Je bekijkt nu Hypotheek Rente Aftrek 2024: Wat Verandert Er Voor U?

Hypotheek Rente Aftrek 2024: Wat Verandert Er Voor U?

De hypotheek rente aftrek 2024 (officieel: hypotheekrenteaftrek of HRA) is een fiscale regeling die u korting geeft op de belasting die u betaalt over uw inkomen. U mag de rente die u betaalt over uw hypotheek of lening voor uw eigen woning aftrekken van uw belastbaar inkomen. Dit verlaagt uw belastingdruk en maakt het kopen van een huis aantrekkelijker. Maar de hypotheek rente aftrek wordt al jaren versoberd.

Het maximale tarief waartegen u de rente mag aftrekken, wordt elk jaar lager. Dit betekent dat u minder voordeel heeft van de regeling, vooral als u een hoog inkomen heeft. In dit artikel leggen we uit wat er verandert in 2024 en wat dat betekent voor uw maandlasten. Ook geven we u enkele tips om slim om te gaan met de afbouw van de hypotheek rente aftrek.

Hoe werkt de hypotheek rente aftrek nu?

De hypotheek rente aftrek geldt alleen voor hypotheken of leningen die u gebruikt voor de aankoop, verbouwing of verbetering van uw eigen woning. U moet de schuld in maximaal 30 jaar aflossen om recht te hebben op de aftrek. Dit kan met een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Als u de hypotheek of lening vóór 2013 heeft afgesloten, gelden er andere regels. Dan bent u niet verplicht om de schuld in 30 jaar af te lossen, maar stopt het recht op hypotheek rente aftrek wel na 30 jaar. Ook maakt de hypotheekvorm die u heeft dan niet uit.

Het tarief waartegen u de rente mag aftrekken, hangt af van uw inkomen. Er zijn twee belastingschijven: één voor het inkomen tot € 68.507 en één voor het inkomen daarboven. In 2020 is het tarief in de eerste schijf 37,35% en in de tweede schijf 49,50%. Dit betekent dat als u meer dan € 68.507 verdient, u meer belastingvoordeel heeft van de hypotheek rente aftrek dan als u minder verdient.

Wat verandert er voor de hypotheek rente aftrek 2024

In 2024 wordt het belastingstelsel eenvoudiger gemaakt. Er komt één basistarief van 37,03% voor het inkomen tot € 68.507. Het tarief daarboven blijft 49,50%.

Ook wordt het maximale tarief voor de hypotheek rente aftrek in 2024 verlaagd tot het basistarief van 37,03%. Dit gebeurt in stappen van 3 procentpunten per jaar, totdat het basistarief in 2024 bereikt is.

Dit betekent dat als u meer dan € 68.507 verdient, u minder rente mag aftrekken van uw inkomen en dus meer belasting moet betalen. Als u minder verdient, verandert er niets voor u.

Wat betekent dit voor uw maandlasten?

De afbouw van de hypotheek rente aftrek 2024 heeft invloed op uw netto maandlasten: het bedrag dat u elke maand betaalt aan rente en aflossing na aftrek van de belastingteruggave.

Hoeveel dit verschil is, hangt af van uw inkomen, uw hypotheekbedrag en uw rentepercentage.

Om u een idee te geven, hebben we een paar rekenvoorbeelden gemaakt voor verschillende inkomens en hypotheeksommen.

Voorbeeld 1: inkomen € 55.000, hypotheeksom € 250.000

Stel dat u een annuïteitenhypotheek heeft afgesloten in 2020 met een looptijd van 30 jaar, een rentepercentage van 2% en een inkomen van € 55.000 per jaar.

In dat geval betaalt u in 2020 bruto € 833 per maand aan rente en aflossing. Na aftrek van de belastingteruggave van € 156, is uw netto maandlast € 677.

In 2024 betaalt u bruto € 814 per maand aan rente en aflossing. Na aftrek van de belastingteruggave van € 151, is uw netto maandlast € 663.

Uw netto maandlast daalt dus met € 14 per maand.

Voorbeeld 2: inkomen € 100.000, hypotheeksom € 500.000

Stel dat u een annuïteitenhypotheek heeft afgesloten in 2020 met een looptijd van 30 jaar, een rentepercentage van 2% en een inkomen van € 100.000 per jaar.

In dat geval betaalt u in 2020 bruto € 1.666 per maand aan rente en aflossing. Na aftrek van de belastingteruggave van € 408, is uw netto maandlast € 1.258.

In 2024 betaalt u bruto € 1.628 per maand aan rente en aflossing. Na aftrek van de belastingteruggave van € 302, is uw netto maandlast € 1.326.

Uw netto maandlast stijgt dus met € 68 per maand.

Hoe kunt u slim omgaan met de afbouw van de hypotheek rente aftrek?

De afbouw van de hypotheek rente aftrek 2024 kan u dus geld kosten, vooral als u een hoog inkomen heeft. Gelukkig zijn er manieren om dit nadeel te beperken of te compenseren.

Hier zijn enkele tips:

  • Los extra af op uw hypotheek. Door extra af te lossen, verlaagt u uw schuld en dus ook uw rente. Dit betekent dat u minder rente hoeft af te trekken en minder last heeft van de afbouw. Bovendien verlaagt u uw bruto maandlasten en verbetert u uw vermogenspositie.
  • Sluit uw hypotheek over naar een lagere rente. Door over te stappen naar een andere geldverstrekker met een lagere rente, verlaagt u uw bruto maandlasten en uw belastingdruk. U moet wel rekening houden met eventuele boetes en kosten voor het oversluiten.
  • Kies voor een kortere rentevaste periode. Hoe korter de rentevaste periode, hoe lager de rente die u betaalt. Dit verlaagt uw bruto maandlasten en uw belastingdruk. U loopt wel het risico dat de rente stijgt na afloop van de rentevaste periode.
  • Maak gebruik van de Wet Hillen. Deze wet houdt in dat als u geen of een kleine eigenwoningschuld heeft, u geen eigenwoningforfait hoeft te betalen. Dit is een bedrag dat u bij uw inkomen moet optellen als u een eigen woning heeft. Door gebruik te maken van de Wet Hillen, verlaagt u uw belastbaar inkomen en dus ook uw belastingdruk.
  • Spaar of beleg voor een extra aflossing. Als u geld over heeft, kunt u dit sparen of beleggen om later een extra aflossing te doen op uw hypotheek. Zo profiteert u nu nog van de hypotheek rente aftrek in 2024 en verlaagt u later uw schuld en uw rente.
  • Vraag advies aan een financieel planner of hypotheekadviseur. Zij kunnen u helpen om de beste keuze te maken voor uw persoonlijke situatie en wensen.

Conclusie

De hypotheek rente aftrek wordt in 2024 verder verlaagd tot het basistarief van 37,03%. Dit betekent dat u minder voordeel heeft van de regeling, vooral als u een hoog inkomen heeft.

U kunt dit nadeel beperken of compenseren door slim om te gaan met uw hypotheek en uw financiën. Denk bijvoorbeeld aan extra aflossen, oversluiten, kiezen voor een kortere rentevaste periode, gebruik maken van de Wet Hillen of sparen of beleggen voor een extra aflossing.

Geef een reactie