Je bekijkt nu Youngtimer regeling: Uitleg & Advies

Youngtimer regeling: Uitleg & Advies

De youngtimer regeling is een fiscale regeling voor auto’s die ouder zijn dan 15 jaar, maar jonger dan 40 jaar. Deze regeling houdt in dat u over de dagwaarde van de auto bijtelling betaalt, in plaats van over de cataloguswaarde. Dit kan voordelig zijn als u een auto heeft die relatief veel waard is, maar weinig kost in de aanschaf. In dit artikel leggen we uit hoe de youngtimer regeling werkt, wat de voor- en nadelen zijn, en welke auto’s in aanmerking komen voor deze regeling.

Hoe werkt de youngtimer regeling?

De youngtimer regeling geldt alleen voor auto’s die u zakelijk gebruikt, en die u ook privé mag rijden. Als u meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met een zakelijke auto, moet u bijtelling betalen. Dit is een percentage van de waarde van de auto dat u bij uw inkomen moet optellen. Voor nieuwe auto’s is dit percentage 22%, en voor elektrische auto’s 12%.

Voor youngtimers is dit percentage echter 35%, maar dan over de dagwaarde in plaats van de cataloguswaarde.

Wat is de dagwaarde?

De dagwaarde is de waarde die de auto op dit moment heeft op de markt. Deze waarde kan flink verschillen van de cataloguswaarde, die de waarde was toen de auto nieuw was. Voor youngtimers is de dagwaarde meestal veel lager dan de cataloguswaarde, omdat ze al flink zijn afgeschreven. Dit betekent dat u minder bijtelling hoeft te betalen dan voor een nieuwe auto.

Voorbeeld youngtimer regeling

Stel dat u een Audi A6 uit 2006 heeft, die nieuw 50.000 euro kostte. De dagwaarde van deze auto is nu ongeveer 10.000 euro. Als u deze auto zakelijk rijdt, en ook privé gebruikt, betaalt u 35% bijtelling over 10.000 euro, oftewel 3.500 euro per jaar. Dit komt neer op ongeveer 292 euro per maand.

Als u een nieuwe Audi A6 zou rijden, die ook 50.000 euro kost, betaalt u 22% bijtelling over 50.000 euro, oftewel 11.000 euro per jaar. Dit komt neer op ongeveer 917 euro per maand. U bespaart dus ruim 600 euro per maand met de youngtimer regeling.

Wat zijn de voor- en nadelen van de youngtimer regeling?

De youngtimer regeling heeft een aantal voordelen, maar ook een aantal nadelen. We zetten ze hieronder op een rijtje.

Voordelen

 • U betaalt minder bijtelling dan voor een nieuwe auto.
 • U kunt een luxe of exclusieve auto rijden voor een relatief lage prijs.
 • U kunt profiteren van de lage afschrijving van youngtimers. De waarde van de auto daalt minder snel dan bij een nieuwe auto.
 • U kunt gebruik maken van de investeringsaftrek, als u de auto koopt in plaats van leaset. Dit is een extra aftrekpost voor investeringen in bedrijfsmiddelen.
 • U kunt gebruik maken van de milieu-investeringsaftrek (MIA), als uw auto voldoet aan bepaalde milieucriteria. Dit is een extra aftrekpost voor investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.

Nadelen

 • U betaalt vaak meer wegenbelasting dan voor een nieuwe auto.
 • U betaalt meer brandstofkosten dan voor een nieuwe efficiëntere of elektrische auto.
 • U betaalt meer onderhoudskosten dan voor een nieuwe auto.
 • U heeft minder garantie en zekerheid dan bij een nieuwe auto.
 • U loopt het risico dat uw auto niet meer voldoet aan de milieueisen in de toekomst.

Welke auto’s komen in aanmerking voor de youngtimer regeling?

Om in aanmerking te komen voor de youngtimer regeling, moet uw auto aan twee voorwaarden voldoen:

 • De auto moet ouder zijn dan 15 jaar, maar jonger dan 40 jaar.
 • De auto moet zakelijk worden gebruikt, en ook privé worden gereden.

Als uw auto ouder is dan 40 jaar, valt deze onder de oldtimer regeling. Deze regeling houdt in dat u geen bijtelling hoeft te betalen, maar ook geen wegenbelasting. U mag dan echter niet in de wintermaanden met de auto rijden.

Er zijn veel verschillende soorten auto’s die in aanmerking komen voor de youngtimer regeling. Sommige voorbeelden zijn:

 • BMW 5-serie uit 2004
 • Mercedes-Benz E-klasse uit 2005
 • Volvo V70 uit 2006
 • Audi A6 uit 2006
 • Volkswagen Golf uit 2007

U kunt op internet zoeken naar youngtimers die te koop zijn, of naar een gespecialiseerde dealer gaan. Let wel op de staat en de historie van de auto, en laat deze altijd keuren voordat u tot aankoop overgaat.

Conclusie

De youngtimer regeling is een fiscale regeling voor auto’s die ouder zijn dan 15 jaar, maar jonger dan 40 jaar. Deze regeling kan voordelig zijn als u een auto heeft die relatief veel waard is, maar weinig kost in de aanschaf. U betaalt dan minder bijtelling dan voor een nieuwe auto. U moet echter wel rekening houden met de hogere kosten voor wegenbelasting, brandstof, onderhoud en milieu. Ook moet u goed opletten welke auto u kiest, en deze altijd laten controleren. Als u een luxe of exclusieve auto wilt rijden voor een lage prijs, kan de youngtimer regeling een interessante optie zijn.

Geef een reactie