Je bekijkt nu Emigreren Naar Finland: Houd hier rekening mee!

Emigreren Naar Finland: Houd hier rekening mee!

Finland is een prachtig land met een rijke cultuur, een stabiele economie en een hoge levenskwaliteit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen overwegen om naar Finland te emigreren. Maar hoe pakt u dat aan? Wat zijn de voor- en nadelen van wonen in Finland? Welke stappen moet u nemen om u te vestigen in het land van de duizend meren? In dit artikel geven we u een overzicht van alles wat u moet weten als u wilt emigreren naar Finland.

Waarom emigreren naar Finland?

Er zijn veel redenen om te kiezen voor emigratie naar Finland. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van wonen in Finland:

 • Finland is een van de gelukkigste landen ter wereld, volgens het World Happiness Report. Dit komt onder andere door de hoge mate van gelijkheid, vertrouwen, vrijheid en sociale zekerheid in de Finse samenleving.
 • Finland heeft een uitstekend onderwijssysteem, dat gratis is voor alle niveaus, van kleuterschool tot universiteit. Het Finse onderwijs staat bekend om zijn innovatie, kwaliteit en gelijke kansen voor iedereen.
 • Finland heeft een prachtige natuur, met meer dan 180.000 meren, uitgestrekte bossen, heuvels en eilanden. Het land biedt veel mogelijkheden voor outdoor-activiteiten, zoals wandelen, skiën, vissen en kanoën. Bovendien kunt u in Finland genieten van het spectaculaire noorderlicht in de winter en de middernachtzon in de zomer.
 • Finland heeft een moderne en diverse cultuur, die invloeden heeft van zowel Scandinavië als Rusland. De Finnen zijn trots op hun erfgoed, taal en tradities, zoals het Midzomerfeest, het Kerstfeest en de sauna. Daarnaast heeft Finland een levendige kunst-, muziek- en designscene, met bekende namen als Alvar Aalto, Jean Sibelius en Marimekko.
 • Finland heeft een goede work-life balance, met flexibele werktijden, veel vakantiedagen en een laag stressniveau. De Finnen waarderen hun vrije tijd en besteden die graag aan hun familie, vrienden en hobby’s. Bovendien is Finland een veilig land, met een lage criminaliteit en een betrouwbare politie.

Waar moet u op letten als u wilt emigreren naar Finland?

Emigreren naar Finland heeft ook zijn uitdagingen. Hier zijn enkele van de belangrijkste nadelen of aandachtspunten van wonen in Finland:

 • Finland is een duur land, met hoge kosten voor levensonderhoud, belastingen en huisvesting. Vooral in de grote steden, zoals Helsinki, kan het moeilijk zijn om een betaalbare woning te vinden. Daarom is het belangrijk om een goed budget te maken en te sparen voordat u naar Finland verhuist.
 • Finland heeft een koud en donker klimaat, vooral in de winter. De temperaturen kunnen dalen tot -30 graden Celsius en de dagen zijn kort en somber. Dit kan leiden tot depressie, vermoeidheid of isolatie bij sommige mensen. Daarom is het belangrijk om u goed te kleden, vitamine D te nemen en actief te blijven.
 • Finland heeft een moeilijke taal, die niet verwant is aan de meeste andere Europese talen. Het Fins heeft 15 naamvallen, complexe grammatica en lange woorden. Hoewel veel Finnen Engels spreken, is het leren van Fins essentieel om te integreren in de Finse samenleving, werk te vinden en vrienden te maken.
 • Finland heeft een gereserveerde cultuur, die soms als kil of afstandelijk kan overkomen. De Finnen zijn niet erg praatgraag of expressief en houden zich aan de regels van de etiquette. Ze kunnen ook erg vriendelijk, behulpzaam en gastvrij zijn, als u ze beter leert kennen. Het kan echter tijd en moeite kosten om een hechte band met de Finnen op te bouwen. Daarom is het belangrijk om geduldig, respectvol en open-minded te zijn.

Hoe kunt u emigreren naar Finland?

Als u wilt emigreren naar Finland, moet u een aantal stappen volgen om uw verblijf en werk in het land te regelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste zaken die u moet doen:

 • Vraag een visum of een verblijfsvergunning aan, afhankelijk van uw nationaliteit, doel en duur van uw verblijf in Finland. U kunt de verschillende opties en voorwaarden vinden op de website van de Finse Immigratiedienst.
 • Zoek een geschikte woning in Finland, bijvoorbeeld via online platforms, makelaars of sociale netwerken. Houd rekening met de locatie, de grootte, de prijs en de voorzieningen van de woning. U moet ook een huurcontract ondertekenen en mogelijk een borg betalen.
 • Schrijf u in bij de Finse bevolkingsregister en vraag een persoonlijk identificatienummer aan. Dit nummer heeft u nodig voor veel officiële zaken in Finland, zoals belastingen, bankzaken, gezondheidszorg en onderwijs. U kunt zich inschrijven bij een lokale registerkantoor of een servicepunt van het Digital and Population Data Services Agency.
 • Open een bankrekening bij een Finse bank of een internationale bank die actief is in Finland. U heeft hiervoor uw paspoort, uw verblijfsvergunning en uw persoonlijk identificatienummer nodig. U kunt ook een betaalkaart en online bankieren aanvragen.
 • Zoek een baan in Finland, als u nog geen werk heeft gevonden. U kunt gebruik maken van online vacaturesites, uitzendbureaus, netwerkevenementen of persoonlijke contacten. U moet ook een cv en een sollicitatiebrief opstellen volgens de Finse normen. U kunt ook hulp krijgen van het Finse arbeidsbureau (TE-palvelut).
 • Leer Fins of Zweeds, de twee officiële talen van Finland. Hoewel u zich in het Engels kunt redden in Finland, is het leren van de lokale taal essentieel om te integreren, te communiceren en te werken in Finland. U kunt taalcursussen volgen bij volksuniversiteiten, taalscholen of online platforms.
 • Maak kennis met de Finse cultuur, geschiedenis en samenleving. U kunt dit doen door boeken te lezen, films te kijken, musea te bezoeken of evenementen bij te wonen. U kunt ook lid worden van verenigingen, clubs of vrijwilligersorganisaties die aansluiten bij uw interesses of achtergrond.

Gevolgen Belasting

Een van de belangrijke zaken die u moet regelen als u wilt emigreren naar Finland, is uw belasting. U moet rekening houden met de volgende punten:

 • U moet een conserverende aanslag betalen over bepaalde inkomensbestanddelen waarvoor u in Nederland belastingvoordeel heeft gehad, zoals pensioen, lijfrente of kapitaalverzekering. Dit is een aanslag die wordt opgelegd om te voorkomen dat u deze inkomensbestanddelen in het buitenland onbelast ontvangt. U kunt uitstel van betaling krijgen voor deze aanslag, zolang u geen afkoop of uitkering ontvangt.
 • U moet een M-biljet invullen voor het jaar waarin u emigreert. U kunt het M-biljet invullen op de website Mijn Belastingdienst. Dit is een speciaal aangiftebiljet voor mensen die in een jaar naar of uit Nederland verhuizen. U geeft hierin uw wereldinkomen op voor de periode dat u in Nederland woonde en uw binnenlands inkomen voor de periode dat u in het buitenland woonde.
 • U moet rekening houden met het belastingverdrag tussen Nederland en Finland. Dit verdrag voorkomt dat u dubbel belasting betaalt over hetzelfde inkomen of vermogen. Het verdrag bepaalt welk land heffingsbevoegd is over welke inkomens- of vermogensbestanddelen en hoe eventuele dubbele belasting wordt verminderd of verrekend.

Conclusie

Emigreren naar Finland is een spannende maar ook uitdagende beslissing. U moet zich goed voorbereiden op de veranderingen die u te wachten staan op het gebied van klimaat, taal, cultuur en administratie. U moet ook rekening houden met de voor- en nadelen van wonen in Finland. Als u echter gemotiveerd bent om uw droom waar te maken, kunt u genieten van een gelukkig en succesvol leven in Finland.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Agneta Naus-Haagmans

  Kan ik in Nederland en Finland ingeschreven staan?

  bvd voor uw antwoord

Geef een reactie