Je bekijkt nu Tolwegen Europa: Een Overzicht

Tolwegen Europa: Een Overzicht

U bent misschien van plan om met uw camper door Europa te reizen. Dan is het handig om te weten waar u tol moet betalen en hoeveel dat kost. In dit artikel geef ik u een overzicht van de tolwegen in Europa per land. Zo kunt u goed voorbereid op weg gaan.

Tolwegen in Frankrijk

In Frankrijk moet u op bijna alle autowegen tol betalen. De tol wordt berekend op basis van de afstand die u aflegt en het type voertuig dat u heeft. Een camper valt meestal in klasse 2, wat betekent dat u meer betaalt dan een personenauto. U kunt de tol betalen bij het tolstation, contant, met creditcard of via een tolbadge. Een tolbadge is een elektronische tolbetaling waarmee u sneller door de tolpoortjes kunt rijden. U kunt een tolbadge kopen of huren bij de ANWB of online.

Een voorbeeld van een tolroute in Frankrijk is de Autoroute du Soleil, die van Parijs naar Marseille loopt. Deze route is ongeveer 790 kilometer lang en kost voor een camper in klasse 2 ongeveer € 60 aan tol. Als u deze route neemt, moet u ook rekening houden met een milieusticker, die verplicht is in sommige steden en gebieden. Een milieusticker kost € 4,21 en kunt u online bestellen.

Tolwegen in Duitsland

In Duitsland hoeft u tot nu toe geen tol te betalen voor uw camper. Wel moet u een milieusticker hebben als u bepaalde steden of gebieden wilt bezoeken. Een milieusticker kost € 12,50 en kunt u online of bij een ANWB-winkel kopen. In 2023 komt er waarschijnlijk wel een tolsysteem voor personenauto’s en campers in Duitsland. De tol zal afhangen van de cilinderinhoud en de CO2-uitstoot van uw voertuig, vergelijkbaar met de BPM in Nederland. De gemiddelde tol zal ongeveer € 130 per jaar bedragen.

Een voorbeeld van een van de tolwegen in Duitsland waar u nu nog geen tol hoeft te betalen, maar straks wel, is de Autobahn A3, die van Arnhem naar Passau loopt. Deze route is ongeveer 800 kilometer lang en gaat onder andere langs Keulen, Frankfurt en Neurenberg. Als u deze route neemt, moet u wel een milieusticker hebben voor sommige steden.

Tolwegen in Italië

In Italië moet u op bijna alle snelwegen tol betalen. De tol wordt berekend op basis van de afstand die u aflegt en het type voertuig dat u heeft. Een camper valt meestal in klasse B, wat betekent dat u meer betaalt dan een personenauto. U kunt de tol betalen bij het tolstation, contant, met creditcard of met een Nederlandse bankpas. U kunt ook gebruik maken van een elektronische tolbetaling, zoals Telepass of Viacard.

Een voorbeeld van een van de tolwegen in Italië is de Autostrada A1, die van Milaan naar Napels loopt. Deze route is ongeveer 760 kilometer lang en kost voor een camper in klasse B ongeveer € 70 aan tol. Als u deze route neemt, moet u ook rekening houden met een milieuzone, die geldt in sommige steden en gebieden. Een milieuzone is een gebied waar alleen voertuigen met een bepaalde emissieklasse mogen rijden. U moet hiervoor een speciale sticker of vergunning hebben.

Tolheffing in andere landen

Naast Frankrijk, Duitsland en Italië zijn er nog veel meer landen in Europa waar u tol moet betalen of een vignet moet kopen voor uw camper. Hieronder geven we een kort overzicht van enkele populaire bestemmingen:

  • België: geen tol voor personenauto’s en campers, wel voor vrachtwagens. Wel een milieuzone in sommige steden, waarvoor u een registratie nodig heeft.
  • Spanje: tol op sommige snelwegen, afhankelijk van de afstand en het type voertuig. Een camper valt meestal in klasse 2 of 3, wat betekent dat u meer betaalt dan een personenauto. U kunt de tol betalen bij het tolstation, contant, met creditcard of met een elektronische tolbetaling, zoals Bip&Go of Via-T.
  • Portugal: tol op bijna alle snelwegen, afhankelijk van de afstand en het type voertuig. Een camper valt meestal in klasse 2, wat betekent dat u meer betaalt dan een personenauto. U kunt de tol betalen bij het tolstation, contant, met creditcard of met een elektronische tolbetaling, zoals Via Verde of EasyToll.
  • Zwitserland: geen tol op de snelwegen, maar wel een vignet nodig voor uw camper. Een vignet kost 40 Zwitserse frank (ongeveer € 37) en is een jaar geldig. U kunt een vignet kopen bij de grens, online of bij een ANWB-winkel.
  • Oostenrijk: geen tol op de snelwegen, maar wel een vignet nodig voor uw camper. Een vignet kost € 9,50 voor 10 dagen, € 27,80 voor 2 maanden of € 92,50 voor een jaar. U kunt een vignet kopen bij de grens, online of bij een ANWB-winkel. Voor sommige wegen of tunnels moet u wel extra tol betalen.

Conclusie

Zoals u ziet, zijn er veel verschillen in de tolheffing in Europa per land. Het is daarom verstandig om u goed te informeren voordat u op reis gaat met uw camper. Zo voorkomt u onaangename verrassingen of boetes onderweg. U kunt gebruik maken van handige websites of apps om de tolkosten te berekenen en te vergelijken. Ook kunt u overwegen om een elektronische tolbetaling aan te schaffen om tijd en geld te besparen.

Geef een reactie