Je bekijkt nu Betalen in natura: wat is het en hoe werkt het?

Betalen in natura: wat is het en hoe werkt het?

Betalen in natura is een vorm van betaling waarbij geen geld wordt gebruikt, maar goederen of diensten. Het is een alternatieve manier om iets te vergoeden of te ruilen, die al eeuwenlang bestaat. In dit artikel leest u wat betalen in natura inhoudt, wat de voor- en nadelen zijn, en hoe u het kunt toepassen in verschillende situaties. Ook leest u het antwoord op de vraag of u een belastingaanslag in natura kunt betalen.

Wat is betalen in natura?

Betalen in natura betekent letterlijk ‘betalen in de natuur’. Het verwijst naar het gebruik van natuurlijke of materiële zaken als betaalmiddel, in plaats van geld. Bijvoorbeeld, iemand kan een klusjesman betalen met een mand vol groenten uit eigen tuin, of een kapper met een zelfgemaakte taart. Ook kan iemand een dienst verlenen als tegenprestatie voor een andere dienst, zoals het oppassen op de kinderen van de buren in ruil voor een massage.

Betalen in natura is dus een vorm van ruilhandel, waarbij de waarde van de goederen of diensten wordt bepaald door de partijen die betrokken zijn bij de transactie. Er is geen sprake van een vastgestelde prijs of een officiële wisselkoers. Het gaat om een onderlinge afspraak, die gebaseerd is op vertrouwen en wederzijds voordeel.

Belasting betalen in natura?

Kunt u ook een belastingaanslag betalen in natura? Bijvoorbeeld uw aanslag inkomstenbelasting? Het antwoord is nee. De Belastingdienst accepteert geen betalingen in natura. U moet uw belastingaanslag altijd betalen in euro’s, via een bankrekening of een automatische incasso. 

Als u iets ruilt met iemand anders, moet u de waarde van de geruilde goederen of diensten omzetten naar een bedrag in euro’s. Dit bedrag moet u opgeven als omzet voor de btw en als winst voor de inkomstenbelasting. De waarde wordt bepaald door de waarde in het economisch verkeer, dat wil zeggen de prijs die normaal gesproken zou worden betaald voor de goederen of diensten.

Betalen in natura kan dus niet als een manier om belasting te ontwijken of te verminderen. U moet altijd de juiste belasting betalen over uw inkomsten, ook als die bestaan uit goederen of diensten in plaats van geld.

Voordelen betaling in natura

Betalen in natura kan verschillende voordelen hebben, zowel voor de betaler als voor de ontvanger. Enkele mogelijke voordelen zijn:

  • Het kan geld besparen. Als u iets kunt betalen met iets wat u al heeft of kunt doen, hoeft u geen geld uit te geven. Dit kan vooral handig zijn als u krap bij kas zit, of als u uw geld liever aan iets anders besteedt.
  • Het kan duurzaam zijn. Als u iets betaalt met iets wat u zelf heeft gemaakt of gekweekt, of met iets wat u anders zou weggooien, draagt u bij aan het verminderen van afval en het besparen van grondstoffen. Dit kan goed zijn voor het milieu en voor uw ecologische voetafdruk.
  • Het kan sociaal zijn. Als u iets betaalt met een dienst, kunt u contact maken met andere mensen en uw vaardigheden of hobby’s delen. Dit kan leiden tot meer waardering, vriendschap en samenwerking. Ook kunt u zo uw netwerk uitbreiden en nieuwe mogelijkheden ontdekken.
  • Het kan creatief zijn. Als u iets betaalt met iets wat u zelf heeft bedacht of gemaakt, kunt u uw fantasie en originaliteit laten zien. Dit kan leuk en bevredigend zijn, en uw zelfvertrouwen vergroten.

Nadelen betaling in natura

Betalen in natura kan ook nadelen hebben, zowel voor de betaler als voor de ontvanger. Enkele mogelijke nadelen zijn:

  • Het kan onpraktisch zijn. Als u iets wilt betalen met iets wat u niet heeft of niet kunt doen, moet u eerst op zoek gaan naar een geschikte ruilpartner. Dit kan tijd en moeite kosten, en soms ook geld. Ook moet u rekening houden met de beschikbaarheid, houdbaarheid en transporteerbaarheid van de goederen of diensten die u wilt ruilen.
  • Het kan onduidelijk zijn. Als u iets wilt betalen met iets wat geen vaste waarde heeft, moet u onderhandelen over de ruilverhouding. Dit kan lastig zijn, omdat de waarde van iets subjectief en veranderlijk kan zijn. Ook kan er sprake zijn van misverstanden, ontevredenheid of oneerlijkheid als de partijen niet goed communiceren of afspraken maken.
  • Het kan onwettig zijn. Als u iets wilt betalen met iets wat illegaal is, of wat belastingtechnisch niet is toegestaan, kunt u in de problemen komen met de wet. Bijvoorbeeld, het betalen van seksuele diensten met drugs is strafbaar. Ook het betalen van loon in natura is aan regels gebonden. U moet dus altijd goed op de hoogte zijn van de juridische aspecten van betalen in natura.

Hoe kunt u betalen in natura?

Betalen in natura kan op verschillende manieren en in verschillende situaties. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe u het kunt toepassen:

  • U kunt betalen in natura binnen uw eigen kring. Bijvoorbeeld, u kunt uw vrienden of familie helpen met klusjes, boodschappen of oppassen, in ruil voor een etentje, een cadeau of een logeerplek. Zo kunt u elkaar een plezier doen en uw band versterken.
  • U kunt betalen in natura via een platform. Bijvoorbeeld, u kunt zich aanmelden bij een website of app die ruilhandel faciliteert, zoals [Lets], [Barter] of [Timebank]. Zo kunt u in contact komen met mensen die iets aanbieden of zoeken wat u kunt ruilen, en gebruik maken van een systeem dat de waarde en de veiligheid van de transacties waarborgt.
  • U kunt betalen in natura bij een organisatie. Bijvoorbeeld, u kunt vrijwilligerswerk doen bij een stichting, vereniging of coöperatie, in ruil voor lidmaatschap, korting of toegang tot faciliteiten. Zo kunt u bijdragen aan een goed doel en profiteren van de voordelen die de organisatie biedt.

Conclusie

Betalen in natura is een alternatieve vorm van betaling die geen geld gebruikt, maar goederen of diensten. Het kan voordelen hebben, zoals geld besparen, duurzaam zijn, sociaal zijn en creatief zijn. Het kan ook nadelen hebben, zoals onpraktisch zijn, onduidelijk zijn en onwettig zijn. Betalen in natura kan op verschillende manieren en in verschillende situaties worden toegepast, zoals binnen uw eigen kring, via een platform of bij een organisatie. Betalen in natura is dus een interessante optie om te overwegen als u iets wilt vergoeden of ruilen op een andere manier dan met geld.

Geef een reactie