Je bekijkt nu Ponzi Fraude Uitgelegd

Ponzi Fraude Uitgelegd

Een ponzi fraude is een vorm van oplichting waarbij een investeerder beloofd wordt een hoog rendement te krijgen op zijn geld, maar in werkelijkheid wordt het geld gebruikt om eerdere investeerders te betalen. De fraudeur creëert zo een schijn van succes en betrouwbaarheid, waardoor steeds meer mensen geneigd zijn om mee te doen. Het systeem stort echter in zodra er niet genoeg nieuwe investeerders zijn om de oude te dekken, of als de fraudeur er met het geld vandoor gaat.

Hoe werkt een ponzi fraude?

Een ponzi fraude werkt volgens het volgende schema:

 • De fraudeur lokt investeerders met een aantrekkelijk aanbod, bijvoorbeeld een beleggingsfonds dat een gegarandeerd rendement van 10% per maand belooft.
 • De fraudeur betaalt de eerste investeerders inderdaad het beloofde rendement, maar niet uit de winst van het fonds, maar uit het geld van de nieuwe investeerders. Dit wekt de indruk dat het fonds succesvol is en betrouwbaar is.
 • De fraudeur gebruikt verschillende technieken om de investeerders te overtuigen om hun geld in het fonds te laten staan of om meer geld in te leggen, bijvoorbeeld door valse rapporten, getuigenissen of referenties te tonen.
 • De fraudeur probeert steeds meer nieuwe investeerders aan te trekken om de oude te kunnen blijven betalen. Dit kan door reclame te maken, mond-tot-mondreclame te stimuleren of door een schaarste te creëren (bijvoorbeeld door te zeggen dat er nog maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn).
 • De fraudeur houdt zelf een deel van het geld achter of verduistert het helemaal. Dit kan op elk moment gebeuren, maar meestal als de fraudeur voelt dat de instroom van nieuwe investeerders afneemt of dat de uitstroom van oude investeerders toeneemt.
 • De fraudeur verdwijnt met het geld of wordt ontmaskerd door de autoriteiten, de media of de gedupeerden. De investeerders blijven achter met lege handen of met grote verliezen.

Ponzi schema

Een ponzi schema kan als volgt worden weergegeven in een tabel:

NiveauInvesteerdersInlegUitbetalingWinst
11010000-10000
2201000500-5000
34010005000
480100050020000
5160100050060000

De tabel laat zien hoe het aantal investeerders, de inleg, de uitbetaling en de winst veranderen per niveau van het schema. De inleg is het bedrag dat elke investeerder betaalt om mee te doen. De uitbetaling is het bedrag dat elke investeerder ontvangt als rendement. De winst is het verschil tussen de totale inleg en de totale uitbetaling per niveau.

De tabel toont ook hoe het schema onhoudbaar wordt naarmate het aantal niveaus toeneemt. In het eerste niveau zijn er 10 investeerders die elk 1000 euro inleggen, dus de totale inleg is 10000 euro. Er is nog geen uitbetaling, dus de winst is -10000 euro. Dit betekent dat de fraudeur een verlies lijdt van 10000 euro.

In het tweede niveau zijn er 20 nieuwe investeerders die elk 1000 euro inleggen, dus de totale inleg is 20000 euro. De fraudeur gebruikt dit geld om de eerste 10 investeerders elk 500 euro uit te betalen, dus de totale uitbetaling is 5000 euro. De winst is dan -5000 euro. Dit betekent dat de fraudeur nog steeds een verlies lijdt, maar minder dan in het eerste niveau.

In het derde niveau zijn er 40 nieuwe investeerders die elk 1000 euro inleggen, dus de totale inleg is 40000 euro. De fraudeur gebruikt dit geld om de tweede 20 investeerders elk 500 euro uit te betalen, dus de totale uitbetaling is ook 10000 euro. De winst is dan nul. Dit betekent dat de fraudeur geen verlies of winst maakt.

In het vierde niveau zijn er 80 nieuwe investeerders die elk 1000 euro inleggen, dus de totale inleg is 80000 euro. De fraudeur gebruikt dit geld om de derde 40 investeerders elk 500 euro uit te betalen, dus de totale uitbetaling is 20000 euro. De winst is dan 60000 euro. Dit betekent dat de fraudeur een grote winst maakt.

In het vijfde niveau zijn er 160 nieuwe investeerders die elk 1000 euro inleggen, dus de totale inleg is 160000 euro. De fraudeur gebruikt dit geld om de vierde 80 investeerders elk 500 euro uit te betalen, dus de totale uitbetaling is ook 40000 euro. De winst is dan 120000 euro. Dit betekent dat de fraudeur een nog grotere winst maakt.

Het schema kan echter niet eindeloos doorgaan, want er zijn niet genoeg nieuwe investeerders om de oude te blijven betalen. Als er bijvoorbeeld geen nieuwe investeerders meer zijn na het vijfde niveau, dan moet de fraudeur de vijfde 160 investeerders elk 500 euro uitbetalen, maar hij heeft daarvoor 80000 euro nodig. Hij heeft echter maar 120000 euro over van zijn winst, dus hij komt 68000 euro tekort. Hij kan dan proberen om met het resterende geld te vluchten, of hij wordt ontdekt door de autoriteiten of de gedupeerden.

Voorbeelden van ponzi fraude

Een ponzi fraude kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de context, de doelgroep en de creativiteit van de fraudeur. Hier zijn enkele bekende voorbeelden van ponzi fraude:

 • Het grootste en bekendste voorbeeld van een ponzi fraude is dat van Bernard Madoff, die tussen 1991 en 2008 meer dan 65 miljard dollar wist te verzamelen van duizenden investeerders, waaronder beroemdheden, liefdadigheidsinstellingen en banken. Hij beweerde dat hij een exclusief en geheim handelsalgoritme had dat consistent hoge rendementen opleverde, maar in feite betaalde hij zijn klanten met het geld van andere klanten. Hij werd in 2009 veroordeeld tot 150 jaar gevangenisstraf.
 • Een ander berucht voorbeeld van een ponzi fraude is dat van Charles Ponzi, naar wie de term is vernoemd. Hij beloofde in 1920 zijn investeerders een rendement van 50% in 45 dagen of 100% in 90 dagen door internationale postzegels te kopen en te verkopen. Hij betaalde zijn eerste investeerders met het geld van latere investeerders, maar kon dit niet volhouden toen de vraag naar postzegels afnam. Hij werd uiteindelijk gearresteerd en veroordeeld tot meerdere jaren gevangenisstraf.
 • Een recent voorbeeld van een ponzi fraude is dat van Rupee Coin, een cryptocurrency die in 2018 werd gelanceerd in India. De oprichters beweerden dat Rupee Coin een revolutionaire munt was die gebaseerd was op blockchain-technologie en die gebruikt kon worden voor allerlei transacties. Ze beloofden hun investeerders een rendement van 20% per maand en gaven hen bonussen voor het werven van nieuwe leden. Ze slaagden erin om meer dan 30 miljoen dollar te verzamelen van meer dan 40.000 investeerders, maar verdwenen in 2019 met het geld. De Indiase politie is nog steeds op zoek naar hen.

Ponzi fraude herkennen en voorkomen

Een ponzi fraude kan soms moeilijk te onderscheiden zijn van een legitieme investeringsmogelijkheid, vooral als de fraudeur gebruik maakt van complexe of technische termen, valse documenten of geloofwaardige tussenpersonen. Toch zijn er enkele “\rode vlaggen” waar u op kunt letten om een ponzi fraude te herkennen en te voorkomen:

 • Als het aanbod te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Een hoog en gegarandeerd rendement zonder risico of met weinig inspanning is een typisch kenmerk van een ponzi fraude.
 • Als het aanbod onduidelijk, vaag of geheimzinnig is, wees dan op uw hoede. Een legitieme investering moet transparant zijn over de bron, de aard en de bestemming van het geld, de kosten en de voorwaarden, en de rechten en plichten van de investeerder.
 • Als het aanbod druk of haast uitoefent op u om snel te beslissen of te handelen, wees dan alert. Een ponzi fraudeur wil voorkomen dat u tijd heeft om na te denken, onderzoek te doen of advies te vragen.
 • Als het aanbod afhankelijk is van het werven van nieuwe leden of het herinvesteren van uw winst, wees dan sceptisch. Een ponzi fraudeur heeft een constante instroom van nieuw geld nodig om het systeem draaiende te houden.
 • Als het aanbod moeilijk of onmogelijk is om uit te stappen, wees dan voorzichtig. Een ponzi fraudeur wil voorkomen dat u uw geld terugvraagt of opneemt.

Wat moet u doen als u slachtoffer bent?

Als u denkt dat u slachtoffer bent geworden van een ponzi fraude, zijn er enkele stappen die u kunt nemen om uw verlies te beperken en uw rechten te beschermen:

 • Stop meteen met het investeren van meer geld of het werven van nieuwe leden.
 • Neem contact op met de autoriteiten, zoals de politie, de financiële toezichthouder of de consumentenbescherming, en doe aangifte van de fraude. Bewaar alle bewijzen die u heeft, zoals contracten, betalingsbewijzen, correspondentie of getuigenverklaringen.
 • Neem contact op met een advocaat of een juridisch adviseur om uw juridische opties te bespreken. U kunt proberen om uw geld terug te krijgen via een civiele procedure of een collectieve actie, maar dit kan lang duren en onzeker zijn.
 • Neem contact op met een psycholoog of een vertrouwenspersoon als u emotionele steun nodig heeft. Een ponzi fraude kan een traumatische ervaring zijn die gevoelens van schaamte, schuld, woede of depressie kan veroorzaken.

Conclusie

Een ponzi fraude is een vorm van oplichting waarbij een investeerder beloofd wordt een hoog rendement te krijgen op zijn geld, maar in werkelijkheid wordt het geld gebruikt om eerdere investeerders te betalen. Een ponzi fraude kan verschillende vormen aannemen, maar heeft meestal dezelfde kenmerken: een te mooi aanbod, een onduidelijke strategie, een dringende oproep tot actie, een afhankelijkheid van nieuwe leden en een moeilijkheid om uit te stappen. Een ponzi fraude kan grote financiële en emotionele schade aanrichten bij de slachtoffers. Het is daarom belangrijk om alert te zijn op de signalen van een ponzi fraude en om actie te ondernemen als men er mee te maken krijgt.

Geef een reactie