Je bekijkt nu Beleggen In Goud: Een Interessant Rendement?

Beleggen In Goud: Een Interessant Rendement?

Goud is al eeuwenlang een waardevol en gewild metaal. Het wordt gebruikt voor sieraden, munten, kunst en industrie. Maar goud is ook een beleggingsinstrument dat veel mensen aantrekt. Waarom zou u beleggen in goud? Wat zijn de voordelen en risico’s? Hoe kunt u goud kopen en verkopen? In dit artikel geven we u een overzicht van de belangrijkste aspecten van beleggen in goud. We gaan ook in op de gevolgen voor de belasting.

Waarom beleggen in goud?

Er zijn verschillende redenen om te beleggen in goud. Sommige mensen zien goud als een veilige haven in tijden van economische of politieke onzekerheid. Goud wordt gezien als een stabiele waarde die niet afhankelijk is van de prestaties van een land, een bedrijf of een munt. Goud kan ook bescherming bieden tegen inflatie, omdat de prijs van goud meestal stijgt als de koopkracht van het geld daalt. Bovendien kan goud diversificatie toevoegen aan een beleggingsportefeuille, omdat het vaak een negatieve of lage correlatie heeft met andere activa, zoals aandelen of obligaties.

Andere mensen beleggen in goud omdat ze speculeren op de prijsbewegingen van het metaal. Goud is een volatiel en liquide instrument dat wordt beïnvloed door vraag en aanbod, marktsentiment, geopolitieke gebeurtenissen en andere factoren. Goud kan dus zowel op korte als op lange termijn kansen bieden voor beleggers die willen profiteren van de prijsschommelingen.

Voordelen

Beleggen in goud heeft een aantal voordelen, zoals:

 • Goud is een schaars en duurzaam goed dat zijn waarde behoudt over de tijd.
 • Goud is een wereldwijd verhandeld en erkend instrument dat gemakkelijk te kopen en te verkopen is.
 • Goud is een fysiek en tastbaar bezit dat niet kan worden gemanipuleerd of vervalst.
 • Goud is een flexibel en veelzijdig instrument dat op verschillende manieren kan worden belegd, zoals via fysiek goud, goudmijnaandelen, goud-ETF’s, goudcontracten of goudopties.
 • Goud is een hedge tegen inflatie, deflatie, valutarisico’s en systeemrisico’s.

Risico’s

Beleggen in goud heeft ook een aantal risico’s, zoals:

 • Goud is een volatiel en onvoorspelbaar instrument dat kan leiden tot grote winsten of verliezen op korte termijn.
 • Goud is een cyclisch en seizoensgebonden instrument dat kan worden beïnvloed door de vraag en het aanbod van juweliers, centrale banken, beleggers en speculanten.
 • Goud is een emotioneel en sentimenteel instrument dat kan worden beïnvloed door de angst en hebzucht van de marktdeelnemers.
 • Goud is een duur en inefficiënt instrument dat kosten en belastingen met zich meebrengt, zoals opslag, verzekering, makelaarskosten, spread, btw en vermogenswinstbelasting.
 • Goud is een niet-productief en niet-rentedragend instrument dat geen inkomsten of dividenden oplevert.

Hoe beleggen in goud?

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in goud, afhankelijk van uw doelstellingen, voorkeuren en risicobereidheid. Hier zijn enkele van de meest populaire opties:

 • Fysiek goud: Dit is de meest directe en traditionele manier om te beleggen in goud. U kunt fysiek goud kopen in de vorm van baren, munten of sieraden bij een goudhandelaar, een bank of een online platform. U moet dan zorgen voor de opslag, de verzekering en de beveiliging van uw goud. U kunt uw goud verkopen wanneer u wilt, maar u moet rekening houden met de kosten en de belastingen die van toepassing zijn.
 • Goudmijnaandelen: Dit is een indirecte en dynamische manier om te beleggen in goud. U kunt goudmijnaandelen kopen van bedrijven die goud exploreren, produceren of verwerken. U kunt profiteren van de stijging van de goudprijs, maar ook van de groei en de winstgevendheid van de bedrijven. U moet echter ook rekening houden met de risico’s die verbonden zijn aan de mijnbouwsector, zoals operationele problemen, milieukwesties, regelgeving, concurrentie en politieke instabiliteit.
 • Goud-ETF’s: Dit is een eenvoudige en goedkope manier om te beleggen in goud. U kunt goud-ETF’s kopen op de beurs, net als aandelen. Een goud-ETF is een fonds dat fysiek goud bezit of de goudprijs volgt. U kunt profiteren van de prijsbewegingen van goud, zonder de nadelen van het bezitten van fysiek goud. U moet echter wel rekening houden met de kosten en de belastingen die van toepassing zijn op de ETF’s, evenals met het risico van een verschil tussen de goudprijs en de ETF-prijs.
 • Goudcontracten: Dit is een geavanceerde en hefboomwerking manier om te beleggen in goud. U kunt goudcontracten kopen of verkopen op de futures- of optiemarkt. Een goudcontract is een overeenkomst om goud te kopen of te verkopen tegen een bepaalde prijs op een bepaalde datum in de toekomst. U kunt profiteren van de prijsverwachtingen van goud, zonder het goud daadwerkelijk te bezitten. U moet echter wel rekening houden met de complexiteit en de volatiliteit van de markt, evenals met het risico van een groot verlies als de markt tegen u beweegt.

Voorbeelden van beleggen in goud

Om u een beter idee te geven van hoe u kunt beleggen in goud, geven we u hier enkele voorbeelden:

 • Stel dat u 10 gram goud wilt kopen als een langetermijnbelegging. U kunt een goudstaaf kopen bij een goudhandelaar voor €500, plus €10 aan kosten en €105 aan btw. U moet dan een kluis huren voor €50 per jaar om uw goud op te slaan. Na vijf jaar wilt u uw goud verkopen. De goudprijs is gestegen tot €600 per 10 gram. U kunt uw goudstaaf verkopen voor €600, minus €10 aan kosten en €126 aan vermogenswinstbelasting. Uw nettowinst is €600 – €500 – €10 – €105 – €50 x 5 – €10 – €126 = €-171. U heeft dus geld verloren met uw belegging in fysiek goud.
 • Stel dat u 100 aandelen wilt kopen van een goudmijnbedrijf als een middellangetermijnbelegging. U kunt de aandelen kopen op de beurs voor €10 per aandeel, plus €5 aan makelaarskosten. Het bedrijf betaalt geen dividend, maar groeit gestaag en profiteert van de stijging van de goudprijs. Na drie jaar wilt u uw aandelen verkopen. De aandelenkoers is gestegen tot €15 per aandeel. U kunt uw aandelen verkopen voor €15 x 100, minus €5 aan makelaarskosten en €150 aan vermogenswinstbelasting. Uw nettowinst is €15 x 100 – €10 x 100 – €5 – €5 – €150 = €325. U heeft dus geld verdiend met uw belegging in goudmijnaandelen.
 • Stel dat u een goud-ETF wilt kopen als een kortetermijnbelegging. U kunt de ETF kopen op de beurs voor €100 per eenheid, plus €1 aan kosten. De ETF volgt de goudprijs nauwkeurig en heeft lage beheerskosten. Na een maand wilt u uw ETF verkopen.
 • Goudcontracten: Dit is een geavanceerde en hefboomwerking manier om te beleggen in goud. U kunt goudcontracten kopen of verkopen op de futures- of optiemarkt. Een goudcontract is een overeenkomst om goud te kopen of te verkopen tegen een bepaalde prijs op een bepaalde datum in de toekomst. U kunt profiteren van de prijsverwachtingen van goud, zonder het goud daadwerkelijk te bezitten. U moet echter wel rekening houden met de complexiteit en de volatiliteit van de markt, evenals met het risico van een groot verlies als de markt tegen u beweegt.
 • Goudopties: Dit is een variant van goudcontracten. Een goudoptie geeft u het recht, maar niet de verplichting, om goud te kopen of te verkopen tegen een bepaalde prijs op of voor een bepaalde datum in de toekomst. U betaalt een premie om de optie te kopen, die uw maximale verlies beperkt. U kunt profiteren van de prijsbewegingen van goud, zonder het goud daadwerkelijk te bezitten. U moet echter wel rekening houden met de kosten en de belastingen die van toepassing zijn op de opties, evenals met het risico van het verlies van de premie als de optie waardeloos wordt.

Hoe kiest u de beste manier om te beleggen in goud?

Zoals u kunt zien, zijn er veel manieren om te beleggen in goud, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Hoe kiest u dan de beste manier voor u? Dat hangt af van uw persoonlijke situatie, doelstellingen en voorkeuren. Hier zijn enkele vragen die u zichzelf kunt stellen om u te helpen bij uw beslissing:

 • Wat is uw beleggingshorizon? Wilt u beleggen in goud voor de korte, middellange of lange termijn?
 • Wat is uw risicoprofiel? Hoeveel risico bent u bereid te nemen om een hoger rendement te behalen?
 • Wat is uw budget? Hoeveel geld wilt u investeren in goud?
 • Wat is uw kennisniveau? Hoe vertrouwd bent u met de verschillende manieren om te beleggen in goud?
 • Wat is uw stijl? Wilt u actief of passief beleggen in goud?
 • Wat is uw doel? Wilt u beleggen in goud voor bescherming, diversificatie, speculatie of een combinatie daarvan?

Afhankelijk van uw antwoorden op deze vragen, kunt u de manier kiezen die het beste bij u past. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 • Als u wilt beleggen in goud voor de lange termijn, voor bescherming en diversificatie, en u heeft een laag risicoprofiel, een groot budget en een basiskennisniveau, dan kunt u kiezen voor fysiek goud of goud-ETF’s.
 • Als u wilt beleggen in goud voor de middellange termijn, voor groei en winstgevendheid, en u heeft een gemiddeld risicoprofiel, een middelgroot budget en een gemiddeld kennisniveau, dan kunt u kiezen voor goudmijnaandelen of goud-ETF’s.
 • Als u wilt beleggen in goud voor de korte termijn, voor speculatie en hefboomwerking, en u heeft een hoog risicoprofiel, een klein budget en een hoog kennisniveau, dan kunt u kiezen voor goudcontracten of goudopties.

Gevolgen voor de belasting

Als u besluit om te beleggen in goud, moet u rekening houden met de gevolgen voor de belasting. Goud wordt namelijk beschouwd als een onderdeel van uw vermogen, waarover u vermogensbelasting moet betalen in box 3. Dit betekent dat u elk jaar de waarde van uw goudbezittingen moet opgeven aan de Belastingdienst, samen met uw andere bezittingen en schulden. U betaalt geen belasting over het werkelijke rendement dat u behaalt met uw goudbelegging, maar over een fictief rendement dat de Belastingdienst vaststelt. Dit fictieve rendement is afhankelijk van de hoogte van uw vermogen en varieert van 0,01% tot 6,17% in 2023. Over dit fictieve rendement betaalt u 32% belasting in 2023, maar het tarief wordt verhoogd naar 34% in 2024.

U hoeft echter niet over uw hele vermogen belasting te betalen. Er geldt namelijk een heffingsvrij vermogen, dat is het bedrag waarover u geen belasting hoeft te betalen in box 3. Het heffingsvrij vermogen voor 2024 is € 57.000 voor alleenstaanden en € 114.000 voor fiscale partners. Uw spaargeld is dus belastingvrij in 2024 tot deze bedragen.

Om de waarde van uw goudbezittingen te bepalen, gaat de Belastingdienst uit van een peildatum. Dat is de eerste dag van het jaar waarover u aangifte doet. U moet dus de waarde van uw goud op 1 januari van het betreffende jaar gebruiken. Als u gedurende het jaar goud koopt of verkoopt, hoeft u dat pas in het volgende jaar aan te geven. Bijvoorbeeld, als u in juni 2024 goud koopt, hoeft u dat pas in uw aangifte over 2025 te vermelden.

Conclusie

Beleggen in goud is een populaire en aantrekkelijke manier om uw vermogen te vergroten en te beschermen. Goud heeft vele voordelen, zoals stabiliteit, liquiditeit, flexibiliteit en diversificatie. Goud heeft echter ook nadelen, zoals volatiliteit, kosten, belastingen en inefficiëntie. Er zijn verschillende manieren om te beleggen in goud, zoals fysiek goud, goudmijnaandelen, goud-ETF’s, goudcontracten en goudopties. Elke manier heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van uw situatie, doelstellingen en voorkeuren. U moet dus goed nadenken over uw keuze en de risico’s en kansen afwegen. 

Geef een reactie