Je bekijkt nu Urencriterium 2024: Uitleg & Advies

Urencriterium 2024: Uitleg & Advies

Bent u ondernemer en wilt u profiteren van de belastingvoordelen die de Belastingdienst u biedt? Dan moet u wel voldoen aan een belangrijke voorwaarde: het urencriterium. Maar wat houdt dit criterium precies in en hoe kunt u het halen? In dit artikel leggen we u alles uit over het urencriterium 2024, de belastingvoordelen die ermee samenhangen, de uitzonderingen en versoepelingen die er zijn en de tips om het urencriterium te halen. Lees snel verder en ontdek hoe u als ondernemer optimaal gebruik kunt maken van het urencriterium.

Betekenis urencriterium 2024

Het urencriterium is een regel van de Belastingdienst die bepaalt of u als ondernemer recht heeft op bepaalde belastingvoordelen, zoals de ondernemersaftrek. Om aan het urencriterium 2024 te voldoen, moet u in een kalenderjaar minimaal 1.225 uur besteden aan uw onderneming(en). Dit komt neer op ongeveer 24 uur per week. Het urencriterium is bedoeld om het ondernemerschap te stimuleren en te belonen.

Welke belastingvoordelen hangen samen met het urencriterium?

Als u aan het urencriterium 2024 voldoet, kunt u gebruik maken van de volgende soorten ondernemersaftrek:

 • Zelfstandigenaftrek: een vast bedrag van 5.030 euro dat u van uw winst mag aftrekken in 2023.
 • Startersaftrek: een extra bedrag van 2.123 euro dat u bovenop de zelfstandigenaftrek mag aftrekken, als u in de eerste vijf jaar van uw onderneming maximaal drie keer gebruik maakt van deze aftrekpost.
 • Meewerkaftrek: een percentage van uw winst dat u mag aftrekken als uw fiscale partner meewerkt in uw onderneming, afhankelijk van het aantal uren dat uw partner meewerkt.
 • Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO): een bedrag dat u mag aftrekken als u onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten uitvoert met uw onderneming, afhankelijk van de omvang en de aard van de projecten.

Deze belastingvoordelen kunnen u duizenden euro’s per jaar schelen, dus het is zeker de moeite waard om te proberen aan het urencriterium 2024 te voldoen.

Hoe kunt u aantonen dat u aan het urencriterium 2024 voldoet?

Om te bewijzen dat u aan het urencriterium voldoet, moet u een urenadministratie bijhouden. Dit houdt in dat u alle uren die u besteedt aan uw onderneming(en) registreert in een agenda, een urenbriefje, een factuur of een ander document. U moet niet alleen de uren registreren die u in rekening brengt aan uw klanten, maar ook de uren die u besteedt aan bijvoorbeeld het maken van offertes, het bijhouden van uw administratie, het volgen van cursussen of het onderhouden van uw zakelijke website. U moet de hoeveelheid tijd die u aan uw onderneming besteedt wel aannemelijk kunnen maken. Dat betekent dat u uw urenadministratie moet kunnen onderbouwen met bewijsstukken, zoals e-mails, contracten, bonnetjes of bankafschriften.

Voorbeeld urenadministratie

DatumProjectKlantActiviteitUren
1-10-2023Website ontwerpABC BVOfferte maken3
2-10-2023Website ontwerpABC BVOverleg met klant2
3-10-2023Website ontwerpABC BVSchetsen maken5
4-10-2023Website ontwerpABC BVFeedback verwerken3
5-10-2023AdministratieFacturen versturen1
6-10-2023MarketingBlog schrijven3
7-10-2023ScholingCursus volgen7
Totaal:24

Uitzonderingen en versoepelingen urencriterium 2024

Er zijn een aantal situaties waarin het urencriterium 2024 anders wordt toegepast of versoepeld. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

 • Als u in één van de vijf voorafgaande jaren geen ondernemer was, hoeft u niet te voldoen aan de tweede voorwaarde van het urencriterium, namelijk dat u meer tijd besteedt aan uw onderneming dan aan andere werkzaamheden (bijvoorbeeld in loondienst). U hoeft dan alleen te voldoen aan de eerste voorwaarde, namelijk dat u minimaal 1.225 uur per jaar aan uw onderneming besteedt.
 • Als u uw werk als ondernemer onderbreekt door uw zwangerschap, tellen de niet-gewerkte uren over in totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren. Dit geldt zowel voor het normale urencriterium als voor het verlaagde urencriterium (zie hieronder).
 • Als u arbeidsongeschikt bent, kunt u in aanmerking komen voor het verlaagde urencriterium. Dit houdt in dat u minimaal 800 uur per jaar aan uw onderneming moet besteden om recht te hebben op de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Dit is een lager aantal dan het normale urencriterium van 1.225 uur per jaar.

Halen urencriterium 2024

Het urencriterium halen is niet altijd makkelijk, zeker niet als u parttime ondernemer bent of als u meerdere ondernemingen hebt. Toch zijn er een aantal tips die u kunnen helpen om het urencriterium 2024 te halen:

 • Begin op tijd met het bijhouden van uw urenadministratie en doe dit zo nauwkeurig mogelijk. Zo voorkomt u dat u achteraf uren vergeet of verliest.
 • Tel alle uren mee die u besteedt aan uw onderneming, ook de indirecte uren die niet direct met uw klanten te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan reistijd, netwerken, acquisitie, marketing, onderzoek, scholing of onderhoud.
 • Plan uw werkzaamheden zo efficiënt mogelijk in en probeer zo veel mogelijk tijd te besteden aan uw onderneming. Maak bijvoorbeeld een weekplanning of een to-do lijst en houd u daaraan.
 • Zorg voor voldoende opdrachten en klanten om uw onderneming draaiende te houden. Zoek actief naar nieuwe kansen en mogelijkheden om uw diensten of producten aan te bieden.
 • Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in uw vakgebied en investeer in uw kennis en vaardigheden. Volg bijvoorbeeld cursussen, workshops, webinars of lees vakliteratuur.
 • Vraag advies of hulp aan andere ondernemers of professionals als u ergens tegenaan loopt of als u wilt groeien met uw onderneming. Maak bijvoorbeeld gebruik van een coach, een mentor, een boekhouder of een jurist.

Conclusie

Het urencriterium 2024 is een belangrijke regel voor ondernemers die gebruik willen maken van de belastingvoordelen die de Belastingdienst biedt. Om aan het urencriterium te voldoen, moet u minimaal 1.225 uur per jaar besteden aan uw onderneming(en). U moet dit kunnen aantonen met een urenadministratie en bewijsstukken. Er zijn een aantal uitzonderingen en versoepelingen op het urencriterium, afhankelijk van uw situatie. Het urencriterium halen kan soms lastig zijn, maar met een goede planning, administratie en motivatie kunt u het wel bereiken.

Geef een reactie