Je bekijkt nu Voorlopige Aanslag 2024: Uitleg & Advies

Voorlopige Aanslag 2024: Uitleg & Advies

Bent u benieuwd hoeveel belasting u moet betalen of terugkrijgt in 2024? Wilt u voorkomen dat u later voor verrassingen komt te staan? Dan is het verstandig om een voorlopige aanslag 2024 aan te vragen, te wijzigen of te stoppen. In dit artikel leg ik u uit wat een voorlopige aanslag is, hoe u deze kunt aanvragen, wijzigen of stoppen, en wat de voor- en nadelen zijn. Ik geef u ook enkele voorbeelden van situaties waarin een voorlopige aanslag nuttig kan zijn. Zo kunt u zelf bepalen of een voorlopige aanslag iets voor u is.

Wat is een voorlopige aanslag?

Een voorlopige aanslag is een schatting van de inkomstenbelasting die u in het komende jaar moet betalen of kunt terugkrijgen. De Belastingdienst stuurt u een voorlopige aanslag als u dat hebt aangevraagd, of als u in het verleden belasting moest bijbetalen of terugkreeg. 

Een voorlopige aanslag kan handig zijn als u verwacht dat u in 2024 meer of minder belasting moet betalen dan in 2023. Bijvoorbeeld omdat uw inkomen, aftrekposten of vermogen verandert. Met een voorlopige aanslag kunt u voorkomen dat u later een groot bedrag moet bijbetalen of terugkrijgt. U betaalt of ontvangt dan elke maand een deel van de belasting.

Voorlopige aanslag 2024 aanvragen

U kunt een voorlopige aanslag 2024 aanvragen via Mijn Belastingdienst. U hebt daarvoor uw DigiD nodig. Als u een fiscaal partner hebt, hebt u ook zijn of haar DigiD nodig. U moet ook uw burgerservicenummer (BSN), uw IBAN (rekeningnummer) en uw inkomensgegevens bij de hand hebben.

Vanaf 1 december 2023 kunt u de voorlopige aanslag 2024 aanvragen via Mijn Belastingdienst. Vanaf 15 december 2023 kunt u de voorlopige aanslag verwachten.

U kunt een voorlopige aanslag aanvragen tot 1 november 2024. Als u dat doet, krijgt u binnen 8 weken bericht van de Belastingdienst. U kunt dan zien hoeveel belasting u moet betalen of terugkrijgt, en hoeveel termijnen u hebt om dat te doen.

Voorlopige aanslag 2024 wijzigen

Als uw situatie verandert in 2024, kan het zijn dat uw voorlopige aanslag niet meer klopt. Bijvoorbeeld omdat u meer of minder gaat verdienen, gaat trouwen of scheiden, een huis koopt of verkoopt, of zorgkosten maakt. Dan kunt u uw voorlopige aanslag wijzigen via Mijn Belastingdienst. U hebt daarvoor dezelfde gegevens nodig als bij het aanvragen van een voorlopige aanslag.

U kunt uw voorlopige aanslag wijzigen tot 1 december 2024. Als u dat doet, krijgt u binnen 8 weken bericht van de Belastingdienst. U kunt dan zien hoeveel belasting u moet betalen of terugkrijgt, en hoeveel termijnen u hebt om dat te doen.

Standaard - DeGoedkoopsteNotaris - Vergelijk alle

Voorlopige aanslag 2024 stopzetten

Als u geen voorlopige aanslag meer wilt ontvangen, kunt u deze stopzetten via Mijn Belastingdienst. U hebt daarvoor uw DigiD nodig. Als u een fiscale partner hebt, hebt u ook zijn of haar DigiD nodig.

U kunt uw voorlopige aanslag stopzetten tot 1 december 2024. Als u dat doet, krijgt u binnen 8 weken bericht van de Belastingdienst. U kunt dan zien hoeveel belasting u moet betalen of terugkrijgt over de periode dat u de voorlopige aanslag ontving.

Voordelen en nadelen

Een voorlopige aanslag heeft zowel voordelen als nadelen. Het hangt af van uw persoonlijke situatie en voorkeur of u er gebruik van wilt maken.

De voordelen zijn:

  • U spreidt de betaling of ontvangst van de belasting over het jaar, waardoor u geen grote bedragen ineens hoeft te betalen.
  • U hoeft niet te wachten tot u de definitieve aanslag krijgt, die soms pas een jaar later komt.
  • U kunt rente besparen of verdienen door de belasting eerder te betalen of terug te krijgen.

De nadelen zijn:

  • U moet uw inkomsten en aftrekposten goed inschatten, anders kunt u te veel of te weinig belasting betalen of terugkrijgen.
  • U moet uw voorlopige aanslag bijhouden en wijzigen als uw situatie verandert, anders kunt u een boete krijgen.
  • U kunt minder flexibel zijn met uw geld, omdat u elke maand een vast bedrag moet betalen of ontvangt.

Voorbeelden van een voorlopige aanslag

Om het concreter te maken, geef ik u enkele voorbeelden van situaties waarin een voorlopige aanslag nuttig kan zijn.

  • U bent zzp’er en u verwacht dat u in 2024 meer winst gaat maken dan in 2023. Dan kunt u een voorlopige aanslag aanvragen om alvast een deel van de belasting over uw winst te betalen. Zo voorkomt u dat u later een groot bedrag moet bijbetalen.
  • U hebt een eigen huis met een hypotheek. U hebt recht op hypotheekrenteaftrek, waardoor u minder belasting hoeft te betalen. Dan kunt u een voorlopige aanslag aanvragen om alvast een deel van de belasting terug te krijgen. Zo hebt u meer geld beschikbaar om uw hypotheek af te lossen of te sparen.
  • U gaat met pensioen in 2024. Uw inkomen wordt dan lager, waardoor u minder belasting hoeft te betalen. Dan kunt u een voorlopige aanslag aanvragen om alvast een deel van de belasting terug te krijgen. Zo hebt u meer geld om van uw pensioen te genieten.

Hoe controleert u of uw voorlopige aanslag klopt?

U bent zelf verantwoordelijk voor het controleren of uw voorlopige aanslag klopt. U kunt dat doen door uw gegevens te vergelijken met de gegevens die de Belastingdienst heeft. U kunt ook gebruikmaken van de rekenhulp Voorlopige aanslag op de website van de Belastingdienst. Daarmee kunt u berekenen hoeveel belasting u moet betalen of terugkrijgt.

Als u merkt dat uw voorlopige aanslag niet klopt, kunt u deze wijzigen via Mijn Belastingdienst. Doe dat zo snel mogelijk, zodat u niet te veel of te weinig belasting betaalt of terugkrijgt.

Wat gebeurt er na het jaar 2024

Na het jaar 2024 moet u aangifte doen over uw werkelijke inkomen en aftrekposten in 2024. De Belastingdienst berekent dan hoeveel belasting u definitief moet betalen of terugkrijgt. Dat kan meer of minder zijn dan wat u al hebt betaald of teruggekregen met uw voorlopige aanslag.

U krijgt dan een definitieve aanslag van de Belastingdienst. Daarop staat hoeveel belasting u nog moet bijbetalen of terugkrijgt, en binnen welke termijn u dat moet doen. Als u het niet eens bent met de definitieve aanslag, kunt u bezwaar maken bij de Belastingdienst.

Conclusie

Een voorlopige aanslag is een schatting van de inkomstenbelasting die u in het komende jaar moet betalen of kunt terugkrijgen. Het kan handig zijn om een voorlopige aanslag aan te vragen, te wijzigen of te stoppen als uw situatie verandert in 2024. Zo kunt u voorkomen dat u later een groot bedrag moet bijbetalen of terugkrijgt. U moet wel uw gegevens goed inschatten en bijhouden, en uw voorlopige aanslag controleren of deze klopt. Na het jaar 2024 moet u alsnog aangifte doen over uw werkelijke inkomen en aftrekposten in 2024.

Geef een reactie