Je bekijkt nu Sluipverbruik: Zo Kunt U Besparen!

Sluipverbruik: Zo Kunt U Besparen!

Sluipverbruik is het gebruik van elektriciteit zonder dat u daar voordeel van heeft. Het gaat om apparaten die niet goed worden uitgeschakeld, maar op stand-by of ‘uit’ blijven staan. Deze apparaten verbruiken op de achtergrond een klein beetje energie, die u wel moet betalen. Sluipverbruik kan u al snel 6 tot 8 procent aan stroom besparen op uw energierekening. Voor een gemiddeld huishouden kan dat oplopen tot meer dan 200 euro per jaar. In dit artikel leest u wat sluipverbruik precies is, welke apparaten de grootste en kleinste sluipverbruikers zijn, hoe u een sluipverbruiker kunt herkennen en meten, en welke maatregelen u kunt nemen om het sluipverbruik tot een minimum te beperken.

Wat is sluipverbruik?

Sluipverbruik is het verbruiken van energie als een elektrisch apparaat niet wordt gebruikt, in stand-by modus staat of uit staat. Een voorbeeld is een televisie of laptop die stand-by staat. Het apparaat verbruikt op de achtergrond een klein beetje energie. Dit wordt ook wel stand-by verbruik genoemd. Sluipverbruik is dus eigenlijk een vorm van energieverspilling, want u heeft er niets aan. Bovendien is het slecht voor het milieu, want het zorgt voor extra CO2-uitstoot. Een makkelijk manier om te besparen op uw energiekosten dus.

Welke apparaten zijn sluipverbruikers?

Ieder elektrisch apparaat met een externe stroomtoevoer, bijvoorbeeld via een kabel of adapter, is een sluipverbruiker. Vaak tonen deze apparaten ook een klein stand-by lampje. Ook apparaten die zijn uitgerust met batterijen zullen continu een beetje stroom blijven verbruiken, zoals afstandsbedieningen, gamecontrollers of zaklampen. Hieronder vindt u een overzicht van de grootste en kleinste sluipverbruikers in uw huishouden:

ApparaatGemiddeld sluipverbruik (kWh per jaar)Besparing mogelijk
Kleine elektrische boiler150€ 75
PC150€ 75
TV-decoder met harde schijf130€ 65
Internetmodem80€ 40
Kokendwaterkraan80€ 40
Sattellietontvanger60€ 30
Koffiemachine40€ 20
Audioset40€ 20
TV-decoder zonder harde schijf30€ 15
Printer/scanner28€ 14
PC-luidsprekers14€ 7
Spelcomputer12€ 6
DVD/blueray-speler10€ 5
Laptop9€ 4
LCD-TV of monitor7€ 3
Acculader4€ 2
Telefoonlader2€ 1

Bij de besparing wordt een stroomprijs van 50 eurocent per kWh gehanteerd. Als u nagaat welke en hoeveel apparaten u in uw huishouden heeft, kunt u een aardig idee krijgen hoe hoog uw sluipverbruik is.

Hoe kunt u een sluipverbruiker herkennen en meten?

Een sluipverbruiker is een apparaat dat nog stroom kan gebruiken als het uit staat. U kunt een sluipverbruiker herkennen aan een stand-by lampje, een adapter of een transformator. Een adapter is een blokje dat aan de stekker zit, bijvoorbeeld bij een telefoonlader. Een transformator is een kastje dat aan de kabel zit, bijvoorbeeld bij een halogeenlamp. Deze apparaten zetten de wisselstroom uit het stopcontact om in gelijkstroom voor het apparaat. Dit kost energie, ook als het apparaat uit staat.

U kunt het stroomverbruik van een apparaat meten met een energiemeter. U plaatst de meter tussen het apparaat en het stopcontact. De meter geeft aan hoeveel watt het apparaat verbruikt. Als u het wattage vermenigvuldigt met het aantal uren dat het apparaat aan staat, krijgt u het verbruik in wattuur (Wh). Als u dit deelt door 1000, krijgt u het verbruik in kilowattuur (kWh). Dit is de eenheid die op uw energierekening staat.

Hoe kunt u sluipverbruik voorkomen?

Er zijn genoeg maatregelen die u kunt nemen om het sluipverbruik tot een minimum te beperken. Hier zijn enkele tips:

  • Heeft het apparaat een uitknop? Gebruik die dan in plaats van de stand-by knop.
  • Trek de stekker eruit als u de televisie, computer of stereo een tijdje niet gebruikt.
  • Heeft u meerdere apparaten bij elkaar staan (bijvoorbeeld computer met randapparatuur of tv met dvd-speler)? Steek dan alle stekkers in een contactdoos met een aan/uit-schakelaar. Schakel de stekkerdoos na gebruik uit.
  • Zet bij halogeenlampen als het kan een schakelaar tussen de transformator en het stopcontact. Zo trekt de transformator na uitschakelen geen stroom meer. Of vervang de lampen door ledlampen.
  • Gebruik een bespaarstekker. Dit is een hulpmiddel dat de stand-by stand volledig uitschakelt. Handige is dat de bespaarstekkers werken voor elk apparaat dat u erop aansluit. De computer met randapparatuur en het koffiezetapparaat, maar ook voor elektrische boilers en kantoorapparatuur enz. De prijzen voor schakelklokken liggen tussen de € 10 en € 50.

Voor tips over uw energiecontracten, lees dit artikel over dynamische energiecontracten en vaste energiecontracten.

Conclusie

Sluipverbruik is het gebruik van elektriciteit zonder dat u daar voordeel van heeft. Het gaat om apparaten die niet goed worden uitgeschakeld, maar op stand-by of ‘uit’ blijven staan. Deze apparaten verbruiken op de achtergrond een klein beetje energie, die u wel moet betalen. Sluipverbruik kan u al snel 6 tot 8 procent aan stroom besparen op uw energierekening. Voor een gemiddeld huishouden kan dat oplopen tot meer dan 200 euro per jaar. U kunt sluipverbruik voorkomen door de apparaten helemaal uit te zetten, de stekker eruit te trekken, een contactdoos met een schakelaar te gebruiken of een bespaarstekker te plaatsen. Zo bespaart u niet alleen geld, maar ook energie en het milieu.

Geef een reactie