Je bekijkt nu Groene beleggingen 2024: Belastingvoordeel

Groene beleggingen 2024: Belastingvoordeel

Als u op zoek bent naar een manier om uw geld te investeren en tegelijkertijd een positieve impact te hebben op het milieu, dan zijn groene beleggingen misschien iets voor u. Groene beleggingen zijn investeringen in bedrijven en projecten die gericht zijn op duurzame energie, waterbeheer, afvalbeheer en andere milieuvriendelijke activiteiten. In dit artikel zal ik ingaan op de groene beleggingen in 2024 (en groen sparen) en hoe u hier belastingvoordeel uit kunt halen.

Wat zijn groene beleggingen in 2024

Groene beleggingen zijn investeringen in bedrijven en projecten die gericht zijn op duurzame energie, waterbeheer, afvalbeheer en andere milieuvriendelijke activiteiten. Dit kunnen bijvoorbeeld investeringen zijn in windmolenparken, zonnepanelen, biogasinstallaties, recyclingbedrijven, waterzuiveringsinstallaties en groene obligaties.

Groene beleggingen hebben als doel om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Het rendement op deze beleggingen kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals marktontwikkelingen, technologische ontwikkelingen en overheidsbeleid.

Bij een bank kan men vaak ook groen sparen door middel van een groen spaarproduct of een groen deposito. Dit zijn spaarrekeningen waarbij het gespaarde geld wordt gebruikt om te investeren in duurzame projecten en initiatieven. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van leningen aan bedrijven die investeren in duurzame energie of in projecten die bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot.

Standaard - DeGoedkoopsteNotaris - Vergelijk alle

Belastingvoordeel groene beleggingen in 2024

Groene beleggingen in 2024 werken op dezelfde manier als andere beleggingen. U investeert geld in een bedrijf of project en hoopt daar rendement uit te halen. Het grote verschil met gewone beleggingen is dat duurzame beleggingen gericht zijn op duurzame activiteiten en daarmee bijdragen aan een betere toekomst voor ons allemaal.

Een ander voordeel van groene beleggingen in 2024 (en groen sparen) is dat de belastingdienst u een belastingvoordeel geeft. In Nederland wordt dit belastingvoordeel de ‘groene beleggingsvrijstelling’ genoemd. Dit betekent dat u voor het jaar 2024 geen belasting hoeft te betalen over de eerste € 65.072 die u investeert in deze duurzame beleggingen of spaart in een groen spaardeposito. Met een fiscaal partner verdubbelt de vrijstelling naar € 130.144.

Let op! Deze vrijstelling komt nog bovenop de standaard belastingvrijstelling van box 3.

Dit kan u een aanzienlijk belastingvoordeel opleveren.

Voorbeeld

Stel dat u in 2024 € 90.000 heeft geïnvesteerd in groene beleggingen. De eerste € 65.072 is vrijgesteld van belasting. Daarnaast geldt het heffingvrij vermogen van € 57.000 per persoon. Omdat de totale vrijstelling (€ 57.000 + € 65.072) hoger is dan dan het belegde vermogen, betaalt u hier geen belasting over.

Hoe kunt u gebruikmaken van de groene beleggingsvrijstelling?

Om gebruik te kunnen maken van de groene beleggingsvrijstelling moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Ten eerste moet u investeren in een ‘groene belegging’. Dit zijn beleggingen die zijn aangewezen en goedgekeurd door de overheid. De Belastingdienst publiceert jaarlijks een lijst met deze beleggingen, zie hieronder.

Groene beleggingen en groen sparen 2024

De volgende groene beleggingen in 2024 (en groen sparen) zijn door de Belastingdienst goedgekeurd voor uw belastingaangifte 2024:

Ook duurzame beleggingen zijn niet zonder risico. Net als bij andere beleggingen zijn er verschillende factoren die het rendement kunnen beïnvloeden. Daarnaast kan het moeilijk zijn om de waarde van deze beleggingen te bepalen, omdat deze soms minder liquide zijn dan gewone beleggingen. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen voordat u besluit te investeren in groene beleggingen.

Conclusie

Groene beleggingen in 2024 zijn investeringen in bedrijven en projecten die gericht zijn op duurzame activiteiten en daarmee bijdragen aan een betere toekomst voor ons allemaal. Het rendement op deze beleggingen kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals marktontwikkelingen, technologische ontwikkelingen en overheidsbeleid.

Een belastingvoordeel van de overheid maakt het investeren in duurzame beleggingen extra aantrekkelijk. Door gebruik te maken van de groene beleggingsvrijstelling kunt u een aanzienlijk belastingvoordeel behalen. Het is wel belangrijk om u goed te laten informeren over de verschillende groene beleggingsmogelijkheden en de risico’s die hierbij komen kijken.

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Herman

  Ook het groene sparen en/of beleggen gaat “rupsje nooitgenoeg” oftewel onze regering, aanpassen, uiteraard wel weer negatief. De mond vol over groen dit en groen dat, maar nu ineens wel het in te leggen bedrag verlagen met meer dan 50%. O, wat zijn we weer heerlijk bezig in den lande (het eens zo mooie Nederland) om nette spaarzame mensen financieel uit te kleden. Verkiezingen moeten nog komen, maar op je moet gaan stemmen om het alhier beter te maken, geen enkel idee (buiten geen Groen Links/PvdA dan, die maken je nog armer en velen ook nog luier).

  1. Dank voor uw opmerking. U hebt gelijk dat de groene beleggingsvrijstelling wordt verlaagd naar € 30.000. Let wel op dat deze verlaging ingaat op 1 januari 2025. Voor het belastingjaar 2024 gelden (gelukkig) nog de bedragen zoals ik in dit artikel heb beschreven.

 2. Moet een groen spaardeposito geregeld zijn op 1-1-24 om voor de hoge belastingvrijstelling in aanmerking te komen?
  Of kan dit ook in loop van jaar 24?

  1. Geachte mevrouw Kuijt,

   Dank voor uw vraag. Hier is inderdaad vaker onduidelijk over!

   U moet aan het begin van het jaar al een groen spaardeposito hebben om voor de groene beleggingsvrijstelling in aanmerking te komen. Dit betekent dat u uiterlijk op 31 december 2023 een groen spaardeposito moet openen om in 2024 van het belastingvoordeel te profiteren. Als u in de loop van het jaar een groen spaardeposito opent, telt dit pas mee voor het volgende jaar.

   De peildatum voor box 3 in belastingjaar 2024 is namelijk op 1 januari 2024.

   Mocht u nog andere vragen hebben, dan hoor ik dat graag.

   Met vriendelijke groet,

   Milan

Geef een reactie