Je bekijkt nu Buitenlandse vennootschappen

Buitenlandse vennootschappen

Of u nu een startende ondernemer bent of een gevestigde multinational, het kiezen van de juiste bedrijfsvorm kan een belangrijke rol spelen in het succes van uw onderneming. In veel gevallen kan het voordelig zijn om te kijken naar buitenlandse vormen van vennootschappen, zoals de SA en GmbH. Deze bedrijfsvormen bieden unieke voordelen en mogelijkheden, die niet altijd beschikbaar zijn bij de Nederlandse varianten zoals de BV en NV. In dit artikel zal ik deze buitenlandse vennootschappen onder de loep nemen en uitleggen wat de eigenschappen zijn van verschillende vormen.

Besloten vennootschap (BV)

Een BV is een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, waarbij de aandeelhouders niet persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden van de vennootschap. De aandelen in een BV zijn niet vrij verhandelbaar en er zijn vaak beperkingen op de overdracht van aandelen. Dit wordt geregeld in de statuten van de BV. Het bestuur van de BV wordt gevormd door een directie en een eventuele raad van commissarissen.

Naamloze vennootschap (NV)

Een NV is een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid waarvan de aandelen vrij verhandelbaar zijn. Een NV kan worden opgericht door één of meerdere personen. Het bestuur van de NV wordt gevormd door een directie en een raad van commissarissen. De aandeelhouders van een NV hebben beperkte zeggenschap en zijn voornamelijk gericht op het behalen van winst.

Buitenlandse vennootschappen in Angelsaksische landen

Een Limited (Ltd) is een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid die voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk wordt gebruikt. Een Limited kan worden opgericht door één of meerdere personen. De aandelen in een Limited zijn vrij verhandelbaar en er is geen minimumkapitaal vereist. Het bestuur van de Limited wordt gevormd door één of meer directeuren, die verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse gang van zaken. Er is geen verplichting om een raad van commissarissen te hebben.

Voor degenen die op zoek zijn naar een vennootschap met meer flexibiliteit in termen van eigendom en bestuur, is een LLP (Limited Liability Partnership) wellicht een geschikte optie. Een LLP wordt vaak gebruikt in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In een LLP zijn de partners gezamenlijk eigenaar van het bedrijf en delen ze in de winst en verliezen. De partners hebben echter geen persoonlijke aansprakelijkheid voor de schulden van het bedrijf en kunnen niet persoonlijk worden aangeklaagd. Een LLP heeft geen directeur of raad van bestuur nodig en wordt in plaats daarvan geleid door de partners.

Gesellschaft mit beschränkter Haftung (GmbH)

De GmbH is een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid die voornamelijk in Duitsland wordt gebruikt. De oprichting van een GmbH vereist een minimumkapitaal van 25.000 euro en er zijn beperkingen op de verhandelbaarheid van aandelen. Het bestuur van de GmbH wordt gevormd door één of meer directeuren, die verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse gang van zaken. Er is geen verplichting om een raad van commissarissen te hebben.

Société anonyme (SA)

De SA is een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid die voornamelijk in Frankrijk wordt gebruikt. Een SA kan worden opgericht door één of meerdere personen en vereist een minimumkapitaal van 37.000 euro. De aandelen in een SA zijn vrij verhandelbaar en er is geen beperking op de verhandelbaarheid van aandelen. Het bestuur van de SA wordt gevormd door één of meer directeuren, die verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse gang van zaken. Er is verplichting om een raad van commissarissen te hebben.

Andere buitenlandse vennootschappen

Een SARL is een Franse variant van een besloten vennootschap en wordt vaak gebruikt in Frankrijk en andere Franstalige landen. Het oprichten van een SARL vereist een minimumkapitaal van 1 euro en heeft een maximumaantal van 100 aandeelhouders. De aandelen van een SARL zijn niet vrij verhandelbaar en er is een beperkt aantal aandeelhouders toegestaan.

Naast de GmbH en de SARL bestaat er ook nog de BVBA (Besloten Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid), welke veel voorkomt in België. Het oprichten van een BVBA vereist een minimumkapitaal van 18.550 euro. De aandelen van een BVBA zijn niet vrij verhandelbaar en er is een beperkt aantal aandeelhouders toegestaan. Een BVBA kan worden opgericht door één persoon.

Een andere vorm van een besloten vennootschap is de Spaanse S.L. (Sociedad Limitada). Een S.L. vereist een minimumkapitaal van 3.000 euro en heeft een maximumaantal van 50 aandeelhouders. Het is mogelijk om een S.L. op te richten met slechts één aandeelhouder. Een S.L. heeft ook een statutair directeur nodig, welke verantwoordelijk is voor de dagelijkse leiding van het bedrijf.

Buitenlandse vennootschappen: Japan

Tot slot is er de Japanse Kabushiki Kaisha (KK), die veel lijkt op de GmbH. Een KK vereist een minimumkapitaal van 1 yen en heeft geen maximumaantal aandeelhouders. De aandelen van een KK zijn vrij verhandelbaar en er is geen beperking op het aantal aandeelhouders dat een bedrijf kan hebben. Een KK heeft een raad van bestuur en statutair directeur nodig, welke verantwoordelijk zijn voor het dagelijkse bestuur van het bedrijf.

Europese Vennootschap

Een andere vennootschapsvorm die het vermelden waard is, is de Europese Vennootschap (SE). Dit is een rechtsvorm die speciaal is ontworpen voor bedrijven die actief zijn in meerdere landen in de Europese Unie. Het is een grensoverschrijdende vennootschapsvorm die is gecreëerd om het ondernemen in Europa te vergemakkelijken. De SE heeft één statutaire zetel en kan activiteiten uitoefenen in verschillende EU-landen zonder dat er afzonderlijke vennootschappen hoeven te worden opgericht. Dit kan aanzienlijk kosten besparen voor bedrijven die actief zijn in verschillende landen.

Het oprichten van een SE vereist echter wel dat de onderneming al actief is in ten minste twee verschillende EU-landen en dat er een minimumaandelenkapitaal van 120.000 euro is. Ook moet er een raad van bestuur worden ingesteld, waarin werknemersvertegenwoordigers zitting hebben. De SE heeft verder een hoge mate van flexibiliteit wat betreft de regelgeving, waardoor het aantrekkelijk kan zijn voor bedrijven die in meerdere landen actief zijn en behoefte hebben aan een flexibele vennootschapsstructuur.

Conclusie

Er zijn dus verschillende vormen van vennootschappen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Het is belangrijk om te overwegen welke vennootschapsvorm het beste past bij de behoeften van uw bedrijf en om hierbij rekening te houden met verschillende factoren, zoals het benodigde kapitaal, de aansprakelijkheid, het aantal aandeelhouders en de regelgeving in het betreffende land. Een fiscaal jurist kan u helpen bij het maken van deze beslissing en kan u adviseren over de fiscale gevolgen van uw keuze.

Geef een reactie