Je bekijkt nu Waterstof Tanken: Een Betaalbaar En Duurzaam Alternatief?

Waterstof Tanken: Een Betaalbaar En Duurzaam Alternatief?

Stelt u zich voor dat u auto rijdt op water. Geen benzine, geen diesel, geen elektriciteit. Alleen water. Dat klinkt als sciencefiction, maar het is al mogelijk dankzij waterstof tanken. Bij het rijden van een waterstofauto wordt waterstof omgezet in elektriciteit door middel van een brandstofcel. Het enige wat uit de uitlaat komt is waterdamp. Geen luchtvervuiling, geen broeikasgassen, geen klimaatverandering. Maar is waterstof tanken ook betaalbaar en beschikbaar? Wat zijn de kosten, de voordelen en de nadelen van deze innovatieve technologie? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden.

Wat is waterstof?

Waterstof is een gas dat ontstaat door elektrolyse van water, en kan worden gebruikt als brandstof voor voertuigen. Bij het rijden van een waterstofauto wordt waterstof omgezet in elektriciteit door middel van een brandstofcel. Hierdoor ontstaat er geen uitstoot van schadelijke stoffen zoals bij een conventionele verbrandingsmotor. Een waterstofauto heeft een vergelijkbaar rijbereik (actieradius) als een auto op benzine of diesel.

Kosten waterstof tanken

Waterstof wordt per kilo afgerekend en de gemiddelde prijs daarvoor is op dit moment zo’n 10 euro excl. BTW en 12,10 euro incl. btw. Deze prijs kun je niet vergelijken met de literprijs van benzine of diesel. 

Omgerekend naar het aantal kilometers dat je op die kilo kunt rijden is de prijs voor waterstof per kilometer namelijk zo’n beetje gelijk aan de prijs van diesel. Een waterstof elektrische auto heeft een relatief grote actieradius. Op een kilo waterstof kan je gemiddeld 100 kilometer rijden. 

De Toyota Mirai heeft een tankinhoud van 5,6 kilo, omgerekend heeft de auto daarmee een actieradius van 650 kilometer. De prijs die u betaalt voor een volle tank zal rond de € 50,- à € 60,- liggen, daarmee rijdt u op dit moment voor ongeveer dezelfde prijs als diesel. Wel met één groot verschil: uit de uitlaat van een waterstofauto komt enkel water.

In de toekomst is de verwachting dat de productie van waterstof goedkoper zal worden. Dit hangt af van de schaalvergroting, de technologische ontwikkeling en de bron van elektriciteit die gebruikt wordt voor de elektrolyse. Als er meer gebruik wordt gemaakt van duurzame energiebronnen zoals wind en zon, dan kan de prijs van waterstof dalen en kan het ook bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

Waar waterstof tanken in Nederland

Een van de grootste uitdagingen bij het rijden van een waterstofauto is het vinden van een waterstoftankstation. Momenteel zijn er 14 waterstoftankstations in Nederland.

Overigens is het voor zwaarder (vrachtverkeer) nog niet overal mogelijk om daar waterstof te tanken.

Daarnaast worden er in de toekomst nog meer waterstoflocaties verwacht, waardoor het rijden van een waterstofauto steeds toegankelijker wordt. Onderdeel van het klimaatakkoord is uitbreiding tot 50 tankstations.

Ook buiten Nederland groeit het netwerk van waterstofstations. Zo zijn er in Duitsland inmiddels bijna 100 waterstofstations. Daar liggen al plannen om dit uit te breiden naar vierhonderd in 2024. Maar ook in landen als België, Frankrijk, Denemarken, Zwitserland en Oostenrijk staan al tankstations. 

Voordelen waterstof tanken

Het rijden van een waterstofauto heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere brandstoffen:

  • Ten eerste is het beter voor het milieu, omdat er geen schadelijke uitstoot is. Alleen waterdamp komt uit de uitlaat. Dit betekent dat er geen luchtvervuiling en geen broeikasgassen worden geproduceerd.
  • Ten tweede is het sneller en makkelijker om te tanken. Het duurt slechts enkele minuten om de tank te vullen, in tegenstelling tot het opladen van een elektrische auto met een batterij.
  • Ten derde is het comfortabeler om te rijden. Een waterstofauto maakt minder geluid en trilt minder dan een auto met een verbrandingsmotor.

Nadelen waterstof tanken

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan het rijden van een waterstofauto.

  • Ten eerste is de aanschafprijs van een waterstofauto nog relatief hoog. Dit komt door de hoge kosten van de brandstofcel en de beperkte productie. Echter, er zijn subsidies beschikbaar voor de aanschaf van een waterstofauto, zoals de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Ook zijn er fiscale voordelen, zoals vrijstelling van motorrijtuigenbelasting, BPM en verlaagde bijtelling.
  • Ten tweede is de veiligheid van waterstof tanken nog een punt van aandacht. Waterstof is een brandbaar gas dat onder hoge druk wordt opgeslagen. Dit kan leiden tot explosiegevaar bij lekkage of botsing. Daarom zijn er zeer strenge veiligheidsnormen en controles voor waterstoftankstations en waterstofauto’s.

Conclusie

Waterstof tanken is een betaalbaar en duurzaam alternatief voor andere brandstoffen, mits er voldoende aandacht wordt besteed aan de productie, de infrastructuur en de veiligheid. Waterstof tanken biedt voordelen voor het milieu, het rijgemak en de actieradius. Het aantal waterstoftankstations in Nederland en Europa groeit gestaag, waardoor het rijden van een waterstofauto steeds aantrekkelijker wordt. Er zijn ook financiële stimulansen om over te stappen op waterstof, zoals subsidies en fiscale voordelen. Waterstof tanken is dus zeker de moeite waard om te overwegen als u op zoek bent naar een duurzame manier van autorijden.

Geef een reactie