Je bekijkt nu Emigreren Naar Noorwegen: Houd hier rekening mee!

Emigreren Naar Noorwegen: Houd hier rekening mee!

Noorwegen is een prachtig land met een rijke cultuur, een hoge levenskwaliteit en een indrukwekkende natuur. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen ervan dromen om naar Noorwegen te emigreren. Maar hoe pakt u dat aan? Wat zijn de voorwaarden, de voordelen en de uitdagingen van een verhuizing naar Noorwegen? In dit artikel geven we u een overzicht van alles wat u moet weten als u wilt emigreren naar Noorwegen.

Waarom emigreren naar Noorwegen?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om naar Noorwegen te emigreren. Sommigen doen het voor hun werk, anderen voor de liefde, en weer anderen voor het avontuur. Hier zijn enkele van de meest voorkomende voordelen van wonen in Noorwegen:

 • Ruimte, rust en natuur. Noorwegen is een van de dunst bevolkte landen van Europa, met slechts ongeveer 5,4 miljoen inwoners op een oppervlakte van 385.000 km². Dat betekent dat er veel ruimte is voor iedereen, en dat u kunt genieten van de rust en de schoonheid van de natuur. Noorwegen heeft een gevarieerd landschap, met bergen, bossen, fjorden, meren, eilanden en gletsjers. U kunt er allerlei outdoor activiteiten doen, zoals wandelen, skiën, vissen, kajakken en fietsen.
 • Hoge levensstandaard. Noorwegen is een welvarend land met een sterke economie, gebaseerd op olie, gas, visserij en hernieuwbare energie. Het heeft een hoog bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking, een lage werkloosheid en een goede sociale zekerheid. De Noren hebben ook een hoge levensverwachting, een goede gezondheidszorg en een hoogwaardig onderwijssysteem. Bovendien staat Noorwegen al jaren bovenaan de ranglijst van de gelukkigste landen ter wereld volgens het World Happiness Report.
 • Democratie en gelijkheid. Noorwegen is een constitutionele monarchie met een parlementair systeem. Het is een stabiel en vreedzaam land met een hoge mate van politieke participatie en transparantie. Noorwegen scoort ook hoog op het gebied van mensenrechten, persvrijheid en gendergelijkheid. Het heeft een van de laagste inkomensongelijkheden ter wereld en biedt veel kansen voor vrouwen op het gebied van onderwijs, werk en politiek.
 • Cultuur en diversiteit. Noorwegen heeft een rijke en gevarieerde cultuur, die teruggaat tot de Vikingtijd. Het heeft een lange traditie van literatuur, muziek, kunst en folklore. Het heeft ook een levendige moderne cultuur, met festivals, musea, theaters en sportevenementen. Noorwegen is ook een multicultureel land, met mensen uit verschillende etnische, religieuze en linguïstische achtergronden. Ongeveer 17% van de bevolking heeft een migratieachtergrond, en er worden meer dan 100 talen gesproken in het land.

Hoe emigreren naar Noorwegen?

Als u wilt emigreren naar Noorwegen, moet u rekening houden met een aantal praktische zaken. Hier zijn de belangrijkste stappen die u moet volgen:

 • Regel uw verblijfsrecht. Als u uit Nederland of België komt (of uit een ander EU/EER-land), heeft u geen visum nodig om naar Noorwegen te reizen of te verblijven voor maximaal 90 dagen in een periode van 180 dagen. Als u langer wilt blijven of wilt werken in Noorwegen, moet u zich registreren bij de politie binnen drie maanden na aankomst. U moet dan bewijzen dat u over voldoende financiële middelen beschikt of dat u werk of studie hebt gevonden in Noorwegen. U krijgt dan een registratiecertificaat, dat uw verblijfsrecht bevestigt. Als u uit een land buiten de EU/EER komt, moet u een verblijfsvergunning aanvragen voordat u naar Noorwegen verhuist. De voorwaarden en procedures hangen af van het doel van uw verblijf, bijvoorbeeld werk, studie, gezinshereniging of asiel.
 • Vind een woonruimte. Noorwegen heeft een relatief hoge huizenprijs, vooral in de grote steden zoals Oslo, Bergen en Trondheim. De meeste mensen huren dan ook een appartement of een huis, in plaats van te kopen. U kunt een woonruimte vinden via online platforms, makelaars, kranten of mond-tot-mondreclame. U moet meestal een huurcontract tekenen voor minimaal een jaar, en een borg betalen die gelijk is aan drie maanden huur. U moet ook rekening houden met de kosten van elektriciteit, verwarming, water en internet.
 • Verhuis uw inboedel. Als u uw meubels, kleding en andere persoonlijke spullen wilt meenemen naar Noorwegen, moet u een betrouwbaar verhuisbedrijf inschakelen dat gespecialiseerd is in internationale verhuizingen. U kunt verschillende offertes vergelijken om de beste prijs en service te vinden. U moet ook rekening houden met de douanevoorschriften en de invoerrechten die van toepassing zijn op uw goederen. Sommige goederen zijn vrijgesteld van invoerrechten, zoals gebruikte kleding en huishoudelijke artikelen, maar andere goederen zijn onderworpen aan beperkingen of verboden, zoals alcohol, tabak, wapens en geneesmiddelen.
 • Meld u aan bij de bevolkingsadministratie. Als u langer dan zes maanden in Noorwegen verblijft, moet u zich inschrijven bij het Noorse bevolkingsregister (folkeregisteret). Dit is belangrijk om toegang te krijgen tot verschillende openbare diensten en rechten, zoals gezondheidszorg, onderwijs, belastingen en sociale zekerheid. U moet zich persoonlijk aanmelden bij een belastingkantoor (skattekontor) binnen acht dagen na uw verhuizing naar Noorwegen. U moet dan uw identiteitsbewijs, uw verblijfsdocument en uw huurcontract meenemen. U krijgt dan een persoonsnummer (fødselsnummer) of een D-nummer (tijdelijk identificatienummer) toegewezen.
 • Open een bankrekening. Om uw financiële zaken te regelen in Noorwegen, heeft u een Noorse bankrekening nodig. U kunt een bankrekening openen bij een van de vele banken die actief zijn in Noorwegen, zoals DNB, Nordea, Sparebank 1 of Skandiabanken. U moet dan uw identiteitsbewijs, uw persoonsnummer of D-nummer en uw adres in Noorwegen meenemen. U krijgt dan een bankpas (bankkort) en een online bankieren account (nettbank). U kunt ook gebruik maken van mobiele betaaldiensten zoals Vipps of MobilePay.
 • Leer de taal. Noors is de officiële taal van Noorwegen, hoewel er twee schriftelijke varianten zijn: bokmål en nynorsk. De meeste Noren spreken ook goed Engels, maar het is aan te raden om Noors te leren als u wilt integreren in de samenleving en meer kansen wilt hebben op de arbeidsmarkt. U kunt Noors leren via online cursussen, boeken, apps of podcasts. U kunt ook Noors leren via formele cursussen die worden aangeboden door universiteiten, volkshogescholen of privéscholen. Sommige gemeenten bieden ook gratis of gesubsidieerde Noorse lessen aan voor nieuwkomers.

Wat zijn de uitdagingen van emigreren naar Noorwegen?

Emigreren naar Noorwegen kan een geweldige ervaring zijn, maar het kan ook gepaard gaan met enkele uitdagingen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende moeilijkheden waar u mee te maken kunt krijgen als u naar Noorwegen emigreert:

 • Klimaat en seizoenen. Noorwegen heeft een koud en vochtig klimaat, met lange en donkere winters en korte en milde zomers. De temperatuur kan variëren van -40°C in het noorden tot 30°C in het zuiden. De hoeveelheid daglicht kan ook sterk verschillen, afhankelijk van de breedtegraad en het seizoen. In de winter kunt u te maken krijgen met de poolnacht, waarbij de zon helemaal niet opkomt boven de horizon. In de zomer kunt u genieten van de middernachtzon, waarbij de zon 24 uur per dag schijnt. Dit kan invloed hebben op uw slaapritme, uw energieniveau en uw stemming.
 • Kosten van levensonderhoud. Noorwegen is een duur land om in te wonen, vooral in vergelijking met Nederland of België. De kosten van levensonderhoud zijn ongeveer 50% hoger dan het Europese gemiddelde. Dit komt onder andere door de hoge belastingen, de hoge lonen en de hoge invoerrechten op sommige producten. U moet dus rekening houden met een hoger budget voor uw dagelijkse uitgaven, zoals voedsel, kleding, vervoer en uitgaan.
 • Cultuurverschillen. Noorwegen heeft een andere cultuur dan Nederland of België, die soms moeilijk te begrijpen of aan te passen kan zijn voor nieuwkomers. De Noren staan bekend als gereserveerd, introvert en individualistisch. Ze houden van hun privacy en respecteren die van anderen. Ze zijn niet erg geneigd om small talk te maken of om emoties te tonen. Ze zijn ook erg punctueel, eerlijk en direct. Dit kan overkomen als onvriendelijk, onbeleefd of ongeïnteresseerd voor mensen uit andere culturen. Het kan ook moeilijk zijn om vrienden te maken of om een sociaal netwerk op te bouwen in Noorwegen.
 • Taalbarrière. Hoewel veel Noren goed Engels spreken, is het niet de officiële taal van het land. Het is dus belangrijk om Noors te leren als u wilt integreren in de samenleving en meer kansen wilt hebben op de arbeidsmarkt. Het leren van Noors kan echter een uitdaging zijn, vooral omdat er twee schriftelijke varianten zijn (bokmål en nynorsk) en veel dialecten zijn. Bovendien kan het moeilijk zijn om Noors te oefenen, omdat veel Noren geneigd zijn om over te schakelen naar Engels als ze merken dat u geen moedertaalspreker bent.

Gevolgen voor de belasting

Als u naar Noorwegen emigreert, heeft dat gevolgen voor uw belastingplicht in Nederland en in Noorwegen. U moet rekening houden met de volgende zaken:

 • Belastingverdrag. Nederland en Noorwegen hebben een belastingverdrag gesloten om te voorkomen dat u dubbel belasting betaalt over hetzelfde inkomen. Het verdrag bepaalt welk land het recht heeft om belasting te heffen over bepaalde inkomsten, zoals loon, pensioen, rente of dividend. Het verdrag volgt meestal de regel dat u belasting betaalt in het land waar u woont, tenzij uw inkomen uit een andere bron komt. 
 • M-biljet. Als u in het jaar van emigratie nog inkomen uit Nederland heeft, moet u in Nederland een aangifte inkomstenbelasting doen. U doet dit met een M-biljet, een speciaal aangifteformulier voor mensen die migreren. U kunt het M-biljet online invullen op de website Mijn Belastingdienst. U moet het M-biljet binnen een jaar na uw vertrek indienen.
 • Conserverende aanslag. Als u naar Noorwegen emigreert, kan de Belastingdienst u een conserverende aanslag opleggen. Dit is een belastingaanslag over bepaalde inkomsten of vermogensbestanddelen waarover u nog geen belasting heeft betaald in Nederland, maar die u wel heeft opgebouwd of ontvangen in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan een lijfrente, een kapitaalverzekering of een pensioen. De conserverende aanslag wordt pas invorderbaar als u deze inkomsten of vermogensbestanddelen daadwerkelijk geniet of vervreemdt binnen 10 jaar na uw emigratie. U kunt de conserverende aanslag voorkomen of verminderen door een zekerheid te stellen of door een vrijstelling aan te vragen.
 • Belastingen in Noorwegen. Na emigratie wordt u ook in Noorwegen belastingplichtig. Over de inkomsten die u in Noorwegen (eventueel) gaat krijgen, moet u daar belasting betalen (voorzover het verdrag niet anders bepaalt). U moet zich registreren bij de Noorse belastingdienst (skatteetaten) en een persoonsnummer of een D-nummer aanvragen. U krijgt dan elk jaar een vooraf ingevulde belastingaangifte, die u moet controleren en eventueel wijzigen. De belastingtarieven en -regels in Noorwegen kunnen verschillen van die in Nederland. 

Conclusie

Emigreren naar Noorwegen is een grote beslissing die veel voordelen maar ook uitdagingen met zich meebrengt. Het is daarom belangrijk om goed geïnformeerd en voorbereid te zijn voordat u de sprong waagt. In dit artikel hebben we u een overzicht gegeven van alles wat u moet weten als u wilt emigreren naar Noorwegen, van de redenen tot de stappen tot de tips. We hebben ook de gevolgen voor de belasting besproken, die u in acht moet nemen om dubbele belasting te voorkomen of te verminderen. We hopen dat u hiermee een beter beeld heeft gekregen van wat het betekent om naar Noorwegen te emigreren, en dat u hiermee uw droom kunt waarmaken. Veel succes en veel plezier in Noorwegen!

Geef een reactie