Je bekijkt nu Huis Kopen Zonder Eigen Geld: Hoe Kan Dat?

Huis Kopen Zonder Eigen Geld: Hoe Kan Dat?

Een huis kopen zonder eigen geld lijkt misschien onmogelijk, maar het is niet helemaal uitgesloten. Er zijn namelijk een aantal manieren om de kosten koper (k.k.) te financieren, die normaal gesproken uit eigen zak betaald moeten worden. De kosten koper zijn de bijkomende kosten die je moet betalen als je een huis koopt, zoals de overdrachtsbelasting, de notariskosten en de makelaarskosten. Deze kosten kunnen al snel oplopen tot zo’n 6% van de koopsom van het huis. In dit artikel leggen we uit hoe je een huis kunt kopen zonder eigen geld, of in ieder geval met zo min mogelijk eigen geld.

Huis kopen zonder eigen geld: Hypotheek verhogen

De meest voor de hand liggende manier om een huis te kopen zonder eigen geld is om je hypotheek te verhogen. Sinds 2018 mag je maximaal 100% van de waarde van het huis lenen, maar soms kun je een uitzondering krijgen als je bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen neemt of een starterslening aanvraagt. Een starterslening is een extra lening bovenop je hypotheek, die je kunt krijgen als je voor het eerst een huis koopt en niet genoeg inkomen hebt om de volledige hypotheek te betalen. De starterslening wordt verstrekt door de gemeente waar je het huis koopt, en heeft meestal gunstige voorwaarden, zoals een rentevrije periode en een lage rente daarna.

Het nadeel van je hypotheek verhogen is dat je meer rente en aflossing moet betalen per maand, en dat je meer risico loopt als de huizenprijzen dalen. Bovendien moet je aan strenge eisen voldoen om in aanmerking te komen voor een hogere hypotheek, zoals een vast contract, een hoog inkomen en een goede kredietwaardigheid.

Huis kopen zonder eigen geld: Schenking of lening van familie of vrienden

Een andere optie om een huis te kopen zonder eigen geld is om een schenking of een lening te krijgen van familie of vrienden. Een schenking is natuurlijk het meest voordelig, omdat je dan geen rente of aflossing hoeft te betalen. Bovendien kun je onder bepaalde voorwaarden gebruik maken van de schenkingsvrijstelling, waardoor je geen schenkbelasting hoeft te betalen over het bedrag dat je krijgt. De schenkingsvrijstelling voor de aankoop of verbouwing van een huis bedraagt in 2023 €105.302 per persoon. Dit betekent dat je ouders, grootouders of andere familieleden je dit bedrag belastingvrij kunnen schenken, mits je tussen de 18 en 40 jaar oud bent.

Een lening van familie of vrienden kan ook een oplossing zijn, maar dan moet je wel rente en aflossing betalen. Het voordeel is dat je zelf de voorwaarden van de lening kunt bepalen, in overleg met de geldverstrekker. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je pas begint met aflossen na een bepaalde periode, of dat je een lagere rente betaalt dan bij de bank. Het nadeel is dat je wel rekening moet houden met de fiscale gevolgen van zo’n lening. Zo moet je de rente die je betaalt aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1, en moet je de lening opgeven in box 3 als vermogen. Ook moet je oppassen dat de lening geen invloed heeft op je relatie met de geldverstrekker, mocht er iets misgaan.

Eigen vermogen inzetten

Een derde mogelijkheid om een huis te kopen zonder eigen geld is om eigen vermogen in te zetten. Eigen vermogen is het geld dat je hebt gespaard of belegd, of dat je hebt overgehouden na de verkoop van een vorig huis. Als je eigen vermogen hebt, kun je dit gebruiken om (een deel van) de kosten koper te betalen, waardoor je minder hoeft te lenen bij de bank. Dit heeft als voordeel dat je lagere maandlasten hebt, en dat je minder rente betaalt over je hypotheek.

Het nadeel van eigen vermogen inzetten is dat je dit geld niet meer kunt gebruiken voor andere doeleinden, zoals een buffer voor onvoorziene uitgaven, een pensioenvoorziening of een investering in je toekomst. Bovendien moet je er rekening mee houden dat je over je eigen vermogen belasting moet betalen in box 3, als dit meer is dan de heffingsvrije grens van €50.000 per persoon in 2023.

Conclusie

Een huis kopen zonder eigen geld is niet onmogelijk, maar wel lastig. Je moet goed kijken naar je financiële situatie en je mogelijkheden om de kosten koper te financieren. Je kunt je hypotheek verhogen, een schenking of een lening krijgen van familie of vrienden, of eigen vermogen inzetten. Elke optie heeft zijn voor- en nadelen, en het is verstandig om je goed te laten adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur voordat je een keuze maakt.

Geef een reactie