Je bekijkt nu Zorgkosten Aftrekbaar 2023: De voorwaarden

Zorgkosten Aftrekbaar 2023: De voorwaarden

Als u zorgkosten heeft gemaakt, kunt u deze onder voorwaarden aftrekken van uw belastbaar inkomen. Dit kan een aanzienlijk fiscaal voordeel opleveren. In dit artikel “zorgkosten aftrekbaar 2023” zal ik ingaan op de zorgkosten die aftrekbaar zijn in het belastingjaar en de voorwaarden waaraan voldaan moet worden om deze aftrek te kunnen claimen.

Wat vallen er onder zorgkosten?

Onder zorgkosten verstaan we alle kosten die u maakt voor uw gezondheid of medische behandelingen. Dit kunnen kosten zijn voor medicijnen, hulpmiddelen, behandelingen door een specialist of paramedicus, ziekenhuisopnames, tandartsbehandelingen, fysiotherapie en andere medische kosten.

Welke zorgkosten aftrekbaar in 2023?

Niet alle zorgkosten zijn aftrekbaar in 2023. Alleen de kosten die zijn gemaakt waarvoor u geen vergoeding heeft gekregen, zijn aftrekbaar. Ook wanneer u hiervoor bijzondere bijstand ontvangt, zijn de zorgkosten niet aftrekbaar.

De volgende zorgkosten zijn aftrekbaar in 2023:

 • Genees- en heelkundige hulp, zoals huisarts- en specialistenbezoek, ziekenhuisopname, medicijnen en tandheelkundige behandelingen.
 • Hulpmiddelen, zoals een gehoorapparaat, protheses en steunzolen. Let op: Brillen en contactlenzen zijn niet aftrekbaar.
 • Vervoer vanwege medische redenen, zoals kosten voor ziekenvervoer, parkeerkosten en taxikosten.
 • Dieetkosten, als gevolg van een voorgeschreven dieet door een arts of diëtist.
 • Extra kosten voor kleding en beddengoed, als gevolg van een ziekte of handicap.
 • Kosten voor aanpassingen aan de woning of in de auto, als gevolg van een ziekte of handicap.

Hoe werkt de aftrek van zorgkosten?

De aftrek van zorgkosten werkt als volgt. U mag alle zorgkosten die u niet vergoed krijgt, bij elkaar optellen. Dat geldt dus voor iedereen die hoge zorgkosten maakt, bijvoorbeeld chronisch zieken en gehandicapten. Het bedrag dat u zo berekent en hoger uitkomt dan de drempel, trekt u vervolgens af van uw inkomen in box 1. U betaalt dus minder belasting doordat u bepaalde kosten mag aftrekken.

Hoe hoog is de aftrek?

De hoogte van de aftrek van zorgkosten is afhankelijk van uw inkomen. De regeling werkt namelijk als een drempel: u mag alleen kosten aftrekken die boven een bepaald bedrag uitkomen.

Dit bedrag is een percentage van uw drempelinkomen in box 1:

 • Als u inkomen voor heel het jaar onder de € 8.093 komt, geldt er een drempel van € 141.
 • Bij een inkomen van € 8.093 tot € 42.986, geldt een drempel van 1,65% van uw inkomen.
 • Is uw inkomen hoger dan dan € 42.986, dan geldt een drempel van € 709 + 5,75% van het bedrag boven € 42.986.

Heeft u een fiscaal partner? Dan trekt u zowel de inkomens als de drempels die voor u en uw partner afzonderlijk gelden, bij elkaar op.

Voorbeeld Zorgkosten aftrekbaar in 2023

Om de aftrek van zorgkosten in de praktijk te verduidelijken, volgt hieronder een voorbeeld:

Stel dat u in 2023 €1.000 aan zorgkosten heeft gemaakt die niet vergoed worden door uw zorgverzekeraar en waarvoor u geen eigen risico heeft betaald. Uw drempelinkomen in box 1 is € 30.000. U mag dan alleen de kosten aftrekken die boven de drempel van € 495 (1,65% van € 30.000) uitkomen.

Dit betekent dat u € 505 aan zorgkosten mag aftrekken van uw inkomen in box 1. Als uw inkomen in box 1 € 30.000 is, betaalt u hierdoor € 184 minder belasting (€ 495 x 37,07%, het belastingtarief in de eerste schijf van box 1 in 2023).

Zorgkosten aftrekbaar in 2023: Voorwaarden

Om voor aftrekbaarheid in aanmerking te komen, gelden enkele voorwaarden:

 • U kunt alleen zorgkosten aftrekken als ze niet onder het verplichte en/of vrijwillige eigen risico vallen.
 • De aftrek is beperkt tot noodzakelijke kosten die zijn gemaakt in verband met ziekte of invaliditeit.
 • Deze kosten kunnen alleen worden afgetrokken in het jaar waarin ze zijn betaald.
 • Alleen het deel van de kosten dat niet vergoed wordt door de (aanvullende) zorgverzekering of door bijzondere bijstand, kan worden afgetrokken.

Conclusie

Concluderen is het belangrijk om te weten welke zorgkosten aftrekbaar zijn voor belastingdoeleinden en onder welke voorwaarden. Door alleen de noodzakelijke kosten in verband met ziekte of invaliditeit af te trekken, en alleen het deel dat niet vergoed wordt door de zorgverzekering of bijzondere bijstand, kunnen belastingbetalers de maximale fiscale voordelen behalen. Het is altijd verstandig om nauwkeurig de richtlijnen van de Belastingdienst te volgen en professioneel advies in te winnen bij twijfel. Met deze kennis kunnen belastingbetalers hun zorgkosten op een slimme manier beheren en hun financiële lasten verlichten.

Geef een reactie