Je bekijkt nu Catharina Amalia der Nederlanden: Haar Salaris & Vermogen

Catharina Amalia der Nederlanden: Haar Salaris & Vermogen

Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria oftewel Catharina Amalia der Nederlanden is beter bekend als Prinses Amalia. Ze is de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Sinds 30 april 2013 is zij de Prinses van Oranje en de eerste in de lijn van troonopvolging. Maar wat verdient ze eigenlijk als kroonprinses? En hoeveel vermogen heeft ze opgebouwd? In dit artikel gaan we in op deze vragen en proberen we een schatting te maken van haar financiële situatie.

Salaris Catharina-Amalia der Nederlanden in 2024

Volgens de begroting van 2024 zal Catharina Amalia der Nederlanden vanaf haar achttiende verjaardag op 7 december 2021 een fors inkomen ontvangen. Het gaat om een jaarlijkse toelage van ruim 1.8 miljoen euro

Dit bedrag bestaat uit twee delen:

  • Een salaris van €322.000 euro
  • Een vergoeding van €1,5 miljoen euro voor personeel en materieel.

Dit betekent dat ze per maand €151.833 euro zal krijgen, waarvan €26.833 euro als salaris en €125.000 euro als onkostenvergoeding.

Dit salaris is aanzienlijk hoger dan wat haar vader kreeg toen hij achttien jaar werd. Koning Willem-Alexander ontving toen een toelage van 910.000 gulden per jaar, wat neerkomt op 410.000 euro. Dit verschil komt onder andere door de inflatie en de stijging van de kosten voor de koninklijke huishouding.

Het salaris van Prinses Amalia is ook veel hoger dan wat andere Europese kroonprinsen en -prinsessen krijgen. 

Zo ontvangt de Belgische Prinses Elisabeth, die in oktober 2019 achttien jaar werd, voorlopig geen toelage van de staat. Haar ouders, koning Filip en koningin Mathilde, willen haar niet belasten met de verplichtingen die zo’n donatie met zich meebrengt. 

Ook de Britse Prins William en Prins Harry kregen pas een toelage toen ze respectievelijk 21 en 25 jaar werden.

Terugstorten salaris

Catharina Amalia der Nederlanden heeft besloten om af te zien van een deel van haar inkomen zolang ze studeert.

In een handgeschreven brief aan premier Mark Rutte liet ze weten dat ze zich “ongemakkelijk” voelde om zo’n bedrag te krijgen zonder dat ze daar iets voor terug kon doen. Ze schreef ook dat ze zolang ze studeert geen aanspraak wil maken op de uitkering en dat ze het salaris zal terugbetalen tot het einde van haar studie.

Met deze beslissing toont de prinses haar verantwoordelijkheidsgevoel en haar respect voor de Nederlandse belastingbetalers. Ze geeft ook aan dat ze zich wil richten op haar opleiding en haar persoonlijke ontwikkeling voordat ze haar rol als toekomstige koningin op zich neemt.

Vermogen Catharina-Amalia der Nederlanden in 2024

Het is niet eenvoudig om het vermogen van Prinses Amalia te schatten, omdat er weinig informatie beschikbaar is over haar bezittingen en investeringen. Wel weten we dat ze als lid van het Koninklijk Huis recht heeft op een aantal privileges, zoals het gebruik van paleizen, landgoederen, auto’s en vliegtuigen. 

Ook heeft Catharina Amalia der Nederlanden waarschijnlijk een aandeel in het familievermogen van de Oranjes, dat geschat wordt op zo’n 1 miljard euro.

Een groot deel van dit vermogen bestaat uit kunstwerken, juwelen, antiek en historisch erfgoed, die niet of nauwelijks te gelde kunnen worden gemaakt. Daarnaast heeft de koninklijke familie ook belangen in verschillende bedrijven, zoals Shell, Unilever, KLM en Philips. Het is echter helaas onduidelijk hoe groot deze belangen zijn en hoeveel ze waard zijn.

Een mogelijke manier om het vermogen van Prinses Amalia te berekenen is door te kijken naar haar jaarlijkse inkomsten en uitgaven. Als we aannemen dat ze haar volledige toelage van €1,8 miljoen euro per jaar zal ontvangen en daarvan €307.000 euro als inkomen houdt, dan zou ze per jaar €1.193.000 euro overhouden om te sparen of te investeren.

Als we verder aannemen dat ze dit bedrag elk jaar met een rentevoet van 4% laat groeien, dan zou ze tien jaar naar haar studie een vermogen hebben opgebouwd van ongeveer 15 miljoen euro.

Dit is natuurlijk een zeer ruwe schatting, die geen rekening houdt met eventuele belastingen, schenkingen, erfenissen, kosten van levensonderhoud of andere factoren die haar financiële situatie kunnen beïnvloeden.

Conclusie

Catharina Amalia der Nederlanden is de kroonprinses van Nederland en zal vanaf haar achttiende verjaardag een royale toelage ontvangen van de staat. Haar salaris en vermogen zijn echter niet makkelijk te bepalen, omdat er weinig transparantie is over haar financiën. Wel kunnen we aannemen dat ze natuurlijk een comfortabel leven zal leiden, met veel privileges en verantwoordelijkheden.

Geef een reactie