Je bekijkt nu Vast Contract Energie? Houd hier rekening mee!

Vast Contract Energie? Houd hier rekening mee!

Energie is een belangrijke kostenpost voor veel huishoudens. U wilt natuurlijk niet te veel betalen voor uw gas en stroom, maar ook niet voor verrassingen komen te staan als de energieprijzen plotseling stijgen. Daarom kunt u kiezen voor een vast contract energie. In dit artikel leggen we uit wat een vast contract energie is, wat de voor- en nadelen zijn en hoe u eenvoudig kunt overstappen naar een voordelig vast contract.

Wat is een vast contract energie?

Een vast contract energie is een overeenkomst met een energieleverancier waarbij u het leveringstarief voor gas en stroom voor een bepaalde periode vastzet. Dit kan bijvoorbeeld voor 1, 2 of 3 jaar zijn. Tijdens deze periode verandert het tarief dat u betaalt per kWh of m3 niet, ongeacht de ontwikkelingen op de energiemarkt. U weet dus precies waar u aan toe bent en u komt niet voor onaangename verrassingen te staan als de energieprijzen stijgen.

Een vast contract energie verschilt van een variabel contract energie, waarbij het leveringstarief meebeweegt met de marktprijzen. Een variabel contract energie is een overeenkomst voor onbepaalde tijd, die u maandelijks kunt opzeggen. Het tarief bij een variabel contract wordt meestal twee keer per jaar aangepast, op 1 januari en 1 juli, maar sommige leveranciers wijzigen hun tarieven vaker.

Voordelen van een vast contract energie

Een vast contract energie heeft verschillende voordelen, zoals:

  • Zekerheid: u weet precies wat u betaalt voor uw gas en stroom gedurende de looptijd van het contract. U hoeft zich geen zorgen te maken over prijsstijgingen of schommelingen op de energiemarkt.
  • Besparing: als u een vast contract afsluit op een gunstig moment, bijvoorbeeld als de energieprijzen laag zijn, kunt u flink besparen op uw energierekening. U profiteert dan van een laag tarief voor een langere periode.
  • Welkomstbonus: veel energieleveranciers bieden een welkomstbonus aan als u overstapt naar een vast contract. Dit kan oplopen tot honderden euro’s per jaar. De welkomstbonus wordt meestal aan het einde van het eerste jaar verrekend met uw jaarafrekening.

Nadelen van een vast contract energie

Een vast contract energie heeft ook enkele nadelen, zoals:

  • Geen profijt van prijsdalingen: als u een vast contract heeft afgesloten en de energieprijzen dalen daarna, kunt u niet profiteren van deze prijsdaling. U zit dan vast aan het hogere tarief dat u heeft afgesproken. Wel is de verwachting volgens experts dat energieprijzen ook in 2024 relatief hoog blijven.
  • Opzegboete: als u uw vast contract wilt opzeggen voordat de looptijd is verstreken, moet u meestal een opzegboete betalen aan de leverancier. De hoogte van de boete hangt af van het moment waarop u het contract heeft afgesloten en de resterende looptijd.
  • Minder flexibiliteit: met een vast contract zit u voor een langere periode vast aan één leverancier. U kunt niet zomaar overstappen naar een andere leverancier als u ontevreden bent over de service of als u ergens anders een beter aanbod ziet.

Hoe kunt u overstappen?

Als u wilt overstappen naar een vast contract energie, kunt u gebruik maken van de vergelijker op overstappen.nl. Hier kunt u eenvoudig alle aanbieders en hun producten vergelijken op basis van uw persoonlijke situatie en wensen. U kunt filteren op looptijd, duurzaamheid, prijs en meer. U ziet dan direct welk vast contract het beste bij u past en hoeveel u kunt besparen.

Als u uw keuze heeft gemaakt, kunt u online overstappen via overstappen.nl. U hoeft alleen maar uw gegevens in te vullen en wij regelen de rest. Wij zeggen uw oude contract op en zorgen voor een naadloze overstap naar uw nieuwe leverancier. U heeft altijd 14 dagen bedenktijd en u komt nooit zonder gas of stroom te zitten. Bovendien is onze service helemaal gratis en onafhankelijk.

Waar wacht u nog op? Vergelijk nu de beste aanbiedingen op www.overstappen.nl en stap over naar een voordelig en zeker energiecontract.

Geef een reactie