Je bekijkt nu Aandeel ASML: Nog Een Interessante Investering?

Aandeel ASML: Nog Een Interessante Investering?

ASML is een Nederlands bedrijf dat machines maakt voor de productie van chips, ook wel halfgeleiders genoemd. Chips zijn de basis van veel elektronische apparaten, zoals smartphones, computers, auto’s en medische apparatuur. ASML is wereldwijd de marktleider in dit segment, met een marktaandeel van meer dan 60%. Het bedrijf levert machines aan grote chipfabrikanten, zoals Intel, Samsung, TSMC en SK Hynix. In dit artikel zullen we het aandeel ASML analyseren op basis van de volgende aspecten:

  • De financiële prestaties van het bedrijf
  • De groeivooruitzichten van de chipmarkt en de rol van ASML daarin
  • De concurrentiepositie en de innovatiekracht van ASML
  • De waardering en het dividendbeleid van het aandeel ASML

Aandeel ASML: De financiële prestaties

ASML heeft in 2023 een recordjaar gedraaid, met een omzet van € 27,6 miljard en een nettowinst van € 5,6 miljard. Dit betekent een omzetgroei van 30% en een winstgroei van 35% ten opzichte van 2022. De omzetgroei werd vooral gedreven door de sterke vraag naar de nieuwste generatie machines van ASML, de zogenaamde EUV-machines. Deze machines gebruiken extreem ultraviolet licht om chips te maken die kleiner, sneller en energiezuiniger zijn dan de huidige chips. ASML is de enige leverancier van EUV-machines ter wereld en heeft daarom een unieke positie in de markt.

De winstgevendheid van ASML is ook hoog, met een brutomarge van 50,9% en een nettomarge van 20,3% in 2023. Dit komt mede door de schaalvoordelen en de efficiëntieverbeteringen die ASML heeft gerealiseerd. Het bedrijf heeft ook een sterke balans, met een eigen vermogen van € 16,8 miljard en een netto kaspositie van € 7,4 miljard per eind 2023. Dit geeft ASML de financiële slagkracht om te blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling, die essentieel zijn voor het behoud van de technologische voorsprong.

De groeivooruitzichten van de chipmarkt en de rol van ASML daarin

De chipmarkt is een groeimarkt, die wordt gedreven door de toenemende digitalisering van de samenleving en de economie. Denk bijvoorbeeld aan trends als kunstmatige intelligentie, cloud computing, 5G, internet of things, elektrisch rijden en gezondheidstechnologie. Al deze toepassingen vereisen meer en betere chips, die alleen mogelijk zijn met de machines van ASML. Volgens een rapport van de World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) zal de wereldwijde chipmarkt in 2024 groeien met 8,4% tot $ 527 miljard. Voor de periode 2025-2030 wordt een gemiddelde jaarlijkse groei van 6,2% verwacht.

ASML profiteert niet alleen van de groei van de chipmarkt, maar ook van de stijgende vraag naar EUV-machines. Deze machines hebben een hogere verkoopprijs en een hogere marge dan de conventionele machines van ASML. Bovendien levert ASML ook service en onderdelen voor de EUV-machines, wat zorgt voor een stabiele en terugkerende omzetstroom. ASML verwacht dat de omzet uit EUV-machines zal stijgen van € 6,3 miljard in 2023 naar € 11,5 miljard in 2025. Dit betekent dat EUV-machines in 2025 goed zullen zijn voor meer dan 40% van de totale omzet van ASML.

De concurrentiepositie en de innovatiekracht

ASML heeft een dominante positie in de markt voor chipmachines, die moeilijk te betwisten is door concurrenten. Dit komt door de hoge toetredingsdrempels, die bestaan uit:

  • De hoge investeringen die nodig zijn om chipmachines te ontwikkelen en te produceren
  • De complexe en gepatenteerde technologie die ASML gebruikt, met name voor EUV-machines
  • De langdurige en hechte relaties die ASML heeft opgebouwd met zijn klanten en leveranciers
  • De schaarse en gespecialiseerde talenten die ASML in huis heeft

ASML besteedt jaarlijks ongeveer 15% van zijn omzet aan onderzoek en ontwikkeling, wat neerkomt op meer dan € 4 miljard in 2023. Het bedrijf werkt nauw samen met zijn klanten, leveranciers en academische partners om de grenzen van de technologie te verleggen. ASML heeft meer dan 14.000 patenten en meer dan 28.000 medewerkers, waarvan meer dan 8.000 in onderzoek en ontwikkeling. Het bedrijf heeft ook een duidelijke visie op de toekomst van de chipindustrie, die het heeft vastgelegd in zijn roadmap. Deze roadmap beschrijft de stappen die ASML wil zetten om de prestaties en de kosten van de chips te verbeteren, met behulp van nieuwe technologieën zoals high-NA EUV, multi-beam electron beam lithography en holistic lithography.

Aandeel ASML: Waardering dividendbeleid

Het aandeel ASML heeft een sterke koersontwikkeling laten zien in de afgelopen jaren, mede dankzij de goede financiële resultaten en de positieve vooruitzichten. Het aandeel is in de afgelopen drie maanden met 35% gestegen en in het afgelopen jaar met 43%. Op basis van de slotkoers van 16 februari 2024 van € 874,60 heeft het aandeel ASML een marktkapitalisatie van € 349,5 miljard.

Het aandeel ASML wordt gewaardeerd op basis van de koers-winstverhouding (K/W), die de verhouding weergeeft tussen de beurskoers en de winst per aandeel. Hoe lager de K/W, hoe goedkoper het aandeel. Op basis van de verwachte winst per aandeel voor 2024 van € 22,05 heeft het aandeel ASML een K/W van 39,7. Dit is hoger dan het gemiddelde van de sector, dat 28,9 bedraagt. Dit betekent dat het aandeel ASML relatief duur is ten opzichte van zijn concurrenten. Echter, gezien de sterke marktpositie, de hoge groei en de hoge winstgevendheid van ASML, kan een hogere K/W gerechtvaardigd zijn.

Het aandeel ASML keert ook dividend uit aan zijn aandeelhouders, als een vorm van winstdeling. Het dividend is het bedrag dat een bedrijf per aandeel uitkeert aan zijn aandeelhouders, meestal op jaarlijkse of kwartaalbasis. Het dividendrendement is de verhouding tussen het dividend en de beurskoers. Hoe hoger het dividendrendement, hoe meer inkomsten het aandeel genereert voor de aandeelhouder. ASML heeft in 2023 een dividend van € 3,25 per aandeel uitgekeerd, wat neerkomt op een dividendrendement van 0,37%. Dit is lager dan het gemiddelde van de sector, dat 1,24% bedraagt. Dit betekent dat het aandeel ASML relatief weinig inkomsten oplevert voor de aandeelhouder.

Echter, ASML heeft ook een aandeleninkoopprogramma, waarmee het eigen aandelen terugkoopt van de markt. Dit vermindert het aantal uitstaande aandelen en verhoogt de winst per aandeel. ASML heeft in 2023 een aandeleninkoopprogramma van € 9 miljard afgerond, waarmee het 10,2 miljoen aandelen heeft teruggekocht. Het bedrijf heeft aangekondigd dat het in 2024 een nieuw aandeleninkoopprogramma van € 12 miljard zal starten. Dit toont aan dat ASML vertrouwen heeft in zijn toekomstige groei en winstgevendheid, en dat het zijn aandeelhouders wil belonen.

Conclusie

Het aandeel ASML is een aantrekkelijk aandeel voor beleggers die willen profiteren van de groei en de innovatie van de chipmarkt. ASML is de marktleider in chipmachines, met een unieke technologie en een sterke klantenbasis. Het bedrijf heeft een uitstekende financiële prestatie geleverd in 2023, en verwacht een verdere omzet- en winstgroei in 2024 en daarna. Het aandeel ASML is wel relatief duur en biedt weinig dividend, maar dit wordt gecompenseerd door de hoge groei en de hoge winstgevendheid. Het aandeel ASML is dus een aandeel met een hoog potentieel, maar ook met een hoog risico.

Geef een reactie