Je bekijkt nu Gezamenlijke Rekening: Uitleg & Gevolgen Belasting

Gezamenlijke Rekening: Uitleg & Gevolgen Belasting

Een gezamenlijke rekening is een bankrekening die u deelt met een of meer personen. Dit kan handig zijn als u samen geld wilt sparen of uitgeven, bijvoorbeeld met uw partner, huisgenoot, familielid of vriend. Maar zo’n soort rekening heeft ook nadelen en risico’s. Zo moet u rekening houden met de belasting, de privacy, de kosten en de afspraken die u maakt. In dit artikel leest u alles wat u moet weten over een gezamenlijke rekening: wat het is, hoe het werkt, wat de voor- en nadelen zijn, hoe u een geschikte rekening kiest, hoe u de rekening opent en hoe u de rekening opheft of wijzigt.

Wat is een gezamenlijke rekening en hoe werkt het?

Een gezamenlijke rekening is een bankrekening die op naam staat van twee of meer personen. Dit betekent dat alle rekeninghouders toegang hebben tot het geld op de rekening en dat ze samen verantwoordelijk zijn voor het beheer ervan. Een gezamenlijke rekening kan handig zijn voor bijvoorbeeld partners, huisgenoten, familieleden of vrienden die samen geld willen sparen of uitgeven.

Voordelen van een gezamenlijke rekening

Er zijn verschillende voordelen, zoals:

 • Gemak: U hoeft niet steeds geld over te maken naar elkaar of aparte rekeningen bij te houden. U kunt met één rekening alle gezamenlijke uitgaven betalen, zoals de huur, de boodschappen, de energierekening of de vakantie.
 • Overzicht: U kunt makkelijk zien hoeveel geld er op de rekening staat en wat er in- en uitgaat. U kunt ook afspraken maken over hoeveel iedereen bijdraagt en waaraan het geld besteed wordt.
 • Sparen: U kunt samen sparen voor een gezamenlijk doel, zoals een nieuwe auto, een verbouwing of een buffer voor onvoorziene kosten. U kunt ook profiteren van een hogere rente als u meer geld op de rekening heeft.

Nadelen van een gezamenlijke rekening

Een gezamenlijke rekening kan ook nadelen hebben, zoals:

 • Risico: U loopt het risico dat een van de rekeninghouders het geld opneemt of misbruikt zonder uw toestemming. U bent ook aansprakelijk voor eventuele schulden of roodstand die ontstaan op de rekening. Als u uit elkaar gaat of ruzie krijgt, kan het lastig zijn om de rekening op te heffen of te verdelen.
 • Privacy: U heeft minder privacy over uw financiële situatie. U kunt niet meer zelf bepalen waaraan u uw geld uitgeeft, zonder dat de andere rekeninghouders het weten. U moet ook rekening houden met de wensen en verwachtingen van de anderen.
 • Kosten: U kunt te maken krijgen met extra kosten voor het openen, beheren of opzeggen van de rekening. U moet ook goed opletten of u nog recht heeft op bepaalde toeslagen, kortingen of belastingvoordelen als u een gezamenlijke rekening heeft.

Hoe kiest u een geschikte gezamenlijke rekening?

Als u een gezamenlijke rekening wilt openen, moet u eerst een aantal zaken afwegen, zoals:

 • Wie zijn de rekeninghouders en wat is hun relatie tot elkaar?
 • Wat is het doel van de rekening en hoeveel geld wilt u erop zetten?
 • Hoe wilt u de rekening gebruiken en welke diensten heeft u nodig, zoals een betaalpas, een spaarrente, een app of een creditcard?
 • Hoe wilt u de rekening beheren en welke afspraken maakt u met elkaar, zoals over de inleg, de uitgaven, de controle en de verantwoording?
 • Hoe wilt u de rekening opheffen of wijzigen als de situatie verandert, zoals bij een scheiding, een overlijden of een verhuizing?

Als u deze vragen heeft beantwoord, kunt u verschillende aanbieders van gezamenlijke rekeningen vergelijken op basis van hun voorwaarden, tarieven, service en klanttevredenheid. U kunt ook online reviews lezen of advies vragen aan een onafhankelijke financieel adviseur.

Gevolgen voor de belasting

Een gezamenlijke rekening kan ook gevolgen hebben voor de belasting die u moet betalen of terugkrijgt. Dit hangt af van uw situatie en of u fiscale partners bent met de andere rekeninghouder(s).

Vermogensrendementsheffing

Als u een gezamenlijke rekening heeft, moet u belasting betalen over het saldo dat van u is. U moet dus goed bijhouden wie welk bedrag heeft gestort of opgenomen. U geeft dit op in uw aangifte inkomstenbelasting in box 3.

Als u fiscale partners bent, kunt u het saldo op de gezamenlijke rekening samen opgeven. U kunt dan ook gebruikmaken van de dubbele heffingsvrije grens. U betaalt dan geen belasting over de eerste € 100.000 van uw gezamenlijke vermogen.

Schenk- en erfbelasting

Als u geld stort of opneemt van een gezamenlijke rekening, kan dit gezien worden als een schenking of een erfenis. Dit kan gevolgen hebben voor de schenk- of erfbelasting die u moet betalen of ontvangt.

Als u geld stort op een dergelijke rekening met iemand die geen fiscale partner of kind van u is, kan dit een belaste schenking zijn. U moet dan schenkbelasting betalen als u meer schenkt dan de jaarlijkse vrijstelling, die in 2024 € 2.658 per persoon is.

Als u geld opneemt van een gezamenlijke rekening met iemand die is overleden, kan dit een belaste erfenis zijn. U moet dan erfbelasting betalen als u meer erft dan de vrijstelling, die afhankelijk is van uw relatie tot de overledene.

Voorbeelden van gezamenlijke rekeningen

Er zijn verschillende soorten gezamenlijke rekeningen, afhankelijk van de situatie en de wensen van de rekeninghouders. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Een en/of-rekening is een rekening waarbij iedere rekeninghouder afzonderlijk toegang heeft tot het geld en zelfstandig transacties kan uitvoeren. Dit is de meest voorkomende vorm van een gezamenlijke rekening.
 • Een en/en-rekening is een rekening waarbij alle rekeninghouders gezamenlijk toestemming moeten geven voor elke transactie. Dit is een veiligere vorm van een gezamenlijke rekening, maar ook minder flexibel.
 • Een potjesrekening is een rekening waarbij het geld wordt verdeeld over verschillende potjes met een eigen doel, zoals sparen, boodschappen of vakantie. Dit is een handige vorm van een gezamenlijke rekening om overzicht te houden en te budgetteren.
 • Een huishoudrekening is een rekening waarbij alleen de gezamenlijke uitgaven worden betaald, zoals de huur, de energie of de verzekeringen. De rekeninghouders houden hun eigen rekening voor hun persoonlijke uitgaven. Dit is een eenvoudige vorm van een gezamenlijke rekening om de kosten te delen.

Conclusie

Een gezamenlijke rekening is een bankrekening die op naam staat van twee of meer personen. Het kan voordelen hebben, zoals gemak, overzicht en sparen, maar ook nadelen, zoals risico, privacy en kosten. Het is belangrijk om goed na te denken over het doel, het gebruik, het beheer en de opheffing van de rekening. Ook is het verstandig om verschillende aanbieders te vergelijken en duidelijke afspraken te maken met de andere rekeninghouders. Zo kunt u een rekening kiezen die bij u past.

Geef een reactie