Je bekijkt nu Multinational: De Betekenis & Uitleg

Multinational: De Betekenis & Uitleg

Een multinational is een bedrijf dat in meerdere landen actief is. Een multinational kan verschillende vormen aannemen, zoals een moederbedrijf met dochterondernemingen, een holding met deelnemingen, een netwerk van filialen of een samenwerkingsverband van onafhankelijke bedrijven. In dit artikel gaan we in op wat een multinational is, waarom een bedrijf een multinational wordt, hoe ze te maken hebben met de belasting en welke voorbeelden er zijn van bekende multinationals.

Betekenis multinational

Een multinational is een bedrijf dat in meer dan één land producten of diensten produceert, verkoopt of levert. Een multinational kan ook wel een transnationaal bedrijf, een internationaal bedrijf of een wereldbedrijf genoemd worden. Een multinational heeft meestal een hoofdkantoor in het land van herkomst, waar de strategische beslissingen worden genomen, en vestigingen of dochterondernemingen in andere landen, waar de operationele activiteiten plaatsvinden. Een multinational kan ook gebruik maken van outsourcing, offshoring of global sourcing, waarbij bepaalde processen of functies worden uitbesteed aan externe partijen in andere landen.

Waarom wordt een bedrijf een multinational?

Een bedrijf kan om verschillende redenen besluiten om een multinational te worden. Een van de belangrijkste redenen is om te profiteren van de voordelen van globalisering, zoals:

 • Toegang tot nieuwe en grotere markten, waar meer vraag is naar de producten of diensten van het bedrijf.
 • Lagere productie- of arbeidskosten, door gebruik te maken van goedkopere grondstoffen, energie, machines of personeel in andere landen.
 • Diversificatie van risico’s, door niet afhankelijk te zijn van één markt of regio, maar te spreiden over verschillende geografische gebieden.
 • Concurrentievoordeel, door gebruik te maken van schaalvoordelen, innovatie, technologie, kwaliteit of merknaam om zich te onderscheiden van de lokale of regionale concurrenten.
 • Belastingvoordeel, door gebruik te maken van gunstige fiscale regelingen, subsidies of vrijhandelszones in andere landen.

Multinational en Belastingen

De huidige belastingregels voor multinationals laten toe dat ze hun winst verplaatsen naar landen met lage of geen belastingen, waardoor ze minder bijdragen aan de publieke middelen en de marktwerking verstoren.

Om dit probleem aan te pakken, heeft de OESO een voorstel gedaan om een wereldwijde minimumbelasting van 15 procent in te voeren voor multinationals. Dit zou betekenen dat multinationals in elk land waar ze actief zijn minstens 15 procent belasting moeten betalen over hun winst, en dat het verschil kan worden bijgeheven door het land waar het hoofdkantoor gevestigd is of andere landen waar ze actief zijn.

Dit voorstel zou ook een deel van de winst toewijzen aan de landen waar de gebruikers of klanten van multinationals zich bevinden, ongeacht of ze daar een fysieke aanwezigheid hebben of niet. Dit zou leiden tot een eerlijker en efficiënter belastingstelsel voor multinationals.

Voorbeelden van bekende multinationals

Er zijn veel voorbeelden van bekende multinationals die actief zijn in verschillende sectoren en industrieën. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

 • Shell: Shell is een Nederlands-Britse multinational die actief is in de olie- en gasindustrie. Shell is opgericht in 1907 en heeft meer dan 86.000 werknemers in meer dan 70 landen.
 • Unilever: Unilever is een Nederlands-Britse multinational die actief is in de consumentengoederensector. Unilever is opgericht in 1930 en heeft meer dan 149.000 werknemers in meer dan 190 landen.
 • Philips: Philips is een Nederlandse multinational die actief is in de gezondheidszorg-, verlichting- en consumentenelektronicasector. Philips is opgericht in 1891 en heeft meer dan 80.000 werknemers in meer dan 100 landen.
 • Nike: Nike is een Amerikaanse multinational die actief is in de sportartikelenindustrie. Nike is opgericht in 1964 en heeft meer dan 75.000 werknemers in meer dan 170 landen.
 • Apple: Apple is een Amerikaanse multinational die actief is in de technologie- en elektronicasector. Apple is opgericht in 1976 en heeft meer dan 147.000 werknemers in meer dan 25 landen.
 • McDonald’s: McDonald’s is een Amerikaanse multinational die actief is in de fastfoodsector. McDonald’s is opgericht in 1940 en heeft meer dan 1,9 miljoen werknemers in meer dan 100 landen.

Conclusie

Een multinational is een bedrijf dat in meerdere landen actief is. Een multinational kan verschillende voordelen hebben, zoals toegang tot nieuwe markten, lagere kosten, diversificatie van risico’s, concurrentievoordeel en belastingvoordeel. Nadelen zijn er ook, zoals culturele verschillen, politieke instabiliteit, wisselkoersrisico’s, juridische conflicten of ethische dilemma’s. Er zijn veel voorbeelden van bekende multinationals die actief zijn in verschillende sectoren en industrieën, zoals Shell, Unilever, Philips, Nike, Apple en McDonald’s. Een multinational is dus een complex en dynamisch fenomeen dat zowel kansen als uitdagingen biedt voor het bedrijf zelf en voor de landen waar het actief is.

Geef een reactie