Je bekijkt nu Nederlands Elftal: Bonussen En Salarissen EK 2024

Nederlands Elftal: Bonussen En Salarissen EK 2024

Het Nederlands elftal is een van de meest succesvolle voetbalteams van Europa. Ze hebben vier keer de finale van het EK bereikt en één keer het toernooi gewonnen. Maar hoeveel verdienen de spelers die ons land vertegenwoordigen op het EK 2024 in Duitsland? In dit artikel geven we u een overzicht van de salarissen, bonussen en vergoedingen van de Oranjeleeuwen.

Nederlands elftal: Salarissen bij de clubs

De spelers van het Nederlands elftal staan onder contract bij verschillende clubs in binnen- en buitenland. Deze clubs betalen hun spelers een vast jaarsalaris, dat afhankelijk is van hun prestaties, leeftijd, ervaring en marktwaarde. Dit zijn de vijf best betaalde Nederlandse voetballers die in Oranje spelen:

  • Frenkie de Jong – 18 miljoen euro (Barcelona)
  • Matthijs de Ligt – 16 miljoen euro (Bayern München)
  • Virgil van Dijk – 14,9 miljoen euro (Liverpool)
  • Ryan Gravenberch – 8 miljoen euro (Bayern München)
  • Georginio Wijnaldum – 9,5 miljoen euro (AS Roma)

Deze spelers behoren tot de wereldtop en spelen bij de grootste clubs van Europa. Ze verdienen dus ook een topsalaris, dat ver boven het gemiddelde ligt. Ter vergelijking: het gemiddelde salaris in de Eredivisie was in 2024 zo’n 334.000 euro per jaar.

Bonussen bij het Nederlands elftal

Naast hun salaris bij hun clubs kunnen de spelers ook extra geld verdienen als ze worden opgeroepen voor het Nederlands elftal. De KNVB betaalt namelijk wedstrijd- en winstpremies aan de spelers die in actie komen tijdens interlands.

De hoogte van deze premies is afhankelijk van het soort wedstrijd (vriendschappelijk, kwalificatie of eindtoernooi) en het resultaat (winst, gelijkspel of verlies).

De exacte bedragen van deze premies zijn niet bekendgemaakt door de KNVB, maar we kunnen wel een schatting maken op basis van eerdere toernooien. 

Zo kregen de spelers in 2016 zo’n 25.000 euro per gewonnen wedstrijd tijdens het EK in Frankrijk, waar ze uiteindelijk niet verder kwamen dan de achtste finales. Als ze toen de beker hadden gepakt, hadden ze elk 250.000 euro gekregen. De premies voor het EK in Duitsland zijn nog een stuk hoger vergeleken met die van het vorige EK.

Prijzengeld EK 2024 in Duitsland

Het EK 2024 in Duitsland is het grootste en belangrijkste voetbaltoernooi van Europa. Het is ook het meest lucratieve: de totale prijzenpot bedraagt maar liefst 371 miljoen euro, waarvan 34 miljoen euro voor de winnaar. Dat is 23 procent meer dan tijdens het vorige EK in Frankrijk. 

De verdeling van het prijzengeld van EURO 2024 is als volgt:

Euro 2024 prijzengeldEuro 2024Details over het prijzengeld voor Euro 2024
Deelnamevergoeding€9,25 miljoenVoor elk van de 24 teams
Een groepswedstrijd gelijkspelen€500.000Voor het gelijkspelen van een wedstrijd in de groepsfase
Een groepswedstrijd winnen€1 miljoenElke keer dat een team een groepswedstrijd wint
Achtste finales€1,5 miljoenUitgereikt aan elk van de 16 teams
Kwartfinales€2,5 miljoenUitgereikt aan alle acht teams in de kwartfinalisten
Halve finales€4 miljoenUitgereikt aan alle vier teams in de halve finales
Tweede plaats€5 miljoenUitgereikt aan het team dat in de finale verliest
Kampioenschap€8 miljoenUitgereikt aan de winnaars van de finale
Totaal maximum prijzengeld€34 miljoenMaximaal inkomen voor de winnaars van EK 2024 kan €34m bereiken

Nederlands elftal: Verdeling prijzengeld EURO 2024

Het prijzengeld dat een land verdient tijdens het EK wordt niet direct uitgekeerd aan de spelers, maar aan de nationale voetbalbond.

De bond bepaalt vervolgens hoe dit geld wordt verdeeld onder de spelers, de staf en andere betrokkenen. Dit kan per land verschillen: sommige landen geven een vast percentage aan de spelers, andere landen maken individuele afspraken met elke speler.

Hoe de KNVB het prijzengeld van het EK in Duitsland gaat verdelen, is nog niet bekend. Wel is bekend dat de bond gemiddeld 1,3 miljoen euro per gespeelde wedstrijd verdient.

Nederlands elftal: Belasting over salarissen, bonussen en vergoedingen

Als een voetballer bij een Nederlandse club speelt en in Nederland woont, dan moet hij over zijn hele inkomen loonbelasting betalen in Nederland. Dit geldt ook voor het prijzengeld dat hij ontvangt voor Euro 2024. Het prijzengeld wordt dan gezien als onderdeel van zijn salaris. Hoeveel loonbelasting hij moet betalen, hangt af van de belastingschijven waarin hij valt. Voor 2024 zijn er twee belastingschijven voor werkenden.

Dus als een voetballer bijvoorbeeld € 100.000 verdient per jaar, en hij krijgt € 10.000 prijzengeld voor Euro 2024, dan moet hij over zijn totale inkomen van € 110.000 loonbelasting betalen als volgt:

  • Over de eerste € 75.028: 36,87% x € 75.028 = € 27.669
  • Over de resterende € 34.972: 49,50% x € 34.972 = € 17.311
  • Totaal: € 27.669 + € 17.311 = € 44.980 belasting

Conclusie

De spelers van het Nederlands elftal verdienen een hoop geld met hun voetbalcarrière. Ze krijgen een hoog salaris bij hun clubs, plus bonussen en vergoedingen bij het Nederlands elftal. Vooral tijdens het EK in Duitsland kunnen ze een flinke financiële klapper maken, als ze ver komen in het toernooi. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk niet om het geld, maar om de eer en de trots van het spelen voor je land. Laten we hopen dat ze ons een mooi EK bezorgen!

Geef een reactie