Je bekijkt nu Crediteuren: Alles wat u moet weten

Crediteuren: Alles wat u moet weten

Crediteuren zijn personen, bedrijven of instellingen waar u een rekening heeft openstaan die u nog moet betalen. Bijvoorbeeld uw leveranciers, uw huurbaas of uw energieleverancier. Het zijn dus schuldeisers van uw onderneming. In dit artikel leg ik uit wat crediteuren zijn, hoe u ze kunt beheren en administreren, en hoe u ze kunt verwerken in uw boekhouding.

Crediteuren betekenis

Crediteuren zijn personen, bedrijven of instellingen waar u nog geld aan verschuldigd bent. Dit zijn bijvoorbeeld uw leveranciers, die u goederen of diensten hebben geleverd, maar die u nog niet heeft betaald. Crediteuren zijn dus schuldeisers van uw onderneming. U moet uw crediteuren op tijd betalen om een goede relatie met hen te behouden en om boetes of rente te voorkomen. Uw crediteuren staan op de passivazijde van uw balans, onder de kortlopende schulden.

Verschil tussen crediteuren en debiteuren

Crediteuren zijn het tegenovergestelde van debiteuren. Debiteuren zijn personen, bedrijven of instellingen die u nog moet betalen voor uw geleverde goederen of diensten. Bijvoorbeeld uw klanten, uw opdrachtgevers of uw abonnees. Debiteuren zijn dus vorderingen van uw onderneming.

Een handig ezelsbruggetje om het verschil te onthouden is:

  • Crediteuren krijgen nog geld van u.
  • Debiteuren krijgt u nog geld van.

Hoe u uw crediteuren kunt beheren en administreren

Het is belangrijk om goed overzicht te houden over uw crediteuren, zodat u weet hoeveel u nog moet betalen, aan wie en wanneer. Dit helpt u om uw liquiditeit te bewaken, uw betalingsverplichtingen na te komen en een goede relatie met uw leveranciers te onderhouden.

Een goede manier om uw leveranciers te beheren en administreren is door gebruik te maken van een boekhoudpakket, zoals e-Boekhouden. Met een boekhoudpakket kunt u:

  • Uw inkoopfacturen invoeren en koppelen aan de juiste crediteur.
  • Uw crediteurenbestand bijhouden met alle gegevens van uw leveranciers.
  • Uw crediteurenkaart raadplegen met de stamgegevens en de mutaties van elke crediteur.
  • Uw betalingstermijnen instellen en bewaken.
  • Uw betalingen automatiseren met SEPA-incasso of online bankieren.
  • Uw openstaande posten crediteuren inzien en afletteren.
  • Uw crediteurenoverzicht genereren en exporteren.

Verwerken in de administratie

Uw crediteuren maken deel uit van uw balans, het overzicht van uw bezittingen en schulden op een bepaald moment. Uw crediteurentotaal staan aan de passivazijde van uw balans, onder de kortlopende schulden. Dit zijn schulden die u binnen een jaar moet aflossen.

Elke keer dat u een inkoopfactuur ontvangt of betaalt, verandert het saldo van uw crediteuren. Dit heeft ook invloed op uw winst-en-verliesrekening, het overzicht van uw opbrengsten en kosten over een bepaalde periode.

Om het te verwerken in uw boekhouding, moet u journaalposten maken. Een journaalpost is een boeking waarbij u aangeeft welke grootboekrekeningen worden gedebiteerd (verhoogd) en gecrediteerd (verlaagd).

Hieronder ziet u een voorbeeld van een journaalpost voor het ontvangen en betalen van een inkoopfactuur.

GrootboekrekeningDebetCredit
Voorraad100
BTW21
Crediteuren121

Deze journaalpost betekent dat u een inkoopfactuur heeft ontvangen voor 100 euro exclusief 21% BTW. U verhoogt uw voorraad met 100 euro en uw BTW-schuld met 21 euro. U verhoogt ook uw crediteurenpost met 121 euro, het totaalbedrag dat u nog moet betalen.

Als u de inkoopfactuur betaalt, maakt u de volgende journaalpost:

GrootboekrekeningDebetCredit
Crediteuren121
Bank121

Deze journaalpost betekent dat u de inkoopfactuur heeft betaald met uw bankrekening. U verlaagt uw crediteurenpost met 121 euro en uw banksaldo met 121 euro.

Conclusie

Crediteuren zijn personen, bedrijven of instellingen waar u een rekening heeft openstaan die u nog moet betalen. Ze zijn het tegenovergestelde van debiteuren, waar u nog geld van krijgt. Het is belangrijk om uw crediteuren goed te beheren en administreren, zodat u uw liquiditeit, uw betalingsverplichtingen en uw leveranciersrelaties in de gaten houdt. U kunt het verwerken in uw boekhouding door journaalposten te maken op uw balans en uw winst-en-verliesrekening.

Geef een reactie