Je bekijkt nu Energietoeslag 2024: Een Update

Energietoeslag 2024: Een Update

Heeft u in 2023 een extraatje gekregen van de overheid om uw energierekening te betalen? Dan heeft u waarschijnlijk gebruik gemaakt van de energietoeslag, een eenmalige financiële tegemoetkoming voor huishoudens met lage inkomens. Maar wat gebeurt er in 2024 met deze regeling? En hoe kunt u ervoor zorgen dat u niet te veel betaalt voor uw energie?

In dit artikel vertellen we u alles wat u moet weten over de energietoeslag in 2023 en 2024. We leggen uit wat de energietoeslag is, wie er recht op heeft en hoe u deze ontvangt. Ook laten we u zien welke andere vormen van steun er zijn om uw energiekosten te verlagen. Tot slot geven we u tips en adviezen om zelf energie te besparen en over te stappen op duurzame energie. Zo kunt u in 2024 genieten van een comfortabele en betaalbare energievoorziening.

Wat is energietoeslag 2024?

Energietoeslag is een eenmalige financiële tegemoetkoming die de overheid in 2023 heeft verstrekt aan huishoudens met lage inkomens. Het doel van deze maatregel was om de stijging van de energiekosten te compenseren, die veroorzaakt werd door de energiecrisis en de CO2-heffing.

De energietoeslag bedroeg € 1.300,- per huishouden en werd via de gemeente uitbetaald. Studenten konden ook een tegemoetkoming in de energiekosten krijgen van € 400,- via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Waarom verandert de energietoeslag 2024?

In 2024 komt de energietoeslag niet terug. De overheid heeft besloten om deze maatregel te stoppen, omdat de energietarieven in de loop van 2023 zijn gedaald en er andere vormen van steun beschikbaar zijn. Zo blijft het Tijdelijk Noodfonds Energie in 2024, dat een deel van de energierekening betaalt voor huishoudens met hoge energiekosten en lagere inkomens. In dit artikel leggen we uitgebreid uit hoe deze werkt.

Ook gaat de korting op de energiebelasting omhoog, waardoor iedereen minder extra energiebelasting betaalt. Daarnaast verlaagt de overheid de energiebelasting op stroom en verhoogt deze op gas, om zo de overstap naar duurzame energie te stimuleren.

Hoe weet u of u recht heeft op energietoeslag in 2023?

Als u in 2023 recht heeft op de energietoeslag, dan ontvangt u deze nog dit jaar via uw gemeente. U hoeft hiervoor zelf niets te doen. De gemeente bepaalt of u in aanmerking komt op basis van uw inkomen en vermogen. Uw inkomen mag niet hoger zijn dan 130% van de bijstandsnorm. Uw vermogen mag niet hoger zijn dan € 6.295,- voor een alleenstaande of € 12.590,- voor een gezin. Als u een toeslagpartner heeft, dan telt het inkomen en vermogen van uw partner ook mee.

Studenten die in 2023 recht hebben op een tegemoetkoming in de energiekosten, krijgen deze uiterlijk begin 2024 uitbetaald. Deze eenmalige uitkering van € 400,- ontvangen zij via DUO. U komt hiervoor in aanmerking als u in 2023 een voltijdse opleiding volgde in het mbo, hbo of wo en studiefinanciering of een tegemoetkoming scholieren ontving. Ook hiervoor hoeft u zelf niets te doen. DUO bepaalt of u recht heeft op de tegemoetkoming op basis van uw gegevens.

Wat kunt u doen om uw energierekening te verlagen in 2024?

Hoewel de energietoeslag in 2024 stopt, zijn er nog andere manieren om uw energierekening te verlagen. Hier zijn enkele tips:

 • Kies voor een vast energiecontract met een scherpe prijs. Zo weet u waar u aan toe bent en voorkomt u onverwachte prijsstijgingen. U kunt verschillende energieleveranciers vergelijken en het beste aanbod kiezen voor uw situatie.
 • Bespaar energie door zuinig om te gaan met gas en stroom. U kunt bijvoorbeeld de thermostaat een graadje lager zetten, korter douchen, led-lampen gebruiken, apparaten uitzetten als u ze niet gebruikt en isoleren. Zo vermindert u niet alleen uw energiekosten, maar ook uw CO2-uitstoot.
 • Stap over op duurzame energie, zoals zonne-energie of windenergie. U kunt bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen op uw dak of meedoen aan een collectief zon- of windproject. Zo profiteert u van lagere energietarieven, een hogere vermindering energiebelasting en eventueel een terugleververgoeding. Bovendien draagt u bij aan een groenere toekomst.

Conclusie

Energietoeslag is een eenmalige financiële tegemoetkoming die de overheid in 2023 heeft verstrekt aan huishoudens met lage inkomens om de stijging van de energiekosten te compenseren. In 2024 komt de energietoeslag niet terug, maar zijn er andere vormen van steun beschikbaar, zoals het Tijdelijk Noodfonds Energie en de vermindering energiebelasting. Ook kunt u zelf actie ondernemen om uw energierekening te verlagen, door te kiezen voor een vast energiecontract, te besparen op energie en over te stappen op duurzame energie. Zo kunt u in 2024 genieten van een comfortabele en betaalbare energievoorziening.

Dit bericht heeft 5 reacties

  1. Dat ben ik het helemaal met u eens! Helaas heeft deze regering hier niet voor gekozen.

   Groeten,

   Milan Patel

 1. WERNER VAN MONTFORT

  een uitholling …… waarom zijn de energieprijzen zo hoog ? willen ze de mensen isoleren ? waarom moeten meesen die al beperkt zijn er zoveel voor doen om steun te krijgen ? etc etc … wat bereiken we ermeee om het zo moeilijk te maken voor de meest kwetsbare groepen ? ….. er zijn er steeds meer die zo buiten de boot vallen ….

 2. WERNER VAN MONTFORT

  het meest essentiele ….. iedere seconde heb je de keuze liefdevol met jezelf om te gaan … daar hoort de ander en dus ook de sociaal zwakkere bij ….. een systeem dat leidt tot uitsluiting van sociaal zwakkeren is abject en asociaal …. de lat ligt te hoog voor veel sociaal zwakkeren door de wijze waarop de overheid met hen omgaat …. de mensen die de regels bepalen zijn er verantwoordelijk voor ….

 3. Joost

  De overheid probeert enerzijds inkomsten te krijgen uit energie, en anderzijds het energiegebruik terug te dringen met hogere energiebelasting. Tegelijk wordt iedereen gedwongen om o.a. via energietarieven mee te betalen aan een energietransitie die onhaalbaar en onbetaalbaar is. Hoe gaan we over ~ 25 jaar al die molens en panelen vervangen? We ‘moeten’ elektrificeren terwijl het net het niet aan kan; subsidie voor dure elektrische auto’s (marginale uitstootwinst) en warmtepompen terwijl die subsidie elders in de wereld veel effectiever zou zijn, bv door 2-takt motoren te vervangen door 4-takt.
  M.i. is de denkfout (omdat voor alles energie nodig is) dat dure energie het gebruik terugdringt, terwijl het onwenselijke effect is dat het de inflatie aanjaagt, en lage inkomensgroepen harder treft dan anderen.
  Tevens zijn er voor grootgebruikers lagere tarieven, wat m.i. onlogisch is.
  Zorg nou dat voor kleingebruikers energie betaalbaar blijft, en kom eerst met een betaalbaar alternatief, voordat gas en stroom onbetaalbaar worden voor de burger.
  M.a.w. temporiseren, eerst beter nadenken en de benodigde techniek ontwikkelen.

Geef een reactie