Je bekijkt nu Operational Lease ZZP: Uitleg & Advies

Operational Lease ZZP: Uitleg & Advies

Als zzp’er heeft u misschien behoefte aan een auto voor uw bedrijf, maar wilt u niet meteen een grote investering doen. Een mogelijkheid is dan om gebruik te maken van operational lease zzp. Maar wat is operational lease precies en wat zijn de voor- en nadelen ervan? In dit artikel leggen we het u uit.

Wat is operational lease?

Operational lease zzp is een vorm van leasen waarbij u als zzp’er een auto huurt van een leasemaatschappij. U betaalt een vast bedrag per maand, waarin alle kosten voor de auto zijn inbegrepen, behalve de brandstofkosten. Denk aan de kosten voor onderhoud, reparaties, verzekering, wegenbelasting, pechhulp en vervangend vervoer. U heeft dus geen omkijken naar de auto en kunt zich volledig richten op uw onderneming.

Bij operational lease bent u geen eigenaar van de auto, maar gebruikt u deze alleen. De leasemaatschappij blijft juridisch en economisch eigenaar van de auto. Dat betekent dat de auto niet op uw balans komt te staan en dat u geen risico loopt op waardevermindering of onverwachte kosten. Aan het einde van de leaseperiode levert u de auto weer in bij de leasemaatschappij. U kunt dan eventueel een nieuwe auto leasen.

Wat zijn de voordelen van operational lease zzp?

Operational lease heeft een aantal voordelen voor zzp’ers, zoals:

  • U hoeft geen grote investering te doen om een auto te kopen. U houdt zo meer werkkapitaal over om te investeren in uw bedrijf of om andere kosten te betalen.
  • U betaalt een vast bedrag per maand, waardoor u meer zekerheid heeft over uw autokosten. U komt niet voor verrassingen te staan als er iets misgaat met de auto.
  • U profiteert van het gemak en de service van de leasemaatschappij. Zij regelen alles voor u, zoals het onderhoud, de verzekering en de wegenbelasting. U hoeft alleen nog maar te tanken.
  • U rijdt altijd in een nieuwe of jonge auto, die voldoet aan de laatste eisen op het gebied van veiligheid, comfort en duurzaamheid. U kunt regelmatig wisselen van auto, zodat u altijd up-to-date blijft.
  • U heeft meer keuzevrijheid in het type en merk auto dat u wilt leasen. U kunt kiezen voor een personenauto of een bedrijfswagen, afhankelijk van uw wensen en behoeften.

Wat zijn de nadelen van operational lease?

Operational lease heeft ook een aantal nadelen voor zzp’ers, zoals:

  • U wordt nooit eigenaar van de auto, ook niet na afloop van de leaseperiode. U bouwt dus geen vermogen op met de auto.
  • U kunt niet profiteren van fiscale voordelen, zoals de investeringsaftrek of de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Deze gelden alleen als u economisch eigenaar bent van de auto.
  • U moet rekening houden met een aantal voorwaarden en beperkingen die de leasemaatschappij stelt. Bijvoorbeeld over het aantal kilometers dat u per jaar mag rijden, de schadevrije jaren die u heeft of de boete die u moet betalen als u het contract voortijdig wilt beëindigen.
  • U moet bijtelling betalen als u meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met de leaseauto. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto, dat wordt opgeteld bij uw belastbare inkomen. Hoe hoger de cataloguswaarde en het bijtellingspercentage, hoe meer belasting u betaalt.

Hoe werkt operational lease in de praktijk?

Als u gebruik wilt maken van operational lease zzp, moet u eerst een geschikte leasemaatschappij vinden. Er zijn veel aanbieders op de markt, die verschillende tarieven en voorwaarden hanteren. Het is daarom verstandig om meerdere offertes aan te vragen en deze goed te vergelijken.

Vervolgens kiest u een auto die past bij uw budget en wensen. U kunt kiezen voor een nieuwe auto of een occasion. U kunt ook extra opties toevoegen, zoals winterbanden, navigatie of een trekhaak. Let wel op dat dit invloed heeft op het maandbedrag dat u betaalt.

Daarna sluit u een leasecontract af met de leasemaatschappij. Hierin staan alle afspraken die u maakt, zoals de looptijd, het aantal kilometers, het maandbedrag en de eigen bijdrage bij schade. Lees het contract goed door en let op de kleine lettertjes. Zo voorkomt u onaangename verrassingen achteraf.

Ten slotte kunt u de auto ophalen of laten bezorgen. U kunt direct gebruik maken van de auto en genieten van het gemak en de service van de leasemaatschappij. U betaalt elke maand het afgesproken bedrag aan de leasemaatschappij. Aan het einde van de leaseperiode levert u de auto weer in.

Voorbeeld: Berekening

Stel, u wilt als zzp’er een Volkswagen Golf leasen voor uw bedrijf. U kiest voor operational lease zzp, omdat u geen grote investering wilt doen en geen omkijken wilt hebben naar de auto. U vindt een leasemaatschappij die u een Volkswagen Golf aanbiedt voor € 350 per maand, inclusief alle kosten behalve de brandstof. U sluit een leasecontract af voor 48 maanden en 20.000 kilometer per jaar.

U betaalt dus elke maand € 350 aan de leasemaatschappij. Dit bedrag kunt u aftrekken als bedrijfskosten, waardoor u minder inkomstenbelasting betaalt. U rijdt echter ook 1.000 kilometer per jaar privé met de leaseauto. De cataloguswaarde van de Volkswagen Golf is € 25.000 en het bijtellingspercentage is 22%. U moet dus 22% van € 25.000 = € 5.500 bij uw belastbare inkomen optellen. Afhankelijk van uw belastingschijf betaalt u hierover meer of minder belasting.

Na 48 maanden heeft u in totaal € 16.800 betaald aan de leasemaatschappij (48 x € 350). U heeft geen extra kosten gehad voor onderhoud, reparaties, verzekering of wegenbelasting. U levert de auto weer in bij de leasemaatschappij en kunt eventueel een nieuwe auto leasen.

Conclusie

Operational lease zzp is een vorm van leasen waarbij u als zzp’er een auto huurt van een leasemaatschappij. U betaalt een vast bedrag per maand, waarin alle kosten voor de auto zijn inbegrepen, behalve de brandstofkosten. U bent geen eigenaar van de auto, maar gebruikt deze alleen.

Operational lease heeft voor- en nadelen voor zzp’ers. Het voordeel is dat u geen grote investering hoeft te doen, geen omkijken heeft naar de auto en altijd in een nieuwe of jonge auto rijdt. Het nadeel is dat u nooit eigenaar wordt van de auto, geen fiscale voordelen kunt gebruiken en bijtelling moet betalen als u privé rijdt met de auto.

Als u gebruik wilt maken van operational lease, moet u een geschikte leasemaatschappij vinden, een auto kiezen die past bij uw budget en wensen, een leasecontract afsluiten met de leasemaatschappij en elke maand het afgesproken bedrag betalen.

Geef een reactie