van een puntensysteem. Een club krijgt punten voor elke overwinning en elk gelijkspel in de Champions League en de Europa League. Ook krijgt een club bonuspunten voor het bereiken van bepaalde fases in het toernooi. De punten worden opgeteld over de laatste tien seizoenen, waarbij het meest recente seizoen het zwaarst weegt en het oudste seizoen het minst.

De coëfficiënt ranking wordt vervolgens omgezet in een percentage van het totale bedrag dat beschikbaar is voor dit onderdeel, namelijk 600,6 miljoen euro. Hoe hoger het percentage, hoe meer geld een club krijgt.

Bijvoorbeeld, als een club een coëfficiënt ranking heeft van 10%, dan krijgt hij 60,06 miljoen euro uit deze pot. Als een club een coëfficiënt ranking heeft van 1%, dan krijgt hij 6,006 miljoen euro uit deze pot.

De coëfficiënt ranking wordt elk jaar opnieuw berekend en kan dus veranderen naarmate een club beter of slechter presteert in Europa.

Market pool: 300,3 miljoen euro Champions League

De market pool is het bedrag dat een club ontvangt op basis van de waarde van de tv-markt in zijn land. Hoe groter de tv-markt, hoe meer geld een club krijgt.

De market pool wordt verdeeld onder de clubs uit hetzelfde land die deelnemen aan de Champions League. Het bedrag dat elke club krijgt, hangt af van twee factoren:

  • Het aantal clubs uit hetzelfde land dat deelneemt aan de Champions League
  • De prestaties van de clubs in de nationale competitie in het vorige seizoen

Hoe minder clubs uit hetzelfde land in de Champions League zitten, hoe meer geld elke club krijgt. Hoe beter een club het heeft gedaan in de nationale competitie, hoe meer geld hij krijgt.

Bijvoorbeeld, als er vier clubs uit Nederland in de Champions League zitten, dan wordt de market pool voor Nederland verdeeld onder deze vier clubs. Als PSV kampioen is geworden in de Eredivisie, dan krijgt PSV het grootste deel van de market pool. Als Feyenoord vierde is geworden in de Eredivisie, dan krijgt Feyenoord het kleinste deel van de market pool.

De exacte verdeling van de market pool wordt pas bekendgemaakt aan het einde van het seizoen, als alle wedstrijden zijn gespeeld en alle tv-inkomsten zijn berekend.

Voorbeelden: hoeveel geld kunnen PSV en Feyenoord verdienen in de Champions League?

Om u een idee te geven van hoeveel geld PSV en Feyenoord kunnen verdienen in de Champions League, geven we u hier twee voorbeelden. We gaan ervan uit dat PSV kampioen is geworden in de Eredivisie en dat Feyenoord vierde is geworden. We gaan ook ervan uit dat er vier clubs uit Nederland in de Champions League zitten en dat de market pool voor Nederland 40 miljoen euro bedraagt.

Voorbeeld 1: PSV en Feyenoord halen allebei de achtste finale

In dit voorbeeld halen PSV en Feyenoord allebei de achtste finale van de Champions League. Ze spelen allebei zes wedstrijden in de groepsfase, waarvan ze er drie winnen, twee gelijkspelen en één verliezen. Ze worden allebei tweede in hun groep en gaan door naar de knock-outfase. In de achtste finale worden ze allebei uitgeschakeld door een sterkere tegenstander.

Hoeveel geld verdienen ze dan?

PSV:

  • Startpremie: 15,64 miljoen euro
  • Vaste bedragen per ronde: 9,6 miljoen euro (achtste finale) + 8,4 miljoen euro (groepsfase) = 18 miljoen euro
  • Coëfficiënt ranking: stel dat PSV een coëfficiënt ranking heeft van 5%, dan krijgt PSV 30,03 miljoen euro
  • Market pool: stel dat PSV 50% van de market pool voor Nederland krijgt, dan krijgt PSV 20 miljoen euro

Totaal: 83,67 miljoen

Feyenoord:

  • Startpremie: 15,64 miljoen euro
  • Vaste bedragen per ronde: 9,6 miljoen euro (achtste finale) + 8,4 miljoen euro (groepsfase) = 18 miljoen euro
  • Coëfficiënt ranking: stel dat Feyenoord een coëfficiënt ranking heeft van 2%, dan krijgt Feyenoord 12,012 miljoen euro
  • Market pool: stel dat Feyenoord 10% van de market pool voor Nederland krijgt, dan krijgt Feyenoord 4 miljoen euro

Totaal: 49,652 miljoen euro

We zien dus dat PSV in dit voorbeeld bijna twee keer zoveel geld verdient als Feyenoord in de Champions League. Dat komt vooral door het verschil in coëfficiënt ranking en market pool.

Voorbeeld 2: PSV haalt de halve finale en Feyenoord wordt uitgeschakeld in de groepsfase

In dit voorbeeld haalt PSV de halve finale van de Champions League. Ze spelen tien wedstrijden in het toernooi, waarvan ze er zeven winnen, één gelijkspelen en twee verliezen. Ze worden eerste in hun groep en verslaan achtereenvolgens Juventus en Manchester City in de knock-outfase. In de halve finale worden ze uitgeschakeld door Bayern München.

Feyenoord wordt daarentegen uitgeschakeld in de groepsfase. Ze spelen zes wedstrijden in het toernooi, waarvan ze er één winnen, twee gelijkspelen en drie verliezen. Ze worden vierde in hun groep en kunnen niet doorstromen naar de Europa League.

Hoeveel geld verdienen ze dan?

PSV:

  • Startpremie: 15,64 miljoen euro
  • Vaste bedragen per ronde: 12,5 miljoen euro (halve finale) + 10,6 miljoen euro (kwartfinale) + 9,6 miljoen euro (achtste finale) + 19,6 miljoen euro (groepsfase) = 52,3 miljoen euro
  • Coëfficiënt ranking: stel dat PSV een coëfficiënt ranking heeft van 5%, dan krijgt PSV 30,03 miljoen euro
  • Market pool: stel dat PSV 60% van de market pool voor Nederland krijgt, dan krijgt PSV 24 miljoen euro

Totaal: 121,97 miljoen euro

Feyenoord:

  • Startpremie: 15,64 miljoen euro
  • Vaste bedragen per ronde: 3,7 miljoen euro (groepsfase)
  • Coëfficiënt ranking: stel dat Feyenoord een coëfficiënt ranking heeft van 2%, dan krijgt Feyenoord 12,012 miljoen euro
  • Market pool: stel dat Feyenoord 5% van de market pool voor Nederland krijgt, dan krijgt Feyenoord 2 miljoen euro

Totaal: 33,352 miljoen euro

We zien dus dat PSV in dit voorbeeld bijna vier keer zoveel geld verdient als Feyenoord in de Champions League. Dat komt vooral door het verschil in sportieve prestaties en het aantal wedstrijden dat ze spelen.

Belastingheffing prijzengeld Champions League

Het prijzengeld van de Champions League is niet alleen een bron van inkomsten, maar ook een bron van belasting. Hoeveel belasting een club of een speler moet betalen over het prijzengeld, hangt af van verschillende factoren, zoals het land waar de club of de speler gevestigd is, het land waar het toernooi plaatsvindt, het soort prijzengeld en de hoogte van het prijzengeld.

In principe geldt dat het prijzengeld dat een club ontvangt van de UEFA, wordt belast in het land waar de club gevestigd is. Dit kan bijvoorbeeld Nederland zijn voor PSV of Feyenoord. Het belastingtarief kan variëren per land, maar ligt meestal tussen de 20% en 35%. In Nederland is het belastingtarief hoger, namelijk maximaal 49,5%. Het prijzengeld wordt dan gezien als een onderdeel van de omzet of de winst van de club.

Het prijzengeld dat een speler ontvangt van zijn club, wordt belast in het land waar de speler woont of werkt. Dit kan bijvoorbeeld Nederland zijn voor een Nederlandse speler die bij PSV of Feyenoord speelt. Het belastingtarief kan ook variëren per land, maar ligt meestal tussen de 30% en 50%. Het prijzengeld wordt dan gezien als een onderdeel van het salaris of de inkomsten van de speler.

Echter, er zijn ook situaties waarin het prijzengeld (deels) wordt belast in het land waar het toernooi plaatsvindt. Dit kan bijvoorbeeld Spanje zijn voor een wedstrijd tegen Barcelona of Real Madrid. Dit kan gebeuren als er een belastingverdrag bestaat tussen het land waar de club of de speler gevestigd is en het land waar het toernooi plaatsvindt. Een belastingverdrag is een afspraak tussen twee landen om dubbele belasting te voorkomen of te verminderen. Een voorbeeld van zo’n belastingverdrag is het verdrag tussen Nederland en Spanje.

Bijvoorbeeld, stel dat PSV een wedstrijd wint tegen Barcelona in Spanje en daarvoor 2,8 miljoen euro aan prijzengeld ontvangt. Stel dat Spanje een bronbelasting heft van 20% over dit bedrag, dan houdt Spanje 560.000 euro in en betaalt PSV 2,24 miljoen euro uit. Stel dat Nederland een belastingtarief heeft van 25% over dit bedrag, dan moet PSV in Nederland nog 560.000 euro aan belasting betalen. Echter, PSV kan dan een vermindering krijgen voor de betaalde bronbelasting in Spanje, waardoor PSV uiteindelijk geen extra belasting hoeft te betalen in Nederland.

Conclusie

Het prijzengeld van de Champions League is een belangrijke bron van inkomsten voor de clubs die eraan meedoen. Het prijzengeld wordt verdeeld onder vier onderdelen: startpremie, vaste bedragen per ronde, coëfficiënt ranking en market pool. Het bedrag dat een club kan verdienen hangt af van verschillende factoren, zoals zijn prestaties in Europa en in de nationale competitie, het aantal clubs uit hetzelfde land dat deelneemt aan de Champions League en de waarde van de tv-markt in zijn land.

Geef een reactie