Je bekijkt nu PGB Portaal: Antwoord Op Uw Vragen

PGB Portaal: Antwoord Op Uw Vragen

Het PGB Portaal is een online platform waar u als budgethouder of zorgverlener alles kunt regelen rondom het persoonsgebonden budget (pgb). Het PGB Portaal maakt het makkelijker, sneller en veiliger om een zorgovereenkomst op te stellen, zorg te declareren en uw pgb-administratie te beheren. In dit artikel beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over het PGB Portaal.

Dit artikel is mede geschreven door Marlies Duinstra, specialist op het gebied van het persoonsgebonden budget en eigenaar van haar eigen zorgkantoor.

Wat zijn de voordelen van het PGB Portaal?

Het PGB Portaal biedt u verschillende voordelen, zoals:

 • U kunt online samenwerken met uw budgethouder of zorgverlener om een zorgovereenkomst op te stellen, te wijzigen of te beëindigen.
 • U kunt online uw zorg declareren en de status van uw declaraties volgen.
 • U heeft altijd een actueel overzicht van uw pgb-budget, uw bestedingen en uw saldo.
 • U kunt online uw persoonlijke gegevens inzien en wijzigen.
 • U kunt online berichten sturen en ontvangen van uw budgethouder of zorgverlener, de SVB, het zorgkantoor of de gemeente.
 • U kunt online documenten uploaden en downloaden die relevant zijn voor uw pgb.
 • U kunt online toestemming geven of vragen voor bepaalde acties, zoals het indienen van een declaratie of het wijzigen van een zorgovereenkomst.
 • U kunt online inloggen met DigiD of eHerkenning, waardoor uw gegevens beter beschermd zijn.

Inloggen op het PGB Portaal

Om in te loggen op het PGB Portaal heeft u een DigiD of eHerkenning nodig. Dit zijn digitale identificatiemiddelen waarmee u zich online kunt legitimeren.

Als u een DigiD of eHerkenning heeft, kunt u naar de website van het PGB Portaal gaan: Mijn PGB. Daar klikt u op de knop ‘Inloggen PGB Portaal’. Vervolgens kiest u of u wilt inloggen als budgethouder of als zorgverlener. Daarna wordt u doorgestuurd naar de inlogpagina van DigiD of eHerkenning, waar u uw gebruikersnaam en wachtwoord invoert. Na het inloggen komt u terecht op de startpagina van het Portaal.

Zorgovereenkomst opstellen

Om een zorgovereenkomst op te stellen in het PGB Portaal, moet u eerst inloggen als budgethouder of als zorgverlener. Daarna volgt u de volgende stappen:

 • Ga naar het menu ‘Zorgovereenkomsten’ en klik op de knop ‘Nieuwe zorgovereenkomst’.
 • Vul de gegevens in van uzelf en uw budgethouder of zorgverlener. Als u al eerder een zorgovereenkomst heeft gehad met dezelfde persoon, kunt u deze gegevens automatisch laten invullen door het Portaal.
 • Kies het type zorgovereenkomst dat bij uw situatie past: een arbeidsovereenkomst, een overeenkomst van opdracht of een overeenkomst met een instelling.
 • Vul de details in van de zorg die u gaat verlenen of ontvangen, zoals de startdatum, de einddatum, het aantal uren per week, het tarief per uur en de wijze van betaling.
 • Controleer of alle gegevens kloppen en klik op de knop ‘Verzenden’. Uw zorgovereenkomst wordt dan ter goedkeuring voorgelegd aan uw budgethouder of zorgverlener, de SVB, het zorgkantoor of de gemeente.
 • Zodra uw zorgovereenkomst is goedgekeurd door alle partijen, ontvangt u hierover een bericht in het PGB Portaal. U kunt dan uw zorgovereenkomst downloaden en printen voor uw eigen administratie.

Zorg declareren in het PGB Portaal

Om uw zorg te declareren in het PGB Portaal, moet u eerst inloggen als budgethouder of als zorgverlener. Daarna volgt u de volgende stappen:

 • Ga naar het menu ‘Declaraties’ en klik op de knop ‘Nieuwe declaratie’.
 • Kies de zorgovereenkomst waarvoor u wilt declareren en vul de periode in waarover u wilt declareren.
 • Vul het aantal uren of dagen in dat u zorg heeft verleend of ontvangen en het bedrag dat u hiervoor wilt ontvangen of betalen.
 • Controleer of alle gegevens kloppen en klik op de knop ‘Verzenden’. Uw declaratie wordt dan ter goedkeuring voorgelegd aan uw budgethouder of zorgverlener, de SVB, het zorgkantoor of de gemeente.
 • Zodra uw declaratie is goedgekeurd door alle partijen, ontvangt u hierover een bericht in het PGB Portaal. U kunt dan uw declaratie downloaden en printen voor uw eigen administratie.

PGB-budget inzien en beheren in het PGB Portaal

Om uw pgb-budget in te zien en te beheren in het PGB Portaal, moet u eerst inloggen als budgethouder. Daarna kunt u het volgende doen:

 • Ga naar het menu ‘Budget’ en klik op de knop ‘Budgetoverzicht’. Hier ziet u hoeveel pgb-budget u heeft gekregen, hoeveel u heeft besteed en hoeveel u nog over heeft.
 • Ga naar het menu ‘Budget’ en klik op de knop ‘Budgetplan’. Hier kunt u een overzicht maken van uw verwachte uitgaven voor uw pgb. U kunt hier ook aangeven of u gebruik wilt maken van een trekkingsrecht of een voorschot.
 • Ga naar het menu ‘Budget’ en klik op de knop ‘Budgetwijziging’. Hier kunt u een verzoek indienen om uw pgb-budget te wijzigen, bijvoorbeeld als uw zorgbehoefte verandert of als u overstapt naar een andere zorgverlener.

Hoe kan ik mijn persoonlijke gegevens inzien en wijzigen in het PGB Portaal?

Om uw persoonlijke gegevens in te zien en te wijzigen in het PGB Portaal, moet u eerst inloggen als budgethouder of als zorgverlener. Daarna kunt u het volgende doen:

 • Ga naar het menu ‘Mijn gegevens’ en klik op de knop ‘Mijn profiel’. Hier ziet u uw persoonlijke gegevens, zoals uw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. U kunt hier ook uw wachtwoord wijzigen.
 • Ga naar het menu ‘Mijn gegevens’ en klik op de knop ‘Mijn bankrekening’. Hier ziet u uw bankrekeningnummer waarop u uw pgb-geld ontvangt of betaalt. U kunt hier ook uw bankrekeningnummer wijzigen of toevoegen.
 • Ga naar het menu ‘Mijn gegevens’ en klik op de knop ‘Mijn machtigingen’. Hier ziet u wie u heeft gemachtigd om namens u te handelen in het PGB Portaal, bijvoorbeeld een vertegenwoordiger, een curator of een mentor. U kunt hier ook een nieuwe machtiging aanvragen of een bestaande machtiging intrekken.

Hoe kan ik contact opnemen met de SVB, het zorgkantoor of de gemeente via het PGB Portaal?

Om contact op te nemen met de SVB, het zorgkantoor of de gemeente via het PGB Portaal, moet u eerst inloggen als budgethouder of als zorgverlener. Daarna kunt u het volgende doen:

 • Ga naar het menu ‘Berichten’ en klik op de knop ‘Nieuw bericht’.
 • Kies de ontvanger van uw bericht: de SVB, het zorgkantoor of de gemeente.
 • Vul het onderwerp en de inhoud van uw bericht in. U kunt ook een bijlage toevoegen als dat nodig is.
 • Klik op de knop ‘Verzenden’. Uw bericht wordt dan verstuurd naar de gekozen ontvanger. U ontvangt een bevestiging in het PGB Portaal.
 • Als u een antwoord krijgt op uw bericht, ontvangt u hierover een melding in het PGB Portaal. U kunt uw bericht bekijken en beantwoorden in het menu ‘Berichten’. U kunt ook de status van uw bericht zien, bijvoorbeeld of het is gelezen, beantwoord of afgehandeld.

Conclusie

Het PGB Portaal is een handig hulpmiddel voor budgethouders en zorgverleners die gebruik maken van een persoonsgebonden budget.

Het portaal biedt verschillende voordelen, zoals het online opstellen, wijzigen en beëindigen van zorgovereenkomsten. Daarnaast kunt er online declareren en volgen van zorg, het online inzien en beheren van het pgb-budget, het online inzien en wijzigen van persoonlijke gegevens, het online communiceren met de SVB, het zorgkantoor of de gemeente, en het online geven of vragen van toestemming voor bepaalde acties.

Het portaal is makkelijk, snel en veilig te gebruiken met een DigiD of eHerkenning. Het PGB Portaal is een service van de SVB, die verantwoordelijk is voor de uitbetaling van het pgb.

Geef een reactie