Je bekijkt nu Reiskostenvergoeding 2024: Wat verandert er voor u?

Reiskostenvergoeding 2024: Wat verandert er voor u?

Als u voor uw werk moet reizen, kunt u in sommige gevallen een reiskostenvergoeding krijgen van uw werkgever. Dit is een vergoeding voor de kosten die u maakt voor het gebruik van uw eigen auto, fiets, motor of openbaar vervoer. De reiskostenvergoeding is bedoeld om u te compenseren voor de hogere kosten van benzine, onderhoud, verzekering, parkeergeld, treinkaartjes en dergelijke. Maar hoe zit het met de reiskostenvergoeding in 2024? Wat zijn de regels en de bedragen? En waar moet u op letten als u reiskosten wilt aftrekken van de belasting? In dit artikel geven we u een overzicht van de belangrijkste veranderingen en tips voor de reiskostenvergoeding 2024.

Verhoging belastingvrije reiskostenvergoeding 2024

Een van de meest in het oog springende verandering voor de reiskostenvergoeding in 2024 is dat de belastingvrije kilometervergoeding wordt verhoogd van € 0,21 naar € 0,22 per kilometer. Dit betekent dat uw werkgever u maximaal € 0,22 per kilometer mag vergoeden zonder dat u daar belasting over hoeft te betalen. Dit geldt zowel voor reiskosten tijdens het werk als voor woon-werkverkeer. Deze verhoging is bedoeld om u te compenseren voor de gestegen prijzen van autorijden en het openbaar vervoer. 

Let op: uw werkgever is niet verplicht om u een reiskostenvergoeding te geven of om deze te verhogen. Dit hangt af van wat er is afgesproken in uw cao, bedrijfsreglement of arbeidsovereenkomst. Als uw werkgever u meer dan € 0,22 per kilometer vergoedt, dan wordt het meerdere gezien als loon waarover u belasting moet betalen.

Reizen met openbaar vervoer: volledige vergoeding mogelijk

Als u met het openbaar vervoer reist voor uw werk, dan kan uw werkgever u ook de volledige reiskosten belastingvrij vergoeden. Dit geldt alleen als u een bewijs heeft van de kosten die u heeft gemaakt, bijvoorbeeld een ov-chipkaartoverzicht of een treinkaartje. Uw werkgever mag ook een vaste vergoeding geven op basis van het aantal kilometers dat u reist met het openbaar vervoer. Deze vergoeding mag niet hoger zijn dan € 0,22 per kilometer in 2024.

Reiskosten voor ziekenbezoek, weekend- of vakantieuitgaven en giftenaftrek

De verhoging van de belastingvrije kilometervergoeding geldt ook voor andere situaties waarin u reiskosten maakt die niet direct met uw werk te maken hebben. Bijvoorbeeld als u een ziek familielid bezoekt, als u in het weekend of in de vakantie naar uw werkplek gaat of als u afziet van een reiskostenvergoeding als vrijwilliger en dit als gift aftrekt van de belasting. In al deze gevallen mag u in 2024 maximaal € 0,22 per kilometer aftrekken of vergoed krijgen zonder belasting te betalen.

Reiskosten aftrekken belastingdienst: wanneer kan dat?

In sommige gevallen kunt u uw reiskosten aftrekken van de belasting als persoonsgebonden aftrek. Dit kan alleen als u geen of een te lage reiskostenvergoeding krijgt van uw werkgever en als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. U kunt bijvoorbeeld reiskosten aftrekken als:

 • U met uw eigen auto of motor naar uw werk gaat en meer dan 10 kilometer enkele reis moet afleggen.
 • U met het openbaar vervoer naar uw werk gaat en meer dan € 2 per dag aan kosten maakt.
 • U een eigen woning heeft en deze tijdelijk verhuurt omdat u ergens anders moet werken.
 • U een gehandicapte of invalide bent en extra reiskosten maakt voor uw werk.

Als u reiskosten wilt aftrekken van de belasting, dan moet u rekening houden met de volgende punten:

 • U kunt alleen de reiskosten aftrekken die boven de drempel van € 250 uitkomen. Dit betekent dat u de eerste € 250 aan reiskosten zelf moet betalen.
 • U kunt maximaal € 0,22 per kilometer aftrekken in 2024, ongeacht het vervoermiddel dat u gebruikt.
 • U moet een bewijs hebben van de reiskosten die u maakt, bijvoorbeeld een kilometeradministratie, een ov-chipkaartoverzicht of een huurcontract.
 • U moet de reiskosten aftrekken in het jaar waarin u ze heeft gemaakt.

Reiskostenvergoeding 2024 berekenen

Uw reiskosten hangen af van het vervoermiddel dat u gebruikt, de afstand die u aflegt en het aantal dagen dat u reist. U kunt uw reiskosten berekenen door het aantal kilometers dat u per dag rijdt te vermenigvuldigen met de vergoeding die u per kilometer ontvangt. Deze vergoeding kan variëren per werkgever, cao of bedrijfsregeling.

Voorbeeldberekening

Stel dat u een werknemer bent die 5 dagen per week met uw eigen auto naar uw werk gaat. Uw werkplek is 25 kilometer van uw huis. Uw werkgever vergoedt u € 0,22 per kilometer voor uw reiskosten. Hoeveel reiskosten maakt u per jaar en hoeveel reiskostenvergoeding ontvangt u?

Om uw reiskosten te berekenen, moet u het aantal kilometers dat u per dag rijdt vermenigvuldigen met de vergoeding die u per kilometer ontvangt. U rijdt 25 kilometer heen en 25 kilometer terug, dus in totaal 50 kilometer per dag. U ontvangt € 0,22 per kilometer, dus uw reiskostenvergoeding per dag is:

50 x € 0,22 = € 11

Om uw reiskosten per jaar te berekenen, moet u het aantal dagen dat u per jaar werkt vermenigvuldigen met uw reiskostenvergoeding per dag. Er zijn gemiddeld 260 werkdagen per jaar, maar daar moet u nog de vakantiedagen en de feestdagen van aftrekken. Laten we zeggen dat u 25 vakantiedagen en 10 feestdagen per jaar heeft. Dan werkt u dus:

260 – 25 – 10 = 225 dagen per jaar

Uw reiskostenvergoeding per jaar is dan:

225 x € 11 = € 2.475

Reiskostenvergoeding 2024: tips en advies

De reiskostenvergoeding 2024 kan u een hoop geld besparen of opleveren, afhankelijk van hoe u naar uw werk reist en hoeveel uw werkgever u vergoedt. Het is daarom verstandig om goed op de hoogte te blijven van de regels en de bedragen die gelden voor de reiskostenvergoeding. Hier zijn nog enkele tips en adviezen om optimaal gebruik te maken van de reiskostenvergoeding 2024:

 • Controleer of uw werkgever uw reiskostenvergoeding aanpast aan de nieuwe bedragen per 1 januari 2024. Zo niet, vraag dan of dit mogelijk is of onderhandel over een andere vergoeding.
 • Bewaar alle bonnetjes, kaartjes en overzichten die te maken hebben met uw reiskosten. Zo kunt u altijd aantonen hoeveel u heeft uitgegeven en hoeveel u vergoed krijgt of kunt aftrekken.
 • Vergelijk de verschillende vervoermiddelen die u kunt gebruiken om naar uw werk te gaan. Misschien is het voordeliger om met het openbaar vervoer, de fiets of een elektrische auto te gaan dan met uw eigen auto.
 • Maak gebruik van fiscale voordelen die gelden voor bepaalde vervoermiddelen, zoals de fiets van de zaak, de elektrische auto van de zaak of de ov-vergoeding voor thuiswerkers. Deze kunnen uw reiskosten verlagen of zelfs helemaal wegnemen.

Onbelaste reiskostenvergoeding 2024

De onbelaste reiskostenvergoeding is het bedrag dat u belastingvrij kunt ontvangen of aftrekken voor uw reiskosten. Dit geldt voor zowel woon-werkverkeer als zakelijke reizen. Als u meer dan € 0,22 per kilometer ontvangt, wordt het meerdere gezien als loon waarover u belasting moet betalen. Dit gedeelte wordt ook wel de belaste reiskostenvergoeding genoemd.

Als u met het openbaar vervoer reist, kunt u ook de volledige reiskosten onbelast vergoed krijgen, afhankelijk van de afspraken met uw werkgever.

Conclusie

In dit artikel hebben we u alles verteld over de reiskostenvergoeding 2023. We hebben u uitgelegd wat de reiskostenvergoeding is, hoe deze wordt berekend, wat de belastingvrije bedragen zijn en hoe u uw reiskosten kunt aftrekken van de belasting. Ook hebben we u enkele tips en adviezen gegeven om optimaal gebruik te maken van de reiskostenvergoeding 2023.

Geef een reactie