Je bekijkt nu Thuisaccu Rendabel? Alles Wat U Moet Weten

Thuisaccu Rendabel? Alles Wat U Moet Weten

Een thuisaccu is een apparaat dat elektriciteit opslaat die u zelf opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen. Zo kunt u uw eigen stroom gebruiken op momenten dat u meer verbruikt dan u produceert, of als de zon niet schijnt. Maar is een thuisaccu ook rendabel? Met andere woorden, verdient u de investering in een thuisaccu terug met de besparing op uw energierekening? In dit artikel geven we u een uitgebreid antwoord op deze vraag. We bespreken de volgende onderwerpen:

 • Wat zijn de voordelen van een thuisaccu?
 • Wat zijn de kosten van een thuisaccu?
 • Hoe bepaalt u de juiste capaciteit en het rendement van een thuisaccu?
 • Hoe lang gaat een thuisaccu mee?
 • Hoe zit het met de salderingsregeling en de subsidie voor een thuisaccu?
 • Hoe kunt u het rendement van een thuisaccu verhogen?
 • Conclusie: is een thuisaccu rendabel of niet?

Wat zijn de voordelen van een thuisaccu?

Een thuisaccu heeft verschillende voordelen, zowel voor u als voor het milieu. We zetten ze hieronder op een rijtje:

 • U wordt minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en de energieleverancier. U kunt uw eigen stroom gebruiken wanneer u dat wilt, zonder afhankelijk te zijn van de prijsschommelingen en de leveringszekerheid van het net.
 • U verhoogt uw zelfconsumptie van zonnestroom. Dit betekent dat u meer van de stroom die u zelf opwekt ook zelf verbruikt, in plaats van terug te leveren aan het net. Dit is vooral voordelig als de salderingsregeling wordt afgebouwd, waarover later meer.
 • U draagt bij aan de energietransitie en de verduurzaming van het elektriciteitsnet. Door uw eigen stroom op te slaan en te gebruiken, vermindert u de piekbelasting op het net en de vraag naar fossiele energiecentrales. Zo helpt u mee om de CO2-uitstoot te verminderen en de klimaatdoelstellingen te halen.
 • U kunt geld verdienen door uw thuisaccu te delen met een aggregator. Een aggregator is een partij die meerdere thuisaccu’s aan elkaar koppelt en zo een virtuele energiecentrale vormt. De aggregator kan de stroom uit de thuisaccu’s gebruiken om het net te balanceren, bijvoorbeeld door stroom te leveren als er een tekort is, of stroom op te slaan als er een overschot is. Hiervoor krijgt de aggregator een vergoeding van de netbeheerder, die hij deels deelt met de eigenaren van de thuisaccu’s.

Thuisaccu Rendabel: Kosten accu

De kosten van een thuisaccu zijn afhankelijk van het merk, het type en de capaciteit van de accu. Gemiddeld betaalt u tussen de € 4.000 en € 10.000 (excl. btw, incl. plaatsing) voor een thuisaccu. De bekendste merken zijn Tesla, LG, Solarwatt, SolarEdge, Philips, enz. Sommige systemen zijn modulair, wat betekent dat u kunt beginnen met een kleine capaciteit en later modules kunt toevoegen als u meer opslagruimte nodig heeft. De kosten van een thuisaccu zijn dus nog steeds aan de hoge kant, maar worden verwacht de komende jaren te dalen, wat de thuisaccu rendabeler zal maken.

Hoe bepaalt u de juiste capaciteit en het rendement van een thuisaccu?

De capaciteit van een thuisaccu is de hoeveelheid stroom die de accu kan opslaan, uitgedrukt in kilowattuur (kWh). De capaciteit van een thuisaccu moet afgestemd zijn op de grootte van uw zonnepanelen installatie en uw elektriciteitsverbruik. Als u een te kleine capaciteit kiest, kunt u niet al uw overtollige zonnestroom opslaan en moet u alsnog stroom van het net afnemen. Als u een te grote capaciteit kiest, betaalt u te veel voor een accu die u niet volledig benut. Een vuistregel is om de capaciteit van uw thuisaccu gelijk te stellen aan ongeveer 30% van uw jaarlijkse elektriciteitsverbruik. Zo kunt u de meeste zonnestroom zelf gebruiken en zo min mogelijk terugleveren aan het net.

Het rendement van een thuisaccu is de verhouding tussen de hoeveelheid stroom die de accu opslaat en de hoeveelheid stroom die de accu weer afgeeft, uitgedrukt in een percentage. Hoe hoger het rendement, hoe minder stroom er verloren gaat tijdens het op- en ontladen van de accu. Het rendement van een thuisaccu is vooral afhankelijk van het type accu. Zo hebben lithium-ion accu’s een rendement van ongeveer 95%, terwijl loodzuur accu’s een rendement van ongeveer 80% hebben. Een hoger rendement betekent een hogere besparing op uw energierekening, maar ook een hogere aanschafprijs.

Thuisaccu Rendabel: Levensduur

De levensduur van een thuisaccu is afhankelijk van het aantal keren dat de accu wordt op- en ontladen, ook wel de cycli genoemd. Hoe vaker de accu wordt op- en ontladen, hoe sneller de accu slijt en aan capaciteit verliest. De levensduur van een thuisaccu wordt meestal uitgedrukt in het aantal cycli of het aantal jaren dat de accu gegarandeerd een bepaalde capaciteit behoudt. Zo heeft een Tesla Powerwall 2 een garantie van 10 jaar of 37.800 kWh, wat neerkomt op ongeveer 3.000 cycli. Een LG Chem Resu 10 heeft een garantie van 10 jaar of 22.400 kWh, wat neerkomt op ongeveer 2.000 cycli. Een Solarwatt MyReserve 500 heeft een garantie van 10 jaar of 18.250 kWh, wat neerkomt op ongeveer 1.300 cycli.

Salderingsregeling en de subsidie voor een thuisaccu?

De salderingsregeling is een regeling die bepaalt dat u de stroom die u zelf opwekt en teruglevert aan het net, mag wegstrepen tegen de stroom die u van het net afneemt. Zo betaalt u alleen voor uw netto stroomverbruik. De salderingsregeling maakt het financieel aantrekkelijk om zonnepanelen te plaatsen, maar minder aantrekkelijk om een thuisaccu te plaatsen. Immers, als u uw overtollige zonnestroom teruglevert aan het net, krijgt u daar dezelfde prijs voor als de stroom die u afneemt. Als u uw overtollige zonnestroom opslaat in een thuisaccu, bespaart u alleen op de energiebelasting en de btw, die samen ongeveer 40% van de stroomprijs uitmaken. De salderingsregeling wordt echter vanaf 2023 geleidelijk afgebouwd tot 2031, waardoor het terugleveren van zonnestroom minder voordelig wordt. Dit maakt het plaatsen van een thuisaccu juist interessanter, omdat u dan meer van uw eigen stroom kunt gebruiken en minder afhankelijk wordt van het net.

De Nederlandse overheid geeft op dit moment geen subsidie voor het plaatsen van een thuisaccu, al wordt er wel verwacht dat thuisaccu’s in de toekomst worden toegevoegd aan de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze subsidie is bedoeld om particulieren en zakelijke gebruikers te stimuleren om te investeren in duurzame energieopwekking en energiebesparing. De ISDE geeft nu al subsidie voor onder andere zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Als u een thuisaccu wilt plaatsen, moet u deze investering voorlopig dus volledig zelf financieren.

Rendement van een thuisaccu verhogen

Het rendement van een thuisaccu hangt af van de mate waarin u uw eigen stroom kunt gebruiken en zo min mogelijk hoeft terug te leveren aan het net. Er zijn verschillende manieren om het rendement van een thuisaccu te verhogen, zoals:

 • Uw elektriciteitsverbruik afstemmen op uw zonnestroomproductie. Dit kunt u doen door uw apparaten zo veel mogelijk aan te zetten als de zon schijnt, bijvoorbeeld de wasmachine, de vaatwasser, de oven, de waterkoker, enz. Zo verbruikt u meer van uw eigen stroom en hoeft u minder op te slaan of terug te leveren.
 • Uw elektriciteitsverbruik verminderen of verspreiden. Dit kunt u doen door energiezuinige apparaten te gebruiken, led-verlichting te installeren, de thermostaat lager te zetten, de stand-by modus uit te schakelen, enz. Zo verlaagt u uw stroomvraag en hoeft u minder stroom op te wekken of op te slaan.
 • Uw thuisaccu delen met een aggregator. Dit kunt u doen door uw thuisaccu aan te melden bij een aggregator, die uw thuisaccu kan aansturen om stroom op te slaan of te leveren aan het net, afhankelijk van de netbehoefte. Zo kunt u geld verdienen met uw thuisaccu en het net helpen te stabiliseren.

Thuisaccu Rendabel: Rekenvoorbeelden

Om u een idee te geven van de rendabiliteit van een thuisaccu voor verschillende huishoudens, hebben we hieronder enkele voorbeeldberekeningen gemaakt. Hierbij doen we de volgende aannames:

 • De kosten van een thuisaccu zijn € 6.000 (excl. btw, incl. plaatsing) voor een capaciteit van 10 kWh en een rendement van 90%.
 • De levensduur van een thuisaccu is 10 jaar of 2.000 cycli, wat neerkomt op een jaarlijkse afschrijving van € 600.
 • De elektriciteitsprijs is € 0,22 per kWh, waarvan € 0,09 voor de levering, € 0,12 voor de energiebelasting en de btw, en € 0,01 voor de netbeheerkosten.
 • De salderingsregeling wordt vanaf 2023 afgebouwd met 9% per jaar, tot 0% in 2031.
 • De zonnepanelen installatie heeft een vermogen van 4 kWp en produceert jaarlijks 3.500 kWh, waarvan 1.500 kWh zelf wordt verbruikt en 2.000 kWh wordt teruggeleverd aan het net.
 • Het elektriciteitsverbruik is 3.500 kWh per jaar, waarvan 2.000 kWh wordt afgenomen van het net en 1.500 kWh wordt gedekt door de zonnepanelen.

We vergelijken twee scenario’s: zonder thuisaccu en met thuisaccu. We berekenen de jaarlijkse energierekening, de jaarlijkse besparing, en de terugverdientijd van de thuisaccu.

Scenario 1: zonder thuisaccu

Zonder thuisaccu levert u al uw overtollige zonnestroom terug aan het net en neemt u stroom af van het net als u meer verbruikt dan u produceert. U maakt gebruik van de salderingsregeling, die u toestaat om uw teruggeleverde stroom te verrekenen met uw afgenomen stroom. Uw jaarlijkse energierekening ziet er als volgt uit:

 • U verbruikt 3.500 kWh per jaar, waarvan 2.000 kWh van het net en 1.500 kWh van uw zonnepanelen.
 • U betaalt € 0,22 per kWh voor de stroom die u van het net afneemt, dus € 440 per jaar.
 • U levert 2.000 kWh per jaar terug aan het net, waarvoor u € 0,22 per kWh ontvangt, dus € 440 per jaar.
 • U saldeert uw teruggeleverde stroom met uw afgenomen stroom, dus u betaalt netto niets voor de stroom die u van het net gebruikt.
 • U betaalt wel € 0,01 per kWh voor de netbeheerkosten, dus € 35 per jaar.
 • Uw totale energierekening is € 35 per jaar.

Uw jaarlijkse besparing ten opzichte van een situatie zonder zonnepanelen en zonder thuisaccu is € 770. Dit is het bedrag dat u zou betalen als u al uw stroom van het net zou afnemen. Uw terugverdientijd van de zonnepanelen is ongeveer 7 jaar, uitgaande van een investering van € 5.500.

Scenario 2: met thuisaccu

Met een thuisaccu slaat u uw overtollige zonnestroom op in de accu en gebruikt u deze stroom op momenten dat u meer verbruikt dan u produceert. U maakt minder gebruik van de salderingsregeling, omdat u minder stroom teruglevert aan het net. Uw jaarlijkse energierekening ziet er als volgt uit:

 • U verbruikt 3.500 kWh per jaar, waarvan 1.000 kWh van het net, 1.500 kWh van uw zonnepanelen, en 1.000 kWh van uw thuisaccu.
 • U betaalt € 0,22 per kWh voor de stroom die u van het net afneemt, dus € 220 per jaar.
 • U levert 1.000 kWh per jaar terug aan het net, waarvoor u € 0,22 per kWh ontvangt, dus € 220 per jaar.
 • U saldeert uw teruggeleverde stroom met uw afgenomen stroom, dus u betaalt netto niets voor de stroom die u van het net gebruikt.
 • U betaalt wel € 0,01 per kWh voor de netbeheerkosten, dus € 35 per jaar.
 • U betaalt ook € 600 per jaar voor de afschrijving van uw thuisaccu.
 • Uw totale energierekening is € 635 per jaar.

Uw jaarlijkse besparing ten opzichte van een situatie zonder zonnepanelen en zonder thuisaccu is € 170. Dit is het bedrag dat u zou betalen als u al uw stroom van het net zou afnemen. Uw terugverdientijd van de zonnepanelen en de thuisaccu is ongeveer 32 jaar, uitgaande van een investering van € 11.500.

Zoals u ziet, is een thuisaccu in dit voorbeeld niet rendabel. U bespaart wel op uw netbeheerkosten, maar u betaalt meer voor de afschrijving van uw thuisaccu dan u bespaart op uw energiebelasting en btw. Bovendien maakt u nog steeds gebruik van de salderingsregeling, die u een gunstige vergoeding geeft voor uw teruggeleverde stroom. Als de salderingsregeling wordt afgebouwd, wordt het verschil tussen de scenario’s kleiner, maar nog steeds niet genoeg om de thuisaccu terug te verdienen.

Dit is slechts een voorbeeldberekening, die gebaseerd is op gemiddelde waarden en aannames. Uw situatie kan anders zijn, afhankelijk van uw elektriciteitsverbruik, uw zonnestroomproductie, uw thuisaccu capaciteit, uw thuisaccu rendement, uw thuisaccu levensduur, uw elektriciteitsprijs, uw salderingsregeling, en uw subsidie. Om een nauwkeurige berekening te maken voor uw eigen situatie, kunt u het beste contact opnemen met een gespecialiseerde leverancier of adviseur. Zij kunnen u een offerte op maat geven en u adviseren over de beste optie voor u.

Conclusie: is een thuisaccu rendabel of niet?

De vraag of een thuisaccu rendabel is, is niet eenvoudig te beantwoorden. Het hangt af van veel factoren, zoals de kosten, de capaciteit, het rendement, de levensduur, de salderingsregeling, de subsidie, en uw eigen elektriciteitsverbruik en -productie. Een thuisaccu is een investering die u niet snel terugverdient, maar die wel andere voordelen biedt, zoals meer onafhankelijkheid, meer duurzaamheid, en meer flexibiliteit. Om te bepalen of een thuisaccu rendabel is voor u, kunt u het beste een persoonlijke berekening laten maken door een gespecialiseerde leverancier of adviseur. Zo kunt u een thuisaccu kiezen die het beste past bij uw situatie en wensen.

Geef een reactie