Je bekijkt nu Gouden Handdruk & Belastingheffing

Gouden Handdruk & Belastingheffing

U bent waarschijnlijk op deze pagina terechtgekomen omdat u meer wilt weten over de gouden handdruk. Misschien heeft u zelf een gouden handdruk ontvangen, of verwacht u dat binnenkort. Of misschien bent u gewoon nieuwsgierig naar wat een gouden handdruk precies is, en wat de gevolgen zijn voor de belasting. In dit artikel zullen we u zo goed mogelijk informeren over dit onderwerp. We zullen ingaan op de volgende vragen:

 • Wat is een gouden handdruk?
 • Hoe wordt een gouden handdruk berekend?
 • Hoe wordt een gouden handdruk belast?
 • Wat zijn de mogelijkheden om een gouden handdruk te besteden?
 • Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende opties?

We hopen dat u na het lezen van dit artikel een beter beeld heeft van de gouden handdruk, en dat u een weloverwogen keuze kunt maken over wat u ermee wilt doen.

Wat is een gouden handdruk?

Een gouden handdruk is een premie voor de beëindiging van een arbeidsovereenkomst. De opbouw bestaat uit een of enkele bruto-jaarsalarissen (afhankelijk van het aantal dienstjaren), aangevuld met een bedrag dat partijen afspreken om imagoschade te compenseren en juridische procedures te vermijden. Het is iets anders dan een ontslagvergoeding, die meestal gebaseerd is op een wettelijke formule.

Een gouden handdruk wordt meestal toegekend aan bestuurders of managers die gedwongen moeten vertrekken bij een bedrijf of instelling. Soms zijn deze afspraken al vastgelegd in het arbeidscontract, soms worden ze onderhandeld bij het ontslag. Het voordeel kan ook gezien worden als een beloning voor de geleverde prestaties, of als een compensatie voor het verlies van inkomsten en pensioenrechten.

Een gouden handdruk kan aanleiding zijn tot ophef bij het publiek, met name wanneer deze bestuurder naar algemene mening onvoldoende heeft gefunctioneerd of het bedrijf zelfs schade heeft berokkend. Het wordt als uiterst onrechtvaardig ervaren dat een bestuurder honderdduizenden tot miljoenen euro meekrijgt, terwijl werknemers hun baan kwijtraken. Een voorbeeld is het ontslagvergoedingspakket van 3,5 miljoen euro dat Erik Staal als scheidend bestuurder van corporatie Vestia meekreeg, terwijl hij verantwoordelijk werd gehouden voor miljardenschade ten gevolge van derivatenhandel.

Een gouden handdruk berekenen

Er is geen vaste regel voor het berekenen van een gouden handdruk. Het hangt af van de afspraken die de werkgever en de werknemer maken, en van de omstandigheden van het ontslag. Wel zijn er enkele factoren die vaak meespelen, zoals:

 • De duur van het dienstverband: hoe langer iemand in dienst is geweest, hoe hoger het voordeel meestal is.
 • De hoogte van het salaris: hoe meer iemand verdiende, hoe hoger de gouden handdruk meestal is.
 • De leeftijd van de werknemer: hoe ouder iemand is, hoe moeilijker het is om een nieuwe baan te vinden, en hoe hoger het voordeel meestal is.
 • De reden van het ontslag: als er sprake is van verwijtbaar gedrag of disfunctioneren van de werknemer, kan de gouden handdruk lager uitvallen. Als er sprake is van reorganisatie of fusie, kan de gouden handdruk hoger uitvallen.
 • De financiële positie van de werkgever: als het bedrijf in zwaar weer verkeert, kan het voordeel lager uitvallen. Als het bedrijf goed draait, kan de gouden handdruk hoger uitvallen.

Hoe wordt een gouden handdruk belast?

Een gouden handdruk is een vorm van inkomen, en daarom moet u er belasting over betalen. De belasting die u moet betalen, hangt af van de manier waarop u het voordeel ontvangt en besteedt. Er zijn grofweg drie mogelijkheden:

 • U ontvangt het in één keer als een bruto bedrag op uw bankrekening. Dit wordt ook wel een afkoopsom genoemd. In dit geval betaalt u direct inkomstenbelasting over het hele bedrag, volgens het progressieve tarief. Dit kan oplopen tot 49,5%. Bovendien telt de gouden handdruk mee voor uw vermogen in box 3, waarover u vermogensrendementsheffing moet betalen als u boven de vrijstelling komt.
 • U stort de gouden handdruk in een stamrecht-bv. Dit is een speciale bv die u zelf opricht, en die als enige doel heeft om uw gouden handdruk te beheren en periodiek uit te keren. In dit geval betaalt u geen inkomstenbelasting over de gouden handdruk bij ontvangst, maar pas over de uitkeringen die u krijgt van de stamrecht-bv. Deze uitkeringen worden gezien als loon uit vroegere dienstbetrekking, en worden belast volgens het progressieve tarief. Het voordeel van deze optie is dat u zelf kunt bepalen wanneer en hoeveel u laat uitkeren, en dat u de gouden handdruk kunt laten renderen binnen de stamrecht-bv. Het nadeel is dat u te maken krijgt met extra kosten en administratie voor het oprichten en onderhouden van de stamrecht-bv.
 • U stort het in een lijfrente- of bankspaarproduct. Dit zijn producten die u kunt afsluiten bij een verzekeraar of een bank, en die bedoeld zijn om uw pensioen aan te vullen. In dit geval betaalt u ook geen inkomstenbelasting over de gouden handdruk bij ontvangst, maar pas over de uitkeringen die u krijgt van het product. Deze uitkeringen worden ook gezien als loon uit vroegere dienstbetrekking, en worden belast volgens het progressieve tarief. Het voordeel van deze optie is dat u profiteert van een fiscaal gunstige regeling, waarbij u de premie of inleg kunt aftrekken van uw belastbaar inkomen in box 1, en dat u geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen over het opgebouwde kapitaal. Het nadeel is dat u gebonden bent aan strikte regels voor de hoogte en duur van de uitkeringen, en dat u minder flexibiliteit heeft dan bij een stamrecht-bv.

Mogelijkheden om te besteden

U kunt verschillende dingen doen met uw gouden handdruk, afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen. Hieronder noemen we enkele voorbeelden:

 • U kunt het gebruiken om uw hypotheek (deels) af te lossen. Dit kan voordelig zijn als u een hoge hypotheekrente betaalt, of als u geen of weinig hypotheekrenteaftrek heeft. U verlaagt hiermee uw maandelijkse lasten, en u verhoogt uw eigen vermogen.
 • U kunt het gebruiken om te investeren in uw eigen bedrijf of een ander bedrijf. Dit kan interessant zijn als u een ondernemer bent of wilt worden, of als u wilt participeren in een veelbelovend project. U kunt hiermee een extra bron van inkomsten creëren, of profiteren van eventuele waardestijging of dividenduitkering.
 • U het gebruiken om te sparen of te beleggen voor later. Dit kan verstandig zijn als u nog niet toe bent aan uw pensioen, of als u uw pensioen wilt aanvullen. U kunt hiermee een buffer opbouwen voor onvoorziene uitgaven, of een extra potje voor leuke dingen.

Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende opties?

Zoals u heeft kunnen lezen, zijn er verschillende manieren om uw gouden handdruk te ontvangen en te besteden. Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen, die u goed moet afwegen voordat u een keuze maakt. Hieronder zetten we de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje:

 • In één keer ontvangen als een afkoopsom:
  • Voordelen: u heeft direct beschikking over het geld, en u kunt zelf bepalen wat u ermee doet. U hoeft geen rekening te houden met regels of kosten van een stamrecht-bv of een lijfrente- of bankspaarproduct.
  • Nadelen: u betaalt veel belasting over het bedrag, waardoor u netto minder overhoudt. U loopt het risico dat u het geld te snel opmaakt, of dat u het verliest door een slechte investering. U moet zelf zorgen voor een aanvulling op uw pensioen, als dat nodig is.
 • Storten in een stamrecht-bv:
  • Voordelen: u betaalt geen belasting over het bedrag bij ontvangst, maar pas over de uitkeringen. U kunt zelf bepalen wanneer en hoeveel u laat uitkeren, en u kunt de gouden handdruk laten renderen binnen de stamrecht-bv. U kunt de stamrecht-bv gebruiken om uw eigen bedrijf te starten of te financieren.
  • Nadelen: u moet een stamrecht-bv oprichten en onderhouden, wat extra kosten en administratie met zich meebrengt. U moet zich houden aan de fiscale regels voor de stamrecht-bv, zoals het uitkeren van een marktconform salaris aan uzelf. U loopt het risico dat de stamrecht-bv failliet gaat, of dat de gouden handdruk minder waard wordt door inflatie of slecht beheer.
 • Storten in een lijfrente- of bankspaarproduct:
  • Voordelen: u betaalt geen belasting over het bedrag bij ontvangst, maar pas over de uitkeringen. U profiteert van een fiscaal gunstige regeling, waarbij u de premie of inleg kunt aftrekken van uw belastbaar inkomen in box 1, en dat u geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen over het opgebouwde kapitaal. U zorgt voor een aanvulling op uw pensioen, die gegarandeerd of variabel kan zijn.
  • Nadelen: u bent gebonden aan strikte regels voor de hoogte en duur van de uitkeringen, die afhankelijk zijn van uw leeftijd en levensverwachting. U heeft minder flexibiliteit dan bij een stamrecht-bv, en u kunt niet zomaar beschikken over het geld. U loopt het risico dat het product niet voldoet aan uw verwachtingen, of dat de aanbieder failliet gaat.

Conclusie

Een gouden handdruk is een premie voor de beëindiging van een arbeidsovereenkomst, die meestal wordt toegekend aan bestuurders of managers die gedwongen moeten vertrekken bij een bedrijf of instelling. Het voordeel kan hoog oplopen, maar is ook onderhevig aan belastingheffing. Er zijn verschillende manieren om uw gouden handdruk te ontvangen en te besteden, elk met zijn eigen voor- en nadelen.

Geef een reactie