Je bekijkt nu Inkomensverklaring 2023: Wat u moet weten

Inkomensverklaring 2023: Wat u moet weten

Een van de meest opgevraagde documenten is de inkomensverklaring. Dit is een officiële verklaring van de Belastingdienst waarop uw inkomensgegevens over een bepaald belastingjaar staan. Maar wat is een inkomensverklaring precies, waar hebt u het voor nodig en hoe kunt u het aanvragen of downloaden? In dit artikel geven wij u antwoord op al deze vragen en meer. Wij leggen u uit wat een inkomensverklaring is, waarom u het nodig kunt hebben, wat er op staat en hoe u het kunt verkrijgen. Ook geven wij u tips over wat u kunt doen als u geen inkomensverklaring 2023 hebt of als u ondernemer bent. Zo bent u goed voorbereid op elke situatie waarin u uw inkomen moet bewijzen.

Wat is een inkomensverklaring en hoe kunt u deze aanvragen?

Een inkomensverklaring is een officiële verklaring van de Belastingdienst waarop uw inkomensgegevens over een bepaald belastingjaar staan. Dit wordt ook wel het geregistreerd inkomen genoemd. Een inkomensverklaring kan handig zijn als u uw inkomen wilt aantonen bij bijvoorbeeld het huren van een woning, het aanvragen van een hypotheek of het afsluiten van een lening. In dit artikel leest u alles wat u moet weten over de inkomensverklaring: wat het is, waar het voor dient en hoe u het kunt aanvragen of downloaden.

Waarom hebt u een inkomensverklaring 2023 nodig?

Een inkomensverklaring kan nodig zijn als u uw inkomen wilt bewijzen aan een instantie of organisatie. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als:

 • U een woning wilt huren. De woningcorporatie of verhuurder wil weten of u genoeg verdient om de huur te kunnen betalen. Ook kan de hoogte van uw inkomen bepalen of u in aanmerking komt voor een sociale huurwoning of huurtoeslag.
 • U een hypotheek wilt aanvragen. De hypotheekverstrekker wil weten hoeveel u verdient om te bepalen hoeveel u kunt lenen en tegen welke rente. Ook kan uw inkomen invloed hebben op de hoogte van uw hypotheekrenteaftrek.
 • Uw kind een aanvullende lening bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) wil afsluiten. DUO wil weten wat uw verzamelinkomen is om te bepalen of uw kind recht heeft op een aanvullende beurs naast de basisbeurs of een lening.

Wat staat er op een inkomensverklaring?

Op de inkomensverklaring 2023 staan onder andere de volgende gegevens:

 • Uw naam, adres en burgerservicenummer
 • Het jaar waarover de inkomensverklaring wordt afgegeven
 • Uw verzamelinkomen: dit is het totaal van uw inkomsten en aftrekposten in de 3 boxen (inkomen uit werk en woning, inkomen uit aanmerkelijk belang en inkomen uit sparen en beleggen)
 • Uw belastbaar inkomen: dit is uw verzamelinkomen min de persoonsgebonden aftrek (zoals alimentatie, giften en zorgkosten)
 • De naam- en adresgegevens van de Belastingdienst
 • Een digitale handtekening van de Belastingdienst

Hoe kunt u een inkomensverklaring aanvragen of downloaden?

U kunt uw inkomensverklaring op verschillende manieren verkrijgen, afhankelijk van het jaar waarover u de verklaring wilt hebben.

Inkomensverklaring voor 2017 tot en met 2021

U kunt uw inkomensverklaring voor de jaren 2017 tot en met 2021 zelf downloaden in Mijn Belastingdienst. Dit doet u als volgt:

 • Log in op Mijn Belastingdienst met uw DigiD. 
 • Klik op ‘Mijn gegevens’.
 • Klik op ‘Inkomensverklaring opvragen en geregistreerd inkomen bekijken’.
 • Klik vervolgens op ‘Inkomensverklaring opvragen’ bij het jaar waarvoor u een inkomensverklaring wilt.
 • Er opent een pdf die u kunt opslaan of afdrukken.

Inkomensverklaring voor 2023

Voor het jaar 2023 hangt het af van of u aangifte moet doen of niet.

 • Hoeft u geen aangifte te doen? Dan kunt u uw inkomensverklaring 2023 vanaf maart 2024 downloaden in Mijn Belastingdienst.
 • Moet u wel aangifte doen? Dan kunt u uw inkomensverklaring 2023 vanaf april 2024 downloaden in Mijn Belastingdienst. U moet dan natuurlijk wel eerst aangifte doen.

Let op: Hebt u geen inkomen en wilt u wel een inkomensverklaring? Dan kunt u deze pas vanaf juni van het volgende jaar downloaden. Voor uw inkomensverklaring 2023 kan dat dus vanaf juni 2024.

Inkomensverklaring voor oudere jaren: 2009 tot en met 2016

Voor een inkomensverklaring voor de jaren 2009 tot en met 2016 kunt u bellen met de BelastingTelefoon. U hebt daarvoor wel uw burgerservicenummer nodig. U ontvangt vaak binnen een week de verklaring van de Belastingdienst. De Belastingdienst verstrekt geen inkomensverklaringen meer van vóór 2009.

Kan ik iets anders gebruiken dan een inkomensverklaring 2023?

Ja, dat kan. U kunt in plaats van een inkomensverklaring ook een kopie gebruiken van de aanslag inkomstenbelasting. Dat kan een voorlopige of een definitieve aanslag zijn. Op een aanslag inkomstenbelasting staan alle gegevens die u nodig hebt voor de instantie of organisatie die om uw gegevens vraagt. Stuur de meest recente aanslag inkomstenbelasting op die u heeft.

Bent u ondernemer? Dan is een kopie van de aanslag inkomstenbelasting vaak beter dan een inkomensverklaring 2023. Een inkomensverklaring geeft namelijk alleen uw verzamelinkomen weer, terwijl een aanslag inkomstenbelasting ook uw winst uit onderneming, uw ondernemersaftrek en uw investeringsaftrek laat zien. Deze gegevens kunnen belangrijk zijn voor het bepalen van uw leencapaciteit of huurtoeslag.

Conclusie

Een inkomensverklaring 2023 is een handig document om uw inkomen te bewijzen aan verschillende instanties of organisaties. U kunt uw inkomensverklaring zelf downloaden of aanvragen bij de Belastingdienst, afhankelijk van het jaar waarover u de verklaring wilt hebben. U kunt ook een kopie van uw aanslag inkomstenbelasting gebruiken als alternatief. Bent u ondernemer? Dan is dat zelfs vaak beter dan een inkomensverklaring, omdat een aanslag inkomstenbelasting meer informatie geeft over uw ondernemersinkomen.

Geef een reactie