Je bekijkt nu Consumptief Krediet: Wat Is Het En Hoe Werkt Het?

Consumptief Krediet: Wat Is Het En Hoe Werkt Het?

Heeft u wel eens geld geleend om een auto te kopen, een vakantie te boeken of een nieuwe keuken te installeren? Dan heeft u waarschijnlijk gebruik gemaakt van consumptief krediet. Consumptief krediet is een verzamelnaam voor verschillende soorten leningen die u kunt afsluiten voor privégebruik. Maar wat zijn de voor- en nadelen van consumptief krediet? En hoe kiest u het juiste consumptief krediet voor uw situatie? In dit artikel leggen we uit wat consumptief krediet is, hoe het werkt en waar u op moet letten. Ook geven we u enkele tips om verstandig om te gaan met consumptief krediet. Zo kunt u geld lenen zonder zorgen.

Wat is consumptief krediet en hoe werkt het?

Consumptief krediet is een verzamelnaam voor verschillende soorten leningen die u kunt afsluiten voor privégebruik. U kunt bijvoorbeeld een consumptief krediet gebruiken om een auto, een nieuwe keuken of een vakantie te kopen. Het gaat dus om goederen of diensten met een beperkte houdbaarheid. Consumptief krediet is niet hetzelfde als een hypotheek, die u gebruikt om een huis of ander onroerend goed te kopen.

Er zijn veel vormen van consumptief krediet, maar de belangrijkste zijn:

 • Persoonlijke lening
 • Doorlopend krediet
 • Creditcard
 • Rood staan
 • Koop op afbetaling
 • Financial lease

In dit artikel zullen we deze vormen van consumptief krediet nader bekijken en uitleggen wat de voor- en nadelen zijn. Ook geven we u enkele tips om verstandig om te gaan met consumptief krediet.

Consumptief krediet: Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een lening met een vaste rente en looptijd. U leent eenmalig een bedrag dat u in vaste termijnen terugbetaalt. U weet dus precies wat u elke maand moet betalen en wanneer u klaar bent met aflossen.

Een persoonlijke lening is geschikt als u een grote aankoop wilt doen waarvan u de kosten vooraf kent, zoals een auto of een verbouwing. U kunt de looptijd van de lening afstemmen op de levensduur van het product dat u koopt. Zo voorkomt u dat u nog betaalt voor iets dat u niet meer gebruikt.

Een nadeel van een persoonlijke lening is dat u meestal geen extra geld kunt opnemen of vervroegd kunt aflossen zonder extra kosten. Ook is de rente vaak hoger dan bij andere vormen van consumptief krediet.

Consumptief krediet: Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een flexibele lening waarbij u tot een bepaald bedrag (de kredietlimiet) geld kunt opnemen en aflossen wanneer u wilt. U betaalt alleen rente over het bedrag dat u daadwerkelijk gebruikt.

Een doorlopend krediet is handig als u voor langere tijd extra geld nodig heeft, bijvoorbeeld voor onvoorziene uitgaven of als buffer. U heeft altijd geld achter de hand en u bepaalt zelf hoeveel en hoe snel u terugbetaalt.

Een nadeel van een doorlopend krediet is dat de rente variabel is en kan stijgen of dalen. Ook heeft u geen vaste einddatum voor het aflossen van uw lening, waardoor u langer in de schulden kunt blijven dan nodig. Bovendien kan de verleiding groot zijn om meer geld op te nemen dan u eigenlijk nodig heeft.

Consumptief krediet: Creditcard

Een creditcard is een betaalmiddel waarmee u online of in winkels aankopen kunt doen. U betaalt pas achteraf, meestal aan het einde van de maand, het bedrag dat u heeft uitgegeven. U heeft dus een soort voorschot op uw salaris.

Een creditcard is handig als u snel en gemakkelijk wilt betalen, vooral in het buitenland of bij buitenlandse webshops. Ook biedt een creditcard vaak extra voordelen, zoals verzekeringen, garanties of kortingen.

Een nadeel van een creditcard is dat als u niet het volledige bedrag aan het einde van de maand terugbetaalt, u rente moet betalen over het openstaande saldo. Deze rente is meestal erg hoog, soms wel 15% per jaar. Ook heeft u een beperkte bestedingsruimte op uw creditcard, die afhankelijk is van uw inkomen en andere leningen.

Consumptief krediet: Rood staan

Rood staan betekent dat u meer geld van uw betaalrekening opneemt dan er op staat. U heeft dan een negatief saldo, waarover u rente moet betalen aan uw bank.

Rood staan is makkelijk als u tijdelijk geld tekort komt, bijvoorbeeld omdat u een onverwachte rekening moet betalen of omdat uw salaris nog niet is gestort. U hoeft geen aparte lening af te sluiten en u kunt gewoon blijven pinnen.

Een nadeel van rood staan is dat de rente die u betaalt erg hoog is, soms wel 14% per jaar. Ook kunt u niet onbeperkt rood staan, u heeft een maximale kredietlimiet die afhankelijk is van uw inkomen en andere leningen. Bovendien moet u binnen een bepaalde periode weer een positief saldo hebben, anders kunt u in de problemen komen met uw bank.

Koop op afbetaling

Koop op afbetaling houdt in dat u een product koopt bij een winkel of webshop en dat u het bedrag in termijnen terugbetaalt. U kunt het product meteen gebruiken, maar het is pas echt van u als u de laatste termijn heeft betaald.

Koop op afbetaling is aantrekkelijk als u iets wilt kopen waar u niet genoeg geld voor heeft, zoals een nieuwe televisie of wasmachine. U hoeft geen lening af te sluiten bij een bank of kredietverstrekker en u kunt zelf kiezen hoe lang u wilt doen over het afbetalen.

Een nadeel van koop op afbetaling is dat de rente die u betaalt meestal erg hoog is, soms wel 15% per jaar. Ook bent u gebonden aan de voorwaarden van de verkoper, die bijvoorbeeld kan bepalen dat u het product niet mag ruilen of terugbrengen. Bovendien loopt u het risico dat u het product kwijtraakt als u niet meer kunt betalen.

Financial lease

Financial lease is een vorm van huurkoop waarbij u een auto leaset van een leasemaatschappij. U betaalt elke maand een vast bedrag om in de auto te rijden. Aan het einde van de leaseperiode kunt u de auto overnemen voor een vooraf afgesproken bedrag.

Financial lease is vooral populair bij ondernemers die een auto nodig hebben voor hun werk. U kunt de auto als bedrijfsmiddel opvoeren en profiteren van fiscale voordelen, zoals afschrijving en renteaftrek. Ook heeft u geen omkijken naar onderhoud, verzekering en wegenbelasting, want dat regelt de leasemaatschappij voor u.

Een nadeel van financial lease is dat u geen eigenaar bent van de auto zolang u leaset. U moet dus goed zorgen voor de auto en eventuele schade zelf betalen. Ook zit u vast aan een langdurig contract, dat moeilijk te wijzigen of te beëindigen is. Bovendien betaalt u vaak meer dan wanneer u de auto zelf zou kopen.

Hoe kiest u het juiste consumptief krediet?

Zoals u ziet, zijn er veel verschillende vormen van consumptief krediet, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hoe kiest u dan het juiste consumptief krediet voor uw situatie? Hier zijn enkele tips om u te helpen:

 • Bepaal hoeveel geld u nodig heeft en waarvoor. Heeft u eenmalig of vaker extra geld nodig? Heeft u een specifiek doel of wilt u gewoon wat meer financiële ruimte?
 • Vergelijk de rente en de kosten van verschillende aanbieders. Hoe lager de rente, hoe minder u betaalt voor uw lening. Maar let ook op andere kosten, zoals afsluitkosten, boetes of verzekeringen.
 • Kies een looptijd die past bij uw leendoel en uw budget. Hoe langer de looptijd, hoe lager uw maandlasten, maar hoe meer rente u betaalt. Kies dus een looptijd die niet langer is dan nodig.
 • Leen niet meer dan u nodig heeft en kunt terugbetalen. Hoe meer u leent, hoe meer rente en
 • kosten u heeft. Leen dus alleen wat u echt nodig heeft en zorg dat u het kunt terugbetalen binnen de afgesproken termijn.
 • Houd rekening met uw persoonlijke en financiële situatie. Heeft u een vast of een variabel inkomen? Heeft u andere leningen of schulden? Heeft u een partner of kinderen? Dit zijn allemaal factoren die invloed hebben op uw leencapaciteit en uw risico’s.
 • Lees de voorwaarden goed door voordat u een lening afsluit. Wat gebeurt er als u niet kunt betalen, als u wilt overstappen naar een andere aanbieder of als u wilt aflossen? Zijn er extra kosten of boetes? Zijn er verzekeringen of garanties inbegrepen? Zorg dat u weet waar u aan toe bent en dat u niet voor verrassingen komt te staan.

Conclusie

Consumptief krediet is een manier om geld te lenen voor privégebruik. Er zijn veel vormen van consumptief krediet, zoals een persoonlijke lening, een doorlopend krediet, een creditcard, rood staan, koop op afbetaling en financial lease. Elke vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen, die u goed moet afwegen voordat u een lening afsluit. Ook moet u verstandig omgaan met consumptief krediet, door een overzicht te maken van uw inkomsten en uitgaven, een budget op te stellen, te sparen voor grote aankopen of onvoorziene uitgaven, verschillende aanbieders te vergelijken, uw lening zo snel mogelijk terug te betalen, uw leningen in de gaten te houden en om hulp te vragen als u in de problemen komt.

Geef een reactie