Je bekijkt nu Factuur Voorbeeld: Handleiding Voor Een Goede Factuur

Factuur Voorbeeld: Handleiding Voor Een Goede Factuur

Een factuur is een belangrijk document voor elke ondernemer, zzp’er of freelancer. Het is de manier om uw klanten te laten betalen voor uw geleverde producten of diensten. Maar hoe ziet een goede factuur eruit? Waar moet u op letten bij het maken en versturen van een factuur? En welke tools kunt u gebruiken om het factureren makkelijker te maken? In dit artikel geven we u een overzicht van de belangrijkste aspecten van een factuur, met natuurlijk een factuur voorbeeld.

Wat is een factuur?

Een factuur is een schriftelijk verzoek tot betaling van een leverancier aan een afnemer. Een factuur bevat informatie over de geleverde producten of diensten, de prijs, de btw, de betalingstermijn en de betaalwijze. Een factuur is niet alleen een middel om geld te innen, maar ook een bewijsstuk voor de administratie en de belastingdienst. Daarom moet een factuur aan bepaalde wettelijke eisen voldoen.

Wat zijn de wettelijke eisen voor een factuur?

Een factuur moet minimaal de volgende gegevens bevatten:

 • Uw bedrijfsnaam en adres
 • Uw btw-nummer en KvK-nummer
 • De naam en het adres van uw klant
 • De datum waarop de factuur is uitgereikt
 • Een uniek volgnummer
 • Een omschrijving van de geleverde producten of diensten
 • De hoeveelheid of omvang van de geleverde producten of diensten
 • De datum waarop de producten of diensten zijn geleverd
 • Het bedrag dat u in rekening brengt, exclusief btw
 • Het btw-tarief en het btw-bedrag
 • Het totaalbedrag dat uw klant moet betalen, inclusief btw

Als u zaken doet met het buitenland, kunnen er aanvullende eisen gelden, zoals het vermelden van het btw-nummer van uw klant, het toepassen van de juiste btw-regeling en het opstellen van de factuur in de taal van uw klant.

Factuur Voorbeeld: Hoe maakt u een factuur?

Er zijn verschillende manieren om een factuur te maken. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een tekstverwerker zoals Word, een spreadsheetprogramma zoals Excel of Google Spreadsheets, of een online factuurprogramma. Het voordeel van een online factuurprogramma is dat u snel en eenvoudig professionele facturen kunt maken die voldoen aan alle wettelijke eisen. Bovendien kunt u uw facturen gemakkelijk versturen, beheren en bewaren in de cloud. 

Er zijn veel online factuurprogramma’s beschikbaar, zoals e-Boekhouden.nl, Moneybird of Rompslomp. U kunt deze programma’s vaak gratis of tegen een laag tarief gebruiken.

Factuur Voorbeeld

Factuur

Factuurnummer: 2023-001
Factuurdatum: 01-09-2023
Vervaldatum: 15-09-2023

Van:
Bedrijf
Bedrijfsstraat 1
1234 AB Den Haag
Nederland
BTW-nummer: NL123456789B01
KvK-nummer: 12345678

Aan:
Klant
Klantstraat 2
4321 CD Amsterdam
Nederland
BTW-nummer: NL987654321B01

Omschrijving Aantal Prijs per stuk BTW-tarief Subtotaal
—————————————————————————–
Tekstschrijven 10 € 50,00 21% € 500,00
Artikel over factuur 1 € 250,00 21% € 250,00
voorbeeld

Totaal exclusief BTW: € 750,00
BTW-bedrag: € 157,50
Totaal inclusief BTW: € 907,50

Betaalwijze: Bankoverschrijving
IBAN: NL12 BING 1234 5678 90
BIC: BINGNL2A

Bedankt voor uw opdracht!

Hoe verstuurt u een factuur?

U kunt uw factuur op verschillende manieren versturen naar uw klant. De meest gebruikelijke manier is per e-mail, als bijlage in PDF-formaat. Dit is snel, goedkoop en milieuvriendelijk. U kunt ook uw factuur per post versturen, als u dat liever doet of als uw klant daarom vraagt. Dit is echter duurder en minder efficiënt.

Een andere optie is om uw factuur online beschikbaar te stellen via een link of een portaal, waar uw klant de factuur kan bekijken en betalen. Dit kan handig zijn als u gebruik maakt van een online factuurprogramma.

Hoe zorgt u ervoor dat uw factuur op tijd wordt betaald?

Om te voorkomen dat u lang moet wachten op uw geld, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met uw klant over de betalingstermijn en de betaalwijze. De betalingstermijn is de termijn waarbinnen uw klant de factuur moet betalen.

Deze termijn kunt u zelf bepalen, maar moet wel redelijk zijn. Een gangbare termijn is 14 of 30 dagen. De betaalwijze is de manier waarop uw klant de factuur moet betalen. Dit kan bijvoorbeeld via een bankoverschrijving, een iDEAL-link, een automatische incasso of een creditcard. U kunt uw klant stimuleren om op tijd te betalen door een korting aan te bieden voor snelle betaling, of een boete te rekenen voor late betaling.

Als uw klant de factuur niet op tijd betaalt, kunt u een herinnering sturen, bijvoorbeeld per e-mail of per telefoon. Als dat niet helpt, kunt u een aanmaning sturen, waarin u uw klant een laatste kans geeft om te betalen, voordat u verdere stappen onderneemt. Als dat ook niet werkt, kunt u een incassobureau inschakelen, of een juridische procedure starten. Dit zijn echter vervelende en kostbare maatregelen, die u liever wilt vermijden.

Hoe bewaart u uw facturen?

U bent wettelijk verplicht om uw facturen minimaal zeven jaar te bewaren, voor het geval de belastingdienst uw administratie wil controleren. U kunt uw facturen op papier of digitaal bewaren, zolang ze maar leesbaar en toegankelijk zijn.

Het voordeel van digitaal bewaren is dat u ruimte en papier bespaart, en dat u uw facturen makkelijker kunt terugvinden en ordenen. U kunt uw facturen bijvoorbeeld opslaan op uw computer, een externe harde schijf, een USB-stick of in de cloud. Als u gebruik maakt van een online factuurprogramma, worden uw facturen automatisch digitaal bewaard.

Conclusie factuur voorbeeld

Een factuur is een belangrijk document voor elke ondernemer, zzp’er of freelancer. Het is de manier om uw klanten te laten betalen voor uw geleverde producten of diensten. Maar het is ook een bewijsstuk voor de administratie en de belastingdienst. Daarom moet een factuur aan bepaalde wettelijke eisen voldoen, en duidelijk en compleet zijn. Een goed factuur voorbeeld kan u helpen om snel en eenvoudig professionele en correcte facturen te maken, die bijdragen aan een positieve indruk bij uw klant en snellere betalingen. U kunt een goed factuur voorbeeld vinden op internet, via online factuurprogramma’s of zelf maken.

Geef een reactie