Je bekijkt nu Bijbaan 2022? Doe aangifte inkomstenbelasting!

Bijbaan 2022? Doe aangifte inkomstenbelasting!

Als jongere heb je vaak een bijbaan. Misschien werk je in de supermarkt om wat extra geld te verdienen, of in een restaurant als ober of serveerster. Omdat je niet veel verdient, krijg je meestal de betaalde loonbelasting terug. Daarom is het belangrijk om aangifte te doen, omdat je anders de teruggave niet krijgt. In dit artikel leg ik uit waarom en hoe je aangifte inkomstenbelasting kunt doen en wat het je kan opleveren als je een bijbaan hebt.

Waarom aangifte doen met een bijbaan?

Veel jongeren met een bijbaan laten geld liggen door geen aangifte te doen. Dit komt omdat ze denken dat het met een bijbaan niet nodig is omdat ze toch geen belasting betalen of terugkrijgen. Maar juist met een bijbaan, kun je geld terugkrijgen. Dit komt door belastingkortingen zoals de algemene heffingskorting en arbeidskorting.

De algemene heffingskorting en arbeidskorting zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen die iedereen krijgt die in Nederland woont of werkt. Het bedrag van de heffingskorting is afhankelijk van je leeftijd en inkomen. In 2022 is het bedrag van de algemene heffingskorting maximaal €2.888. De arbeidskorting is een percentage van je inkomen en komt nog bij de algemene heffingskorting. Dit betekent dat je tot dit totale bedrag geen belasting hoeft te betalen en dat je eerder betaalde loonbelasting (via je werkgever) tot dit bedrag terugkrijgt als je aangifte doet.

Voorbeeld bijbaan na aangifte

Stel je hebt een bijbaan in een supermarkt en verdient € 5.000 bruto in een jaar. Op dit loon is volgens de jaaropgaaf van je werkgever 1.500 euro loonheffingen ingehouden. Het loon geef je op als inkomen in je aangifte inkomsten belasting. Het belastingtarief (in de eerste schijf) is 19,17%, dus zou je € 958 (19,17% van € 5.000) euro aan belasting moeten betalen.

Maar hier gaan nog de heffingskorting en arbeidskorting van af waardoor je uiteindelijk geen belasting bent verschuldigd. Toch heeft je werkgever in dit voorbeeld € 1.500 loonbelasting ingehouden het afgelopen jaar. Als je alleen een bijbaan hebt gehad gehad en aangifte inkomstenbelasting doet, krijg je dan volledig de € 1.500 terug.

Uitleg

De algemene heffingskorting bedraagt in dit geval €2.888. Dit betekent dat je tot €2.888 geen belasting hoeft te betalen. Als je werkgever maandelijks loonheffing heeft ingehouden op je loon, krijg je dat geld terug bij je belastingaangifte. Dit komt omdat de loonheffing vaak is gebaseerd op het hele jaarinkomen (vaak bij een fulltime dienstverband). De salarisadministratie van je werkgever betaalt dus alvast voor het hele jaar maandelijks loonbelasting.

Hoe doe je aangifte? Gewoon zelf!

Via de aangifte app van de Belastingdienst:

Als jongere is het dus zeker de moeite waard om aangifte te doen. Juist met een bijbaan. Gelukkig is het tegenwoordig heel makkelijk om aangifte te doen, vooral als je geen andere soorten inkomsten hebt. Met de app van de Belastingdienst kun je gemakkelijk je aangifte invullen en indienen. De app is vooringevuld, dus je hoeft alleen maar te controleren of de gegevens kloppen.

Hierdoor is het niet nodig om een dure adviseur of accountant in te schakelen om je aangifte te doen.

Klik hier voor de aangifte app in de Google Play Store

Klik hier voor de aangifte app in de Apple iOS App Store

Via de website van de Belastingdienst

Als je aangifte wilt doen, kun je dit ook online doen via de website van de Belastingdienst. Om aangifte te doen heb je een DigiD nodig. Dit is een digitale handtekening waarmee je kunt inloggen op websites van de overheid. Heb je nog geen DigiD? Dan kun je deze aanvragen op www.digid.nl.

Op de website van de Belastingdienst kun je aangeven dat je aangifte wilt doen. Vervolgens krijg je een aantal vragen over je persoonlijke situatie en je inkomsten. Het is belangrijk om deze vragen goed te beantwoorden Zorg er dus voor dat je van tevoren je gegevens bij elkaar hebt gezocht. Aan het einde van de aangifte zie je gelijk hoeveel belasting je moet betalen of terugkrijgt.

Tip!

Ben je door dit artikel enthousiast geworden en wil je ook nog aangifte doen over de jaren 2021 en 2020? Dat kan! Je kunt nog tot 5 jaren terug aangifte doen.

Conclusie

Het is dus belangrijk om als jongere aangifte te doen, ook als je denkt dat je geen belasting betaalt. Door de algemene heffingskorting en arbeidskorting heb je waarschijnlijk recht op teruggave. Het is gemakkelijk om aangifte te doen via de app en de website van de Belastingdienst. Dus waar wacht je nog op? Doe aangifte en krijg het geld terug waar je recht op hebt! Heb je nog vragen? Stel ze gerust.

Geef een reactie