Je bekijkt nu Fiscale Waarde Auto: Een Overzicht

Fiscale Waarde Auto: Een Overzicht

Als u een auto koopt, leaset of rijdt, komt u waarschijnlijk de term ‘fiscale waarde’ tegen. Maar wat betekent deze term precies en waarom is het belangrijk om te weten? In dit artikel leggen we uit wat de fiscale waarde van een auto is, hoe deze wordt berekend en welke gevolgen deze heeft voor uw belastingen en bijtelling.

Wat is de fiscale waarde van een auto?

De fiscale waarde van een auto is de officiële nieuwprijs van de auto inclusief btw, bpm (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) en eventuele accessoires die door of namens de fabrikant of de importeur zijn aangebracht vóór het toekennen van het kenteken aan de auto. 

De fiscale waarde staat meestal op de aankoopfactuur of op de website van de RDW

Let op! De fiscale waarde van een auto is niet hetzelfde als de dagwaarde, de marktwaarde of de verkoopwaarde van een auto. Deze waarden zijn afhankelijk van factoren zoals leeftijd, kilometerstand, staat en vraag en aanbod. De fiscale waarde is een vast bedrag dat alleen verandert als er achteraf accessoires worden toegevoegd of verwijderd.

Waarom is de fiscale waarde van een auto belangrijk?

De fiscale waarde van een auto is belangrijk omdat deze wordt gebruikt als grondslag voor verschillende belastingen en heffingen die te maken hebben met het bezit of gebruik van een auto. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De bpm: dit is een eenmalige belasting die u betaalt als u een nieuwe auto koopt of importeert. De hoogte van de bpm hangt af van de CO2-uitstoot en de fiscale waarde van de auto.
  • De motorrijtuigenbelasting (ook wel wegenbelasting genoemd): dit is een periodieke belasting die u betaalt voor het bezit van een auto. De hoogte van de mrb hangt af van het gewicht, de brandstof en de provincie van de auto. Voor sommige auto’s geldt een verlaagd tarief of een vrijstelling op basis van de CO2-uitstoot en/of de leeftijd.
  • De bijtelling: dit is een bedrag dat u bij uw inkomen moet optellen als u een auto van de zaak ook privé gebruikt. De hoogte van de bijtelling hangt af van het bijtellingspercentage en de fiscale waarde van de auto. Het bijtellingspercentage wordt bepaald door de CO2-uitstoot en het jaar van eerste toelating van de auto.

Hoe berekent u de fiscale waarde van een auto?

Zoals gezegd, kunt u de fiscale waarde van een auto meestal vinden op de aankoopfactuur of op de website van de RDW. Maar als u zelf wilt weten hoe deze wordt berekend, kunt u de volgende formule gebruiken:

Fiscale waarde = catalogusprijs + btw + bpm + accessoires

De catalogusprijs is de adviesprijs die door de fabrikant of importeur wordt gehanteerd voor een bepaald model, uitvoering en bouwjaar. De btw is 21% over de catalogusprijs. De bpm is afhankelijk van het type brandstof, het bouwjaar en de CO2-uitstoot. U kunt de bpm berekenen met behulp van een online tool of met behulp van tabellen die door de Belastingdienst worden gepubliceerd. De accessoires zijn alle extra’s die aan de auto zijn toegevoegd vóór het toekennen van het kenteken, zoals airconditioning, navigatie, lichtmetalen velgen, etc.

Voorbeelden van fiscale waarden

Om u een idee te geven hoe verschillend fiscale waarden kunnen zijn, geven we hieronder enkele voorbeelden van populaire modellen in Nederland in 2023:

  • Volkswagen Golf 1.5 TSI Life: catalogusprijs € 28.990, btw € 6.088, bpm € 2.330, accessoires € 0, fiscale waarde € 37.408
  • Toyota Yaris 1.5 Hybrid Active: catalogusprijs € 21.995, btw € 4.619, bpm € 0, accessoires € 0, fiscale waarde € 26.614
  • Tesla Model 3 Standard Range Plus: catalogusprijs € 49.990, btw € 10.498, bpm € 0, accessoires € 0, fiscale waarde € 60.488
  • Renault Clio TCe 100 Zen: catalogusprijs € 19.490, btw € 4.093, bpm € 1.559, accessoires € 0, fiscale waarde € 25.142

Conclusie

De fiscale waarde van een auto is de officiële nieuwprijs van de auto inclusief btw, bpm en eventuele accessoires die door of namens de fabrikant of de importeur zijn aangebracht vóór het toekennen van het kenteken aan de auto. Deze waarde is belangrijk omdat deze wordt gebruikt als grondslag voor verschillende belastingen en heffingen die te maken hebben met het bezit of gebruik van een auto, zoals de bpm, de mrb en de bijtelling. U kunt deze waarde van een auto vinden op de aankoopfactuur of op de website van de RDW, of zelf berekenen met behulp van een formule.

Geef een reactie