Je bekijkt nu Dynamisch Energiecontract: Voordelig In Uw Situatie?

Dynamisch Energiecontract: Voordelig In Uw Situatie?

U bent misschien gewend om een vast of variabel energiecontract af te sluiten bij uw energieleverancier. U betaalt dan een vaste of halfjaarlijkse prijs per kilowattuur (kWh) elektriciteit of kubieke meter (m3) gas. Maar wist u dat er ook een andere optie is? Een dynamisch energiecontract, ook wel flexibel energiecontract genoemd, is een contract met dynamische prijzen voor elektriciteit en gas die direct gekoppeld zijn aan de prijzen op de spotmarkten voor elektriciteit en gas. De prijzen zijn dus pas een dag van tevoren bekend. In dit artikel leggen we uit wat een dynamisch energiecontract inhoudt, wat de voor- en nadelen zijn en voor wie het interessant kan zijn.

Hoe werkt een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is gebaseerd op de inkoopprijzen van elektriciteit en gas op de Europese beurzen. Op deze beurzen wordt energie verhandeld voor de komende dag. De inkoopprijzen worden bepaald door vraag en aanbod. Als er veel aanbod is van bijvoorbeeld zonne- of windenergie, dan daalt de prijs. Als er veel vraag is, bijvoorbeeld tijdens koude winterdagen, dan stijgt de prijs.

De inkoopprijs van elektriciteit verschilt per uur. De inkoopprijs van gas verschilt per dag. Deze prijzen worden doorgegeven aan de consument, die dus elke dag en elk uur een andere prijs betaalt voor zijn of haar energieverbruik. De consument kan via een app of website de actuele prijzen volgen en zien hoeveel energie hij of zij verbruikt of teruglevert (bijvoorbeeld met zonnepanelen).

Voordelen van een dynamisch energiecontract

Een dynamisch energiecontract heeft een aantal voordelen ten opzichte van een vast of variabel contract:

 • U betaalt de werkelijke marktprijs voor uw energie, zonder opslagen of marges van de energieleverancier. U profiteert dus direct van lage prijzen als er veel aanbod is van duurzame energie.
 • U kunt besparen op uw energierekening door uw verbruik af te stemmen op de prijzen. U kunt bijvoorbeeld uw wasmachine of vaatwasser aanzetten als de stroomprijs laag is, of uw elektrische auto opladen als de stroomprijs negatief is. U kunt ook extra geld verdienen door stroom terug te leveren als de stroomprijs hoog is.
 • U draagt bij aan de verduurzaming van het energiesysteem door mee te bewegen met het aanbod van groene stroom. U helpt zo om het netwerk in balans te houden en pieken en dalen in de vraag en het aanbod op te vangen.

Nadelen van een dynamisch energiecontract

Een dynamisch energiecontract heeft ook een aantal nadelen ten opzichte van een vast of variabel contract:

 • U heeft geen zekerheid over uw energiekosten, want deze kunnen elke dag en elk uur veranderen. U kunt dus niet makkelijk een vast maandbedrag berekenen of budgetteren.
 • U moet actief de energieprijzen volgen en uw verbruik aanpassen om optimaal te profiteren van een dynamisch contract. Dit kan extra tijd en moeite kosten, en soms ook investeringen in slimme apparaten of meters.
 • U loopt het risico dat u meer betaalt dan bij een vast of variabel contract als de energieprijzen langdurig hoog zijn. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er weinig aanbod is van duurzame energie, of als er veel vraag is naar gas in Europa.

Voor wie is een dynamisch energiecontract interessant?

Een dynamisch energiecontract is niet voor iedereen geschikt. Het hangt af van uw persoonlijke situatie, voorkeuren en gedrag. Een dynamisch contract kan interessant zijn voor u als u:

 • Graag de actuele marktprijs betaalt voor uw energie, zonder opslagen of marges van de energieleverancier.
 • Bereid bent om uw verbruik af te stemmen op de prijzen, of dit al doet met slimme apparaten of meters.
 • Een flexibel budget heeft en kunt omgaan met onzekerheid over uw energiekosten.
 • Een bijdrage wilt leveren aan de verduurzaming van het energiesysteem door mee te bewegen met het aanbod van groene stroom.

Een dynamisch contract kan minder interessant zijn voor u als u:

 • Liever een vaste of halfjaarlijkse prijs betaalt voor uw energie, zodat u weet waar u aan toe bent.
 • Geen zin of tijd heeft om de energieprijzen te volgen en uw verbruik aan te passen.
 • Een vast budget heeft en niet houdt van verrassingen op uw energierekening.
 • Geen invloed wilt hebben op het energiesysteem en alleen wilt betalen voor wat u verbruikt.

Een dynamisch energiecontract afsluiten?

Als u geïnteresseerd bent in een dynamisch energiecontract, dan kunt u deze afsluiten bij een van de energieleveranciers die dit aanbieden. In Nederland zijn er verschillende aanbieders van dynamische energiecontracten zoals ANWB, en easyEnergy. U kunt deze aanbieders vergelijken op basis van hun tarieven, voorwaarden en service. U kunt ook gebruikmaken van een online vergelijkingssite om te zien welke aanbieder het beste bij u past.

Let op: een dynamisch energiecontract is alleen mogelijk als u een slimme meter heeft. Een slimme meter is een digitale meter die uw verbruik op afstand kan doorgeven aan de energieleverancier. Als u nog geen slimme meter heeft, dan kunt u deze gratis aanvragen bij uw netbeheerder.

Rekenvoorbeelden dynamisch energiecontract

Voorbeeld: Elektriciteit

Stel dat u een gemiddeld huishouden bent met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 3000 kWh. U heeft geen zonnepanelen en u verbruikt uw stroom gelijkmatig over de dag. Uw elektriciteitskosten met een dynamisch contract zijn dan als volgt:

MaandGemiddeld uurtarief (cent/kWh)Maandverbruik (kWh)Maandkosten (euro)
Januari7,525018,75
Februari6,825017
Maart6,425016
April5,925014,75
Mei5,325013,25
Juni4,825012
Juli4,325010,75
Augustus4,125010,25
September4,625011,5
Oktober5,225013
November6,125015,25
December7,125017,75

Uw totale elektriciteitskosten met een dynamisch contract zijn dus: €170 + btw + energiebelasting + netbeheerkosten.

Ter vergelijking: als u een vast contract had afgesloten met een gemiddeld tarief van 7 cent per kWh (exclusief btw en andere kosten), dan had u €210 betaald voor uw elektriciteit. U bespaart dus €40 met een dynamisch contract.

Voorbeeld 2: Gas

Stel dat u een gemiddeld huishouden bent met een jaarlijks gasverbruik van 1500 m3. U verbruikt uw gas vooral voor verwarming en warm water. Uw gaskosten met een dynamisch contract zijn dan als volgt:

MaandGemiddeld dagtarief (cent/m3)Maandverbruik (m3)Maandkosten (euro)
Januari36,525091,25
Februari35,220070,4
Maart33,815050,7
April32,110032,1
Mei30,75015,35
Juni29,4257,35
Juli28,3257,075
Augustus27,5256,875
September28,75014,35
Oktober30,210030,2
November32,615048,9
December34,925087,25

Uw totale gaskosten met een dynamisch contract zijn dus: €462 + btw + energiebelasting + netbeheerkosten.

Ter vergelijking: als u een vast contract had afgesloten met een gemiddeld tarief van 34 cent per m3 (exclusief btw en andere kosten), dan had u €510 betaald voor uw gas. U bespaart dus €48 met een dynamisch contract.

Om u een idee te geven van hoe een dynamisch energiecontract werkt in de praktijk, geven we hier twee rekenvoorbeelden. Deze voorbeelden zijn gebaseerd op de gemiddelde dynamische tarieven van ANWB in mei 2023. De tarieven zijn exclusief btw, energiebelasting en netbeheerkosten. Deze kosten komen er nog bovenop en zijn voor alle contracten gelijk.

Conclusie

Een dynamisch energiecontract is een contract met dynamische prijzen voor elektriciteit en gas die direct gekoppeld zijn aan de prijzen op de spotmarkten voor elektriciteit en gas. De prijzen zijn dus pas een dag van tevoren bekend. Een dynamisch contract heeft voor- en nadelen ten opzichte van een vast of variabel contract. Het kan interessant zijn voor u als u graag de actuele marktprijs betaalt voor uw energie, bereid bent om uw verbruik af te stemmen op de prijzen, een flexibel budget heeft en een bijdrage wilt leveren aan de verduurzaming van het energiesysteem. Het kan minder interessant zijn voor u als u liever een vaste of halfjaarlijkse prijs betaalt voor uw energie, geen zin of tijd heeft om de energieprijzen te volgen en uw verbruik aan te passen, een vast budget heeft en geen invloed wilt hebben op het energiesysteem. Als u geïnteresseerd bent in een dynamisch contract, dan kunt u deze afsluiten bij een van de aanbieders die dit aanbieden. U heeft wel een slimme meter nodig om gebruik te kunnen maken van een dynamisch contract.

Geef een reactie