In dit artikel zullen we de rechtshandeling uitleggen. We gaan in op wat een rechtshandeling is, hoe u het kunt herkennen en waarom het zo belangrijk is. Ook behandelen de verschillende soorten rechtshandelingen bespreken, zoals eenzijdige, publiekrechtelijke en meerzijdige rechtshandelingen. We zullen voorbeelden geven van situaties waarin u te maken kunt krijgen met rechtshandelingen en hoe u daar het beste mee om kunt gaan. Ten slotte gaan we in op de speciale vormen van rechtshandelingen die betrekking hebben op overeenkomsten. Denk aan verbintenisscheppende, goederenrechtelijke, bevrijdende en familierechtelijke overeenkomsten.
Wat is een rechtshandeling
Een rechtshandeling is een handeling die iemand uitvoert met de bedoeling een bepaald rechtsgevolg tot stand te brengen. Een rechtsgevolg is het ontstaan, tenietgaan of gewijzigd raken van een juridische relatie. Bijvoorbeeld, als u een koopovereenkomst sluit met een verkoper, dan ontstaat er een juridische relatie tussen u en de verkoper. U heeft dan de verplichting om de koopprijs te betalen en de verkoper heeft de verplichting om het gekochte product te leveren.
Een rechtshandeling is dus een manier om uw eigen rechtspositie te bepalen. U kunt zelf kiezen met wie u een rechtshandeling verricht, wat het onderwerp van de rechtshandeling is en wat de voorwaarden zijn. Dit wordt ook wel de contractsvrijheid genoemd. Het recht respecteert uw autonomie en zal in principe het rechtsgevolg van uw rechtshandeling erkennen, tenzij er redenen zijn om dat niet te doen. Bijvoorbeeld, als uw rechtshandeling in strijd is met de wet, de goede zeden of de openbare orde, dan kan het rechtsgevolg ongeldig of vernietigbaar zijn.
Er zijn verschillende soorten rechtshandelingen, die kunnen worden ingedeeld naar het aantal personen dat betrokken is bij de rechtshandeling, het soort rechtsgevolg dat wordt beoogd en het rechtsgebied waarop de rechtshandeling betrekking heeft. In dit artikel zullen we de volgende soorten rechtshandelingen bespreken: eenzijdige rechtshandeling, publiekrechtelijke rechtshandeling en meerzijdige rechtshandeling.
Wat is een eenzijdige rechtshandeling?
Een eenzijdige rechtshandeling is een rechtshandeling die door één persoon wordt verricht. Deze persoon heeft de wil om een bepaald rechtsgevolg tot stand te brengen en maakt dat kenbaar door middel van een verklaring. De verklaring kan gericht zijn tot een of meer andere personen, of ongericht zijn. Bijvoorbeeld, als u uw testament opstelt, dan verricht u een ongerichte eenzijdige rechtshandeling. U heeft de wil om na uw overlijden uw vermogen aan bepaalde personen na te laten en u maakt dat kenbaar door middel van een schriftelijke verklaring. Als u uw arbeidsovereenkomst opzegt, dan verricht u een gerichte eenzijdige rechtshandeling. U heeft de wil om uw arbeidsrelatie met uw werkgever te beëindigen en u maakt dat kenbaar door middel van een mondelinge of schriftelijke verklaring aan uw werkgever.
Een eenzijdige rechtshandeling heeft meestal tot gevolg dat er een bestaande juridische relatie wordt gewijzigd of beëindigd. Bijvoorbeeld, als u uw huurcontract opzegt, dan wordt de huurrelatie met uw verhuurder beëindigd. Een eenzijdige rechtshandeling kan echter ook tot gevolg hebben dat er een nieuwe juridische relatie ontstaat. Bijvoorbeeld, als u een aanbod doet aan iemand om iets te kopen of te verkopen, dan ontstaat er een potentiële kooprelatie met die persoon.
Wat is een publiekrechtelijke rechtshandeling?
Een publiekrechtelijke rechtshandeling is een rechtshandeling die betrekking heeft op het publiekrecht. Het publiekrecht regelt de verhoudingen tussen de overheid en de burgers, en tussen overheidsorganen onderling. Een publiekrechtelijke rechtshandeling kan worden verricht door een overheidsorgaan of door een burger.
Een voorbeeld van een publiekrechtelijke rechtshandeling die wordt verricht door een overheidsorgaan is het maken van wetten. Wetgeving is een algemeen verbindend voorschrift dat door de wetgevende macht wordt vastgesteld. Wetgeving heeft tot gevolg dat er rechten en plichten ontstaan voor de burgers en de overheid. Bijvoorbeeld, de Grondwet is wetgeving die de fundamentele rechten en plichten van de burgers en de overheid bepaalt.
Een voorbeeld van een publiekrechtelijke rechtshandeling die wordt verricht door een burger is een bezwaarschrift. Een bezwaarschrift is een schriftelijke verklaring waarmee een burger bezwaar maakt tegen een besluit van een bestuursorgaan. Een besluit is een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan die gericht is op rechtsgevolg.
Een ander voorbeeld is als u een boete krijgt van de gemeente, dan is dat een besluit. Als u het niet eens bent met de boete, dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij de gemeente. Een bezwaarschrift heeft tot gevolg dat het bestuursorgaan het besluit moet heroverwegen.
Wat is een meerzijdige rechtshandeling?
Een meerzijdige rechtshandeling is een rechtshandeling die door meer dan één persoon wordt verricht. Deze personen hebben de wil om een bepaald rechtsgevolg tot stand te brengen en maken dat kenbaar door middel van verklaringen die op elkaar zijn afgestemd. De verklaringen kunnen gelijktijdig of na elkaar worden gedaan. Bijvoorbeeld, als u en uw partner een samenlevingscontract sluiten, dan verrichten u en uw partner een meerzijdige rechtshandeling. U en uw partner hebben de wil om een juridische relatie aan te gaan en maken dat kenbaar door middel van schriftelijke verklaringen die bij de notaris worden ondertekend.
Een meerzijdige rechtshandeling heeft meestal tot gevolg dat er een nieuwe juridische relatie ontstaat tussen de personen die de rechtshandeling verrichten. Bijvoorbeeld, als u en uw vrienden een vereniging oprichten, dan ontstaat er een juridische relatie tussen u en uw vrienden als leden van de vereniging. Een meerzijdige rechtshandeling kan echter ook tot gevolg hebben dat er een bestaande juridische relatie wordt gewijzigd of beëindigd. Bijvoorbeeld, als u en uw echtgenoot gaan scheiden, dan wordt de huwelijksrelatie beëindigd.
De meest voorkomende vorm van een meerzijdige rechtshandeling is een overeenkomst. Een overeenkomst is een afspraak tussen twee of meer personen die gericht is op het tot stand brengen van een of meer verbintenissen. Een verbintenis is een juridische verplichting om iets te doen of te laten. Bijvoorbeeld, als u iets koopt in een winkel, dan sluit u een koopovereenkomst met de verkoper. U heeft dan de verbintenis om de koopprijs te betalen en de verkoper heeft de verbintenis om het gekochte product te leveren.
Er zijn verschillende soorten overeenkomsten, die kunnen worden ingedeeld naar het onderwerp, het doel en het rechtsgebied van de overeenkomst. In dit artikel zullen we de volgende soorten overeenkomsten bespreken: verbintenisscheppende overeenkomst, goederenrechtelijke overeenkomst, bevrijdende overeenkomst en familierechtelijke overeenkomst.
Wat is een verbintenisscheppende overeenkomst?
Een verbintenisscheppende overeenkomst is een overeenkomst die tot doel heeft om nieuwe verbintenissen te scheppen tussen de partijen. Deze verbintenissen kunnen betrekking hebben op het verrichten van prestaties of het nalaten van handelingen. Bijvoorbeeld, als u een auto huurt bij een verhuurbedrijf, dan sluit u een verbintenisscheppende overeenkomst met het verhuurbedrijf. U heeft dan de verbintenis om de huurprijs te betalen en het verhuurbedrijf heeft de verbintenis om u de auto ter beschikking te stellen voor de afgesproken periode.
Als een van de partijen zijn verbintenis niet nakomt, dan kan de andere partij nakoming vorderen of schadevergoeding eisen. Een verbintenisscheppende overeenkomst is dus een bron van rechten en plichten voor de partijen.
Wat is een goederenrechtelijke overeenkomst?
Een goederenrechtelijke overeenkomst is een overeenkomst die tot doel heeft om een bestaand of toekomstig goed over te dragen of te bezwaren. Een goed is een zaak of een vermogensrecht. Een zaak is een voor menselijke beheersing vatbaar stoffelijk object. Een vermogensrecht is een recht dat op geld waardeerbaar is. Bijvoorbeeld, een huis, een auto, een aandeel of een vordering zijn goederen.
Een overdracht is de levering van een goed door de vervreemder aan de verkrijger met de bedoeling om de eigendom of een ander beperkt recht op het goed over te dragen. Een beperkt recht is een recht dat is afgeleid uit een meer omvattend recht, zoals het vruchtgebruik, het pandrecht of het erfpacht. Bijvoorbeeld, als u uw huis verkoopt aan iemand anders, dan sluit u een goederenrechtelijke overeenkomst met die persoon. U heeft dan de verbintenis om het huis aan die persoon te leveren en die persoon heeft de verbintenis om de koopprijs aan u te betalen. Door de levering wordt die persoon de nieuwe eigenaar van het huis.
Een bezwaring is de vestiging of wijziging van een beperkt recht op een goed ten behoeve van een ander dan de eigenaar van het goed. Bijvoorbeeld, als u uw huis verhuurt aan iemand anders, dan sluit u een goederenrechtelijke overeenkomst met die persoon. U heeft dan de verbintenis om het huis aan die persoon in gebruik te geven en die persoon heeft de verbintenis om de huurprijs aan u te betalen. Door de vestiging van het huurrecht wordt die persoon de huurder van het huis.
Wat is een bevrijdende overeenkomst?
Een bevrijdende overeenkomst is een overeenkomst die tot doel heeft om bestaande verbintenissen te wijzigen of teniet te doen. Deze verbintenissen kunnen voortvloeien uit andere overeenkomsten, uit de wet of uit onrechtmatige daden. Bijvoorbeeld, als u schade veroorzaakt aan iemand anders, dan ontstaat er een verbintenis uit onrechtmatige daad tussen u en die persoon. U heeft dan de verbintenis om de schade te vergoeden en die persoon heeft het recht om de schadevergoeding van u te vorderen.
Een voorbeeld van een bevrijdende overeenkomst die bestaande verbintenissen wijzigt is een schikking. Een schikking is een afspraak tussen twee of meer personen die in geschil zijn over hun rechten en plichten. Een schikking heeft tot gevolg dat de partijen afstand doen van hun oorspronkelijke vorderingen en tegenprestaties en in plaats daarvan nieuwe vorderingen en tegenprestaties overeenkomen. Bijvoorbeeld, als u en uw buurman ruzie hebben over de hoogte van een schutting, dan kunt u een schikking treffen met uw buurman. U kunt bijvoorbeeld afspreken dat u de helft van de kosten van de schutting betaalt en dat uw buurman afziet van verdere acties.
Een ander voorbeeld van een bevrijdende overeenkomst die bestaande verbintenissen teniet doet is een kwijtschelding. Een kwijtschelding is een afspraak tussen twee personen waarbij de ene persoon afstand doet van zijn recht om iets te vorderen van de andere persoon. Een kwijtschelding heeft tot gevolg dat de verbintenis tussen de partijen wordt beëindigd. Bijvoorbeeld, als u geld heeft geleend van iemand anders, dan kunt u vragen of die persoon u kwijtscheldt van uw schuld. Als die persoon daarmee instemt, dan hoeft u het geld niet meer terug te betalen.
Wat is een familierechtelijke overeenkomst?
Een familierechtelijke overeenkomst is een overeenkomst die betrekking heeft op het familierecht. Het familierecht regelt de juridische aspecten van familierelaties, zoals het huwelijk, het geregistreerd partnerschap, het ouderschap, de voogdij, de alimentatie en de erfenis. Een familierechtelijke overeenkomst kan worden gesloten door personen die een familierelatie met elkaar hebben of willen aangaan.
Een voorbeeld van een familierechtelijke overeenkomst die wordt gesloten door personen die een familierelatie met elkaar hebben is een echtscheidingsconvenant. Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen echtgenoten die willen scheiden. Een echtscheidingsconvenant heeft tot doel om de gevolgen van de scheiding te regelen, zoals de verdeling van de gemeenschappelijke goederen, de alimentatie, de omgangsregeling en het gezag over de kinderen. Bijvoorbeeld, als u en uw echtgenoot besluiten om uit elkaar te gaan, dan kunt u een echtscheidingsconvenant opstellen waarin u afspraken maakt over uw toekomstige situatie.
Een ander voorbeeld van een familierechtelijke overeenkomst die wordt gesloten door personen die een familierelatie met elkaar willen aangaan is een huwelijkse voorwaarden. Een huwelijkse voorwaarden is een schriftelijke overeenkomst tussen aanstaande echtgenoten die willen trouwen. Een huwelijkse voorwaarden heeft tot doel om af te wijken van de wettelijke regels over het vermogen van de echtgenoten.
Conclusie
Een rechtshandeling is een handeling die iemand uitvoert met de bedoeling een bepaald rechtsgevolg tot stand te brengen. Er zijn verschillende soorten rechtshandelingen, die kunnen worden ingedeeld naar het aantal personen dat betrokken is bij de rechtshandeling, het soort rechtsgevolg dat wordt beoogd en het rechtsgebied waarop de rechtshandeling betrekking heeft. In dit artikel hebben we de volgende soorten rechtshandelingen besproken: eenzijdige rechtshandeling, publiekrechtelijke rechtshandeling, meerzijdige rechtshandeling, verbintenisscheppende overeenkomst, goederenrechtelijke overeenkomst, bevrijdende overeenkomst en familierechtelijke overeenkomst.