Je bekijkt nu Machtiging Belastingdienst: Hoe Het Werkt

Machtiging Belastingdienst: Hoe Het Werkt

Als u uw belastingzaken niet zelf wilt of kunt regelen, kunt u iemand anders machtigen om dat voor u te doen. Bijvoorbeeld om uw aangifte inkomstenbelasting, uitstel aanvragen of bezwaar maken. U hoeft dan niet uw eigen DigiD af te geven, want de gemachtigde logt in met zijn eigen DigiD en een machtigingscode. Dit heet DigiD Machtigen en geldt als een machtiging belastingdienst. In dit artikel leggen we uit wat DigiD Machtigen is, hoe u het kunt aanvragen en gebruiken, en waar u op moet letten.

Wat is DigiD Machtigen?

DigiD Machtigen is een dienst waarmee u iemand anders toestemming geeft om namens u online zaken te regelen met de Belastingdienst. U kunt bijvoorbeeld uw partner, familielid, vriend, buurman, boekhouder of belastingadviseur machtigen. De gemachtigde kan dan inloggen op Mijn Belastingdienst of Mijn Belastingdienst Zakelijk met zijn eigen DigiD en een machtigingscode die hij van u krijgt. Zo kan hij of zij uw gegevens inzien, wijzigen en versturen.

Waarom een machtiging belastingdienst?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u iemand wilt machtigen om uw belastingzaken te regelen. Bijvoorbeeld:

 • U vindt het moeilijk om zelf aangifte te doen of u hebt er geen tijd voor.
 • U hebt geen DigiD of u bent uw inloggegevens kwijt.
 • U bent ziek, u heeft een lichamelijke beperking of woont in het buitenland en kunt niet zelf online inloggen.
 • U vertrouwt erop dat de gemachtigde uw belastingzaken goed en eerlijk regelt.

Machtiging belastingdienst aanvragen

U kunt een machtiging belastingdienst aanvragen via de website DigiD Machtigen. U hebt hiervoor uw eigen DigiD nodig. U volgt de volgende stappen:

 • Klik op ‘Iemand machtigen’.
 • Kies voor welke dienst u wilt machtigen: Belastingdienst of Toeslagen of voor een gecombineerde machtiging voor toeslagen en belastingen.
 • Vul de gegevens in van de persoon die u wilt machtigen: naam, geboortedatum en burgerservicenummer (BSN).
 • Kies voor welke periode de machtiging moet gelden: voor één bepaald aangiftejaar, voor één dag, voor één jaar of voor meerdere jaren. Of kies voor een machtiging voor alle aangiftejaren als u wilt dat de gemachtigde elk jaar uw aangifte kan doen.
 • Bevestig uw aanvraag met uw DigiD.

U krijgt dan binnen een week een brief met een machtigingscode. Deze code geeft u aan de gemachtigde. De gemachtigde moet de code activeren op DigiD Machtigen voordat hij namens u kan inloggen.

Hoe gebruikt u een machtiging belastingdienst?

Als u iemand hebt gemachtigd om uw belastingzaken te regelen, hoeft u verder niets te doen. De gemachtigde kan dan namens u inloggen op Mijn Belastingdienst of Mijn Belastingdienst Zakelijk met zijn eigen DigiD en de machtigingscode die hij van u heeft gekregen. Hij kan dan:

 • Voor u aangifte inkomstenbelasting doen
 • Uitstel aanvragen voor het doen van uw aangifte
 • Bezwaar maken tegen uw aanslag
 • Namens u uw aangifte ondertekenen
 • Bepaalde gegevens van u downloaden, zoals uw loon en de WOZ-waarde van uw huis

Deze gegevens worden dan alvast ingevuld in de online aangifte.

Waar moet u op letten?

Als u iemand machtigt om uw belastingzaken te regelen, moet u op een aantal dingen letten:

 • U blijft zelf verantwoordelijk voor uw belastingzaken. U moet dus goed controleren of de gemachtigde uw aangifte juist en volledig heeft ingevuld en verstuurd. U kunt dit doen door zelf in te loggen op Mijn Belastingdienst of Mijn Belastingdienst Zakelijk met uw eigen DigiD.
 • U kunt een machtiging belastingdienst op elk moment intrekken via DigiD Machtigen. Dit is verstandig om te doen als u de machtiging niet meer nodig hebt of als u de gemachtigde niet meer vertrouwt. Zo voorkomt u dat de gemachtigde uw belastinggegevens kan blijven inzien of wijzigen.
 • U kunt een overzicht opvragen van uw aangevraagde en geactiveerde machtigingen via DigiD Machtigen. Zo kunt u zien wie er namens u online zaken kan regelen met de Belastingdienst.
 • U kunt DigiD Machtigen niet gebruiken als u aangifte laat doen op papier. Dan moet u zelf uw aangifte ondertekenen of een schriftelijke machtiging geven aan de persoon die uw aangifte doet.

Conclusie

DigiD Machtigen is een handige dienst waarmee u iemand anders toestemming geeft om namens u online zaken te regelen met de Belastingdienst. U hoeft dan niet uw eigen DigiD af te geven, want de gemachtigde logt in met zijn eigen DigiD en een machtigingscode. U kunt zelf bepalen voor welke dienst, periode en persoon u een machtiging aanvraagt. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw belastingzaken en u kunt een machtiging belastingdienst altijd intrekken of wijzigen. DigiD Machtigen is een veilige en eenvoudige manier om uw belastingzaken uit te besteden.

Geef een reactie