Je bekijkt nu Huis Kopen Zweden: Waar Moet U Op Letten?

Huis Kopen Zweden: Waar Moet U Op Letten?

Zweden is een prachtig land met een rijke cultuur, een hoge levenskwaliteit en een schitterende natuur. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen dromen van een huis kopen in Zweden, of het nu gaat om een vakantiehuis, een permanente woning of een bedrijf. Over emigreren naar Zweden heb ik eerder een artikel geschreven. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Waar moet u op letten? En wat zijn de voor- en nadelen van wonen in Zweden? In dit artikel geven we u een overzicht van alles wat u moet weten over huis kopen in Zweden.

De Zweedse huizenmarkt

De Zweedse huizenmarkt is anders dan de Nederlandse. Er zijn een aantal belangrijke verschillen die u moet kennen voordat u op zoek gaat naar uw droomhuis in Zweden.

 • Prijs: De prijzen van huizen in Zweden variëren zeer sterk per regio, type en staat van de woning. Over het algemeen zijn de huizen in het zuiden en rond de grote steden duurder dan in het noorden en op het platteland. Ook zijn er grote verschillen tussen de vraagprijs en de verkoopprijs. In Zweden wordt er vaak overboden op huizen, vooral in de populaire gebieden. Het is daarom verstandig om bijvoorbeeld de locatie af te stemmen op uw budget.
 • Makelaar: Een makelaar heet in het Zweeds “mäklare” en bemiddelt net als in Nederland bij het zoeken naar (koop)huizen en appartementen. Een makelaar werkt echter alleen voor de verkoper, niet voor de koper. Dat betekent dat u als koper zelf verantwoordelijk bent voor het controleren van de staat van de woning, het regelen van de financiering en het onderhandelen over de prijs. U kunt wel gebruik maken van een aankoopmakelaar, die u helpt bij deze zaken. Een aankoopmakelaar kost meestal tussen de 10.000 en 20.000 Zweedse kronen (ongeveer 1.000 tot 2.000 euro).
 • Koopcontract: Het koopcontract van een huis in Zweden is meestal vrij eenvoudig en kort. Het bevat de belangrijkste gegevens van de woning, de prijs, de datum van overdracht en eventuele voorwaarden. Het koopcontract wordt ondertekend door beide partijen en is bindend zodra het is gesloten. Er is geen notaris of advocaat bij betrokken. Wel moet u als koper een aanbetaling doen van 10% van de koopsom, die wordt bewaard op een derdenrekening tot de overdracht.
 • Overdracht: De overdracht van een huis in Zweden vindt meestal plaats binnen vier tot zes weken na het sluiten van het koopcontract. De overdracht gebeurt bij de makelaar of bij de bank, waar u als koper het resterende bedrag betaalt aan de verkoper. U krijgt dan ook de sleutels en de eigendomsakte (lagfart) van de woning. De eigendomsakte moet worden geregistreerd bij het kadaster (Lantmäteriet), wat ongeveer 1,5% van de koopsom kost.

Huis Kopen in Zweden: Financiering

Als u een huis wilt kopen in Zweden, heeft u waarschijnlijk een hypotheek nodig. Er zijn verschillende mogelijkheden om een hypotheek te krijgen voor een huis in Zweden.

 • Hypotheek in Nederland: U kunt proberen om een hypotheek te krijgen bij uw Nederlandse bank voor een huis in Zweden. Dit kan echter lastig zijn, omdat veel Nederlandse banken geen hypotheken verstrekken voor buitenlands onroerend goed. Bovendien kan het duurder zijn dan een hypotheek in Zweden, omdat u te maken krijgt met wisselkoersrisico’s, hogere rentes en extra kosten.
 • Hypotheek in Zweden: U kunt ook proberen om een hypotheek te krijgen bij een Zweedse bank voor een huis in Zweden. Dit kan voordeliger zijn dan een hypotheek in Nederland, omdat u profiteert van lagere rentes en geen wisselkoersrisico’s heeft. Wel moet u aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals een verblijfsvergunning, een Zweeds persoonsnummer, een Zweeds inkomen en een goede kredietwaardigheid. Ook moet u rekening houden met de Zweedse hypotheekregels, die onder andere bepalen dat u maximaal 85% van de waarde van de woning kunt lenen en dat u minimaal 2% per jaar moet aflossen.
 • Eigen vermogen: Een andere optie is om een huis in Zweden te kopen met uw eigen vermogen. Dit kan bijvoorbeeld als u uw huis in Nederland verkoopt of als u spaargeld heeft. Het voordeel hiervan is dat u geen rente hoeft te betalen en dat u meer keuzevrijheid heeft bij het zoeken naar een huis in Zweden. Het nadeel is dat u minder financiële zekerheid heeft en dat u mogelijk belasting moet betalen over uw vermogen.

De voordelen van wonen in Zweden

Wonen in Zweden heeft veel voordelen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Natuur: Zweden staat bekend om zijn prachtige natuur, met uitgestrekte bossen, meren, bergen en eilanden. U kunt genieten van de frisse lucht, de rust en de ruimte, en allerlei activiteiten ondernemen zoals wandelen, fietsen, skiën, vissen en kanoën.
 • Cultuur: Zweden heeft een rijke cultuur, met een lange geschiedenis, een eigen taal, een eigen muziek en literatuur, en diverse tradities en feestdagen. U kunt kennismaken met de Zweedse cultuur door musea te bezoeken, boeken te lezen, films te kijken en festivals bij te wonen.
 • Levenskwaliteit: Zweden scoort hoog op het gebied van levenskwaliteit, met een goed onderwijsstelsel, een goede gezondheidszorg, een goede sociale zekerheid, een hoge mate van veiligheid, een hoge mate van gelijkheid en een hoge mate van duurzaamheid. U kunt profiteren van deze voordelen door te werken, te studeren of te ondernemen in Zweden.

De nadelen van wonen in Zweden

Wonen in Zweden heeft ook nadelen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Klimaat: Zweden heeft een koud klimaat, met lange winters, korte zomers en weinig zonlicht. Dit kan invloed hebben op uw stemming, uw gezondheid en uw energieverbruik. U moet zich goed voorbereiden op de winter door warme kleding te dragen, vitamine D te slikken en voldoende licht en beweging te krijgen.
 • Taal: Zweeds is de officiële taal van Zweden en wordt gesproken door de meeste inwoners. Hoewel veel Zweden ook Engels spreken, is het belangrijk om Zweeds te leren als u wilt integreren, werken of studeren in Zweden. Zweeds is geen makkelijke taal om te leren, vooral vanwege de uitspraak, de grammatica en de woordenschat.
 • Belasting: Zweden heeft een hoog belastingniveau, met hoge inkomstenbelastingen, hoge btw-tarieven en hoge accijnzen op onder andere alcohol, tabak en brandstof. Dit betekent dat u meer geld kwijt bent aan de overheid, maar ook dat u meer terugkrijgt in de vorm van publieke diensten en voorzieningen.

Huis Kopen in Zweden: Conclusie

Een huis kopen in Zweden is een spannende stap die veel mogelijkheden biedt. Maar het is ook een complex proces dat veel voorbereiding vergt. U moet zich goed informeren over de Zweedse huizenmarkt, de financiering van uw huis, de voor- en nadelen van wonen in Zweden en de praktische zaken die komen kijken bij het verhuizen naar een ander land.

Geef een reactie