Bent u getrouwd, heeft u een geregistreerd partnerschap of woont u samen met uw partner? Dan kan het zijn dat u fiscale partners bent voor de Belastingdienst. Dit betekent dat u samen aangifte inkomstenbelasting kunt doen en bepaalde inkomsten en aftrekposten kunt verdelen. Dit kan voordelig zijn, maar ook nadelen hebben. In dit artikel leest u wat fiscaal partnerschap inhoudt, wie uw fiscaal partner is, hoe u uw aangifte kunt doen en wat de gevolgen zijn voor uw belastingaanslag.
Betekenis fiscaal partner
Fiscaal partnerschap is een term die de Belastingdienst gebruikt om aan te geven dat u samen met uw partner aangifte inkomstenbelasting kunt doen. U kunt dan bepaalde inkomsten en aftrekposten tussen u en uw partner verdelen, waardoor u mogelijk minder belasting hoeft te betalen of meer terugkrijgt. Fiscaal partnerschap kan ook gevolgen hebben voor de heffingskortingen die u krijgt, zoals de algemene heffingskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting.
Wanneer fiscaal partner
U bent fiscale partners als u aan een van de volgende voorwaarden voldoet:
- U bent getrouwd of hebt een geregistreerd partnerschap.
- U woont samen en hebt samen een kind, of een van u heeft een kind van de ander erkend.
- U woont samen en hebt samen een notarieel samenlevingscontract.
- U woont samen en bent bij een pensioenfonds aangemeld als pensioenpartners.
- U woont samen en bent samen eigenaar van een eigen woning waarin u beiden woont.
- U woont samen en op uw adres staat ook een minderjarig kind van een van u ingeschreven.
- U was in het voorgaande jaar ook al fiscale partners.
Er zijn ook situaties waarin u geen fiscale partners bent, ook al voldoet u aan een van deze voorwaarden. Bijvoorbeeld als u samenwoont met uw kind of met uw ouder, en u of uw partner jonger dan 27 jaar is. Of als u tijdelijk op hetzelfde adres woont met iemand anders dan uw partner, bijvoorbeeld omdat u een kamer huurt of onderhuurt.
Verdeling van inkomsten en aftrekposten
Als fiscale partners mag u zelf kiezen hoe u uw gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten verdeelt. U kunt dit doen op de manier die voor u het voordeligst is. Het totaal moet wel altijd 100% zijn. U kunt bijvoorbeeld de volgende zaken verdelen:
- Het inkomen uit uw eigen woning, zoals de rente die u betaalt voor uw hypotheek.
- De persoonsgebonden aftrek, zoals de zorgkosten en de giften.
- Het inkomen uit sparen en beleggen, zoals de rente, dividend en vermogensbelasting.
- De lijfrentepremies die u betaalt voor uw pensioen.
U kunt niet alles verdelen. Sommige inkomsten en aftrekposten zijn persoonlijk en kunt u alleen opgeven bij degene die ze heeft ontvangen of betaald. Bijvoorbeeld:
- Het inkomen uit werk en woning, zoals uw loon, uitkering of ondernemerswinst.
- De arbeidskorting, de jonggehandicaptenkorting en de levensloopverlofkorting.
- De betaalde of ontvangen partneralimentatie.
U kunt de verdeling wijzigen tot het moment dat de Belastingdienst uw aanslag definitief heeft vastgesteld. Dit kan soms jaren duren. Als u de verdeling wilt wijzigen, moet u allebei een nieuwe aangifte doen.
Fiscaal partner voordelen
Fiscaal partnerschap kan verschillende voordelen hebben. Een paar voorbeelden zijn:
- U kunt gebruikmaken van elkaars heffingsvrij vermogen. Dit is het bedrag dat u mag hebben aan spaargeld en beleggingen zonder dat u daar belasting over betaalt. In 2024 is dit € 57.000 per persoon. Als fiscaal partners mag u dit bedrag verdubbelen naar € 114.000 voor u samen.
- U kunt profiteren van elkaars heffingskortingen. Dit zijn kortingen op de belasting die u moet betalen. Sommige heffingskortingen zijn afhankelijk van uw inkomen. Als een van u geen of weinig inkomen heeft, kan hij of zij deze heffingskorting niet of niet helemaal gebruiken. Als fiscaal partners kunt u deze heffingskorting (gedeeltelijk) overdragen aan de ander, waardoor u minder belasting betaalt.
- U kunt de aftrekposten toewijzen aan degene met het hoogste inkomen. Dit kan voordelig zijn, omdat de belastingtarieven hoger worden naarmate uw inkomen stijgt. Als u bijvoorbeeld veel zorgkosten heeft, kunt u deze aftrekken bij degene die het meeste verdient. Daardoor krijgt u meer belasting terug.
Nadelen fiscaal partnerschap
Fiscaal partnerschap kan ook nadelen hebben. Een paar voorbeelden zijn:
- U moet rekening houden met elkaars inkomen en vermogen. Dit kan nadelig zijn als een van u veel meer verdient of bezit dan de ander. Bijvoorbeeld als u in aanmerking wilt komen voor toeslagen, zoals de zorgtoeslag, de huurtoeslag of de kinderopvangtoeslag. Deze toeslagen zijn afhankelijk van uw gezamenlijke inkomen en vermogen. Als dit te hoog is, krijgt u minder of geen toeslag.
- U kunt te maken krijgen met hogere drempelbedragen. Dit zijn bedragen die u moet aftrekken van sommige aftrekposten voordat u ze mag opgeven. Bijvoorbeeld bij de zorgkosten of de giften. Deze drempelbedragen zijn afhankelijk van uw gezamenlijke inkomen. Als dit hoger is, kunt u minder aftrekken.
- U kunt niet kiezen voor een andere verdeling achteraf. Als u eenmaal heeft gekozen voor een bepaalde verdeling van uw inkomsten en aftrekposten, kunt u deze niet meer wijzigen als de Belastingdienst uw aanslag definitief heeft vastgesteld. Dit kan nadelig zijn als u later ontdekt dat een andere verdeling voordeliger was geweest.
Hoe doet u aangifte als fiscale partners?
Als fiscaal partners kunt u kiezen of u samen of apart aangifte doet. Als u samen aangifte doet, vult u allebei uw eigen gegevens in en geeft u aan hoe u uw gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten wilt verdelen. U kunt dit online doen via Mijn Belastingdienst of met de app Aangifte 2023. U kunt ook een papieren aangifteformulier aanvragen.
Als u apart aangifte doet, moet u allebei dezelfde verdeling gebruiken voor uw gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten. U moet dit ook allebei aangeven in uw aangifte. U kunt dit online doen via Mijn Belastingdienst of met een papieren aangifteformulier.
Wanneer stopt het fiscaal partnerschap?
Uw fiscaal partnerschap stopt als u niet meer voldoet aan de voorwaarden. Bijvoorbeeld als u gaat scheiden, uit elkaar gaat of verhuist naar een ander adres. Het fiscaal partnerschap stopt op het moment dat uw situatie wijzigt, tenzij u in hetzelfde jaar nog een nieuwe fiscaal partner krijgt. Dan stopt het fiscaal partnerschap pas op 31 december van dat jaar.
Als uw fiscaal partnerschap stopt, kunt u voor dat jaar kiezen of u het hele jaar of een deel van het jaar als fiscale partners wordt beschouwd. Dit kan gevolgen hebben voor uw aangifte en uw belastingaanslag.
Conclusie
Fiscaal partner is een term die de Belastingdienst gebruikt om aan te geven dat u samen met uw partner aangifte inkomstenbelasting kunt doen. U kunt dan bepaalde inkomsten en aftrekposten tussen u en uw partner verdelen, waardoor u mogelijk minder belasting hoeft te betalen of meer terugkrijgt. Fiscaal partnerschap kan ook gevolgen hebben voor de heffingskortingen die u krijgt, zoals de algemene heffingskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting.
U bent fiscale partners als u aan een van de voorwaarden voldoet die de Belastingdienst heeft opgesteld. Er zijn ook situaties waarin u geen fiscale partners bent, ook al voldoet u aan een van deze voorwaarden. U kunt kiezen of u samen of apart aangifte doet, en hoe u uw gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten wilt verdelen.