Je bekijkt nu Fietsplan 2024: Wat U Moet Weten

Fietsplan 2024: Wat U Moet Weten

Het fietsplan is een regeling die het mogelijk maakt om fiscaal voordelig een nieuwe fiets te kopen via uw werkgever. Het fietsplan bestaat al sinds 1995, maar is in de loop der jaren meerdere keren aangepast. In dit artikel leggen we uit hoe het fietsplan 2024 werkt. Ook geven we antwoord op de vraag wat de voordelen zijn en waar u op moet letten als u gebruik wilt maken van deze regeling.

Hoe werkt het Fietsplan 2024?

Het fietsplan 2024 is gebaseerd op de werkkostenregeling (WKR), die sinds 2015 verplicht is voor alle werkgevers. De WKR houdt in dat uw werkgever een deel van uw brutoloon mag besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor u als werknemer. Dit deel wordt de vrije ruimte genoemd en bedraagt in 2024 1,92% van uw totale fiscale loonsom tot € 400.000 en 1,18% over het meerdere.

Uw werkgever mag zelf bepalen waar hij de vrije ruimte aan besteedt, zolang het gaat om zaken die niet tot uw normale beloning behoren. Denk bijvoorbeeld aan een kerstpakket, een personeelsuitje of een fiets van de zaak. Als uw werkgever meer uitgeeft dan de vrije ruimte toelaat, moet hij over het meerdere 80% eindheffing betalen.

Als uw werkgever een fietsplan aanbiedt, kunt u dus een fiets kopen met belastingvoordeel. U betaalt dan geen loonbelasting en premies over de aanschafprijs van de fiets, waardoor u afhankelijk van uw inkomen 36,97% tot 49,50% korting kunt krijgen.

U kunt ook accessoires en een fietsverzekering meefinancieren met het fietsplan.

Rekenvoorbeeld Fietsplan 2024

Een rekenvoorbeeld van het fietsplan in 2024 is als volgt:

Stel dat u een fiets wilt kopen van € 1.000, inclusief accessoires en verzekering. Uw werkgever biedt een fietsplan aan en heeft nog voldoende vrije ruimte om de fiets te vergoeden. U verdient € 3.000 bruto per maand en valt in de belastingschijf van 36,97%.

Als u de fiets koopt met het fietsplan, betaalt u geen loonbelasting en premies over de aanschafprijs van de fiets. Uw werkgever houdt de € 1.000 in op uw brutoloon, waardoor u netto € 369,70 minder salaris ontvangt. U betaalt dus effectief € 630,30 voor de fiets, wat neerkomt op een korting van 36,97%.

Als u de fiets privé gebruikt, moet u wel een bijtelling betalen van 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets per jaar. Dit is € 70 per jaar, ofwel € 5,83 per maand. Dit bedrag wordt bij uw brutoloon opgeteld en belast met loonbelasting en premies. U betaalt dus netto € 2,16 extra per maand voor de bijtelling.

Uw totale kosten voor de fiets zijn dus € 630,30 eenmalig en € 2,16 per maand. Dit is veel goedkoper dan als u de fiets zelf zou kopen zonder het fietsplan. In dat geval zou u € 1.000 moeten betalen uit uw nettoloon, wat neerkomt op € 1.589,30 bruto. U zou dan geen bijtelling hoeven te betalen, maar wel meer belasting.

Het verschil tussen de twee opties is dus € 959 eenmalig en € 2,16 per maand in het voordeel van het fietsplan. Dit betekent dat u binnen anderhalf jaar uw investering heeft terugverdiend en daarna geld bespaart op uw fiets.

Voordelen

Het fietsplan 2024 biedt verschillende voordelen voor zowel u als uw werkgever. Hieronder zetten we de belangrijkste voordelen op een rijtje:

 • U kunt goedkoper een nieuwe fiets kopen, ook als het gaat om een elektrische fiets, een leasefiets of een pedelec.
 • U draagt bij aan een beter milieu door minder CO2-uitstoot te veroorzaken.
 • U wordt gezonder en fitter door regelmatig te fietsen.
 • U bespaart op brandstof- en parkeerkosten.
 • U kunt zelf uw fiets uitkiezen bij een aangesloten rijwielhandelaar.
 • U heeft geen last van files of vertragingen in het openbaar vervoer.

Voor uw werkgever zijn er ook voordelen, zoals:

 • Hij kan de aanschafkosten van de fiets volledig aftrekken van de winst.
 • Hij kan gebruikmaken van subsidies of kortingen van de overheid of brancheorganisaties voor het stimuleren van fietsgebruik onder werknemers.
 • Hij heeft minder ziekteverzuim en hogere productiviteit onder zijn personeel.
 • Hij verbetert zijn imago als duurzame en sociale werkgever.

Waar moet u op letten?

Hoewel het fietsplan 2024 in principe eenvoudig is, zijn er wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden als u gebruik wilt maken van deze regeling. Hieronder noemen we de belangrijkste aandachtspunten:

 • U moet toestemming hebben van uw werkgever om mee te doen aan het fietsplan. Uw werkgever mag namelijk zelf bepalen of hij een fietsplan aanbiedt en onder welke voorwaarden.
 • U moet voldoende vrije ruimte hebben om de fiets te kunnen kopen. Als u al andere vergoedingen of verstrekkingen heeft ontvangen via de WKR, kan het zijn dat u niet genoeg overhoudt voor de fiets. Vraag dit na bij uw werkgever of de salarisadministratie.
 • U moet de fiets gebruiken voor woon-werkverkeer. Dit betekent dat u minimaal één keer per week met de fiets naar uw werk gaat. U mag de fiets ook privé gebruiken, maar dan moet u wel een bijtelling betalen van 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets per jaar.
 • U mag niet meer dan één fiets per vijf jaar kopen met het fietsplan. Dit is een wettelijke beperking om misbruik te voorkomen. Als u binnen vijf jaar een nieuwe fiets wilt, moet u die zelf betalen of een andere regeling treffen met uw werkgever.
 • U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparatie van de fiets. U kunt hiervoor geen vergoeding krijgen via het fietsplan. Wel kunt u een fietsverzekering afsluiten met belastingvoordeel, waarmee u gedekt bent tegen diefstal en schade.

Hoe kunt u gebruikmaken van het fietsplan 2024?

Als u geïnteresseerd bent in het fietsplan, kunt u de volgende stappen volgen om een fiets te kopen met belastingvoordeel:

 • Informeer bij uw werkgever of hij een fietsplan aanbiedt en wat de voorwaarden zijn. Vraag ook hoeveel vrije ruimte u nog heeft en hoe u zich kunt aanmelden voor het fietsplan.
 • Zoek een geschikte fiets uit bij een aangesloten rijwielhandelaar. U kunt kiezen uit allerlei soorten en merken fietsen, zolang ze maar geschikt zijn voor woon-werkverkeer. Let ook op de accessoires en de verzekering die u eventueel wilt meenemen in het fietsplan.
 • Vraag een offerte aan bij de rijwielhandelaar en lever deze in bij uw werkgever. Uw werkgever zal de offerte controleren en goedkeuren als deze voldoet aan de eisen van het fietsplan.
 • Betaal de fiets via uw salaris. Uw werkgever zal de aanschafprijs van de fiets inhouden op uw brutoloon, waardoor u geen loonbelasting en premies hoeft te betalen. U zult dus netto minder salaris ontvangen, maar dit wordt gecompenseerd door de korting op de fiets.
 • Geniet van uw nieuwe fiets. U kunt nu met plezier naar uw werk fietsen en profiteren van alle voordelen die het fietsplan biedt.

Conclusie

Het fietsplan 2024 is een aantrekkelijke regeling voor werknemers die graag met de fiets naar hun werk gaan. Het fietsplan maakt het mogelijk om een nieuwe fiets te kopen met belastingvoordeel, waardoor u tot wel 49,50% korting kunt krijgen op de aanschafprijs. Het fietsplan is ook voordelig voor uw werkgever, die de kosten kan aftrekken van de winst en subsidies of kortingen kan ontvangen voor het stimuleren van fietsgebruik onder zijn personeel.

Als u gebruik wilt maken van het fietsplan, moet u wel rekening houden met een aantal voorwaarden en aandachtspunten. Zo moet u toestemming hebben van uw werkgever, voldoende vrije ruimte hebben, de fiets gebruiken voor woon-werkverkeer, niet meer dan één fiets per vijf jaar kopen en zelf zorgen voor het onderhoud en de reparatie van de fiets.

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Sylvia klink

  Is de bijtelling niet alleen van toepassing bij ter beschikking gestelde fietsen waarbij werknemer met de fiets naar werk moet komen? Dat is niet als de werknemer de fiets aanschaft en daarna uitruilt met een brutoloon component. En hij eigenaar van de fiets wordt. is dat correct?
  Tevens is de vrije ruimte WKR voor 2024 tot €400.000 gesteld op 1,92% en geen 1,7%?

  1. Geachte mevrouw Klink,

   Bedankt voor uw reactie op ons artikel over het fietsplan 2024. Het klopt dat de bijtelling van 7% alleen geldt voor fietsen die ter beschikking worden gesteld door de werkgever, en niet voor fietsen die worden gekocht door de werknemer. Echter, in de praktijk komt het voor dat de werkgever de fiets koopt en deze vervolgens aan de werknemer ter beschikking stelt/verkoopt voor een lager bedrag. In dat geval is er sprake van een terbeschikkingstelling, en dus ook van een bijtelling.

   U heeft gelijk dat de vrije ruimte van de WKR in 2024 wordt verhoogd van 1,7% naar 1,92% over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom. Dit is een structurele verruiming die bedoeld is om werkgevers meer ruimte te geven om onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan hun werknemers te geven . Ons artikel was gebaseerd op de oorspronkelijke plannen van het kabinet, die later zijn aangepast. Het percentage is inmiddels aangepast.

   Wij hopen dat wij hiermee uw vraag hebben beantwoord en dat u tevreden bent met onze uitleg. Mocht u nog meer vragen of opmerkingen hebben, dan horen wij dat graag van u.

   Met vriendelijke groet,

   Milan

 2. Rolando dela Cruz

  Geachte,

  Mag ik via fietsplan een 2e hands fiets aanschaffen ben j een particulier iemand?

  Mvg,
  R. dela Cruz

  1. Beste Rolando,

   Een tweedehands fiets valt zeker ook onder de fietsregeling van uw werkgever. Let er dan wel op dat u een bon of factuur van de verkoper krijgt zodat u deze kunt laten zien als uw werkgever hiernaar vraagt.
   Met vriendelijke groet,

   Milan

Geef een reactie