Je bekijkt nu BTW nummer / BTW ID

BTW nummer / BTW ID

Als ondernemer krijg je te maken met btw, oftewel belasting toegevoegde waarde. Dit is een belasting die je heft over de producten of diensten die je levert. Je moet deze btw afdragen aan de Belastingdienst, maar je kunt ook btw terugvragen over de kosten die je maakt voor je onderneming. Om dit te kunnen doen, heb je een btw nummer nodig. In dit artikel leggen we uit wat een btw nummer is, hoe je het krijgt en waar je het voor gebruikt.

Wat is een btw nummer / btw id?

Een btw nummer is een uniek nummer dat de Belastingdienst aan elke btw-plichtige ondernemer toekent. Het bestaat uit een landcode (NL), negen cijfers, de letter B en twee cijfers. Bijvoorbeeld: NL123456789B01. Met dit nummer laat je aan je klanten en leveranciers zien dat je een ondernemer bent voor de btw. Je moet je btw-nummer vermelden op al je facturen en op je website.

Er zijn twee soorten btw nummers: het btw-identificatienummer (btw id) en het omzetbelastingnummer. 

Het verschil tussen deze twee nummers is dat het btw id alleen bedoeld is voor het contact met klanten en leveranciers, terwijl het omzetbelastingnummer alleen bedoeld is voor het contact met de Belastingdienst. 

Het omzetbelastingnummer is gelijk aan het burgerservicenummer (BSN) van de ondernemer met de toevoeging B01 of hoger. Dit nummer mag je niet delen met anderen, omdat dit in strijd is met de privacywetgeving.

BTW nummer aanvragen

Als je een bedrijf start, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). De KVK geeft je gegevens door aan de Belastingdienst, die beoordeelt of je ondernemer bent voor de btw. Als dat zo is, krijg je binnen twee weken twee brieven van de Belastingdienst: een met je btw-id en een met je omzetbelastingnummer. Bewaar deze brieven goed, want hiermee kun je inloggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Niet elke ondernemer krijgt een btw-nummer. Sommige branches, goederen en werkzaamheden zijn vrijgesteld van btw. Dit betekent dat je geen btw hoeft te berekenen over je omzet, maar ook geen btw kunt aftrekken van je kosten. Voorbeelden van vrijgestelde activiteiten zijn onderwijs en gezondheidszorg.

Waar gebruik je een btw-nummer voor?

Je gebruikt je btw-nummer voor verschillende doeleinden:

  • Factureren: Je moet je btw id vermelden op al je facturen die je stuurt naar je klanten. Zo kunnen zij zien dat ze te maken hebben met een btw-plichtige ondernemer en eventueel de betaalde btw terugvragen als zij zelf ook ondernemer zijn. Je moet ook het btw id van je leveranciers vermelden op de facturen die je ontvangt. Zo kun jij de betaalde btw aftrekken als voorbelasting in je btw-aangifte.
  • Btw-aangifte: Je moet periodiek (meestal per kwartaal) aangifte doen van de btw die je hebt ontvangen en betaald. Hiervoor gebruik je het omzetbelastingnummer dat de Belastingdienst aan jou heeft toegekend. Je kunt online aangifte doen via Mijn Belastingdienst Zakelijk.
  • Handel binnen de EU: Als je goederen of diensten levert aan klanten in andere EU-landen, moet je rekening houden met speciale regels voor de btw. Zo moet je bijvoorbeeld het btw id van je klant controleren via het VIES-systeem (VAT Information Exchange System) van de Europese Commissie. Ook moet je in sommige gevallen een opgave doen van je intracommunautaire prestaties (ICP) via Mijn Belastingdienst Zakelijk.
  • Handel buiten de EU: Als je goederen of diensten levert aan klanten buiten de EU, moet je rekening houden met andere regels voor de btw. Zo moet je bijvoorbeeld een aangifte doen van je in- en uitvoer via het Douane Informatie Systeem (DIS) van de Nederlandse Douane. Ook moet je in sommige gevallen een verleggingsverklaring aanvragen bij de Belastingdienst.

Conclusie

Het btw nummer is een belangrijk identificatienummer voor ondernemingen en wordt gebruikt voor de aangifte en betaling van btw, het controleren van btw-cijfers en het vaststellen van de identiteit van de onderneming. Het btw-nummer bevat persoonsgegevens en kan daardoor gevoelig zijn voor privacyrisico’s. Om deze risico’s te verminderen is er sinds

Geef een reactie