Je bekijkt nu Windmolen Voor Thuis: Wat U Moet Weten

Windmolen Voor Thuis: Wat U Moet Weten

Windenergie is een duurzame en schone manier om elektriciteit op te wekken. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf een windmolen voor thuis te kopen en te installeren. Maar hoe werkt een windmolen voor thuis precies? Wat zijn de voordelen en de nadelen? En wat kost het om een windmolen voor thuis te plaatsen? In dit artikel geven we u antwoord op al deze vragen.

Wat is een windmolen voor thuis?

Een windmolen voor thuis is een kleine windturbine die u in uw tuin of op uw dak kunt plaatsen. Deze windmolen vangt de wind op en zet deze om in elektriciteit. Deze elektriciteit kunt u vervolgens gebruiken voor uw eigen huishouden of terugleveren aan het net. Zo kunt u besparen op uw energierekening en bijdragen aan een beter milieu.

Er zijn verschillende soorten windmolens voor thuis beschikbaar. De meest voorkomende zijn:

 • Conventionele turbines: deze hebben de wieken op een horizontale as gemonteerd. Deze positioneert zich loodrecht in de windrichting.
 • Windturbines met een verticale as: dit type draait vanzelfsprekend middels een verticale as. Er zijn twee varianten: de Savonius windmolen, die bolvormige rotorbladen heeft en een lage draaisnelheid, en de Darrieus windmolen, die langwerpige rotorbladen heeft en een hogere draaisnelheid.

De grootte, het vermogen en het rendement van een windmolen voor thuis variëren afhankelijk van het type, het model en de locatie. Over het algemeen geldt dat hoe groter de windmolen, hoe meer energie hij kan opwekken. Maar ook hoe meer wind er is, hoe beter de prestaties.

Financiële aspecten

Een windmolen voor thuis is niet alleen een duurzame, maar ook een financieel aantrekkelijke investering. Een windmolen kan u namelijk geld besparen op uw energierekening, geld opleveren door stroom terug te leveren aan het net en fiscale voordelen bieden. Maar hoeveel kost een windmolen voor thuis eigenlijk? En hoe snel verdient u deze terug? In deze paragraaf geven we u een overzicht van de financiële aspecten van een windmolen voor thuis.

Kosten

De kosten van een windmolen voor thuis bestaan uit de aanschafkosten, de installatiekosten en de onderhoudskosten. De aanschafkosten zijn afhankelijk van het type, het model en het vermogen van de windmolen. Zoals eerder vermeld, kunt u al een kleine windmolen kopen voor een paar honderden euro’s, maar kunt u ook kiezen voor een grotere en krachtigere windmolen die tienduizenden euro’s kost. De installatiekosten zijn afhankelijk van de locatie, de fundering en de aansluiting op het elektriciteitsnet. Deze kunnen variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. De onderhoudskosten zijn afhankelijk van de kwaliteit, de levensduur en de garantie van de windmolen. Deze kunnen variëren van enkele tientallen tot enkele honderden euro’s per jaar.

Opbrengst

De opbrengst van een windmolen voor thuis bestaat uit de besparing op uw energierekening, de vergoeding voor het terugleveren van stroom aan het net en de fiscale voordelen. De besparing op uw energierekening is afhankelijk van het vermogen, het rendement en het verbruik van de windmolen. Hoe meer stroom u zelf opwekt en gebruikt, hoe minder u hoeft te betalen aan uw energieleverancier.

De vergoeding voor het terugleveren van stroom aan het net is afhankelijk van de salderingsregeling of de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Met de salderingsregeling kunt u de stroom die u teruglevert wegstrepen tegen de stroom die u afneemt, waardoor u effectief dezelfde prijs krijgt als uw leveringstarief. Met de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking kunt u samen met andere huishoudens in uw postcodegebied een coöperatie vormen en profiteren van een korting op uw energiebelasting.

De fiscale voordelen zijn afhankelijk van de investeringsaftrek of de energie-investeringsaftrek. Met de investeringsaftrek kunt u een percentage van uw investering in mindering brengen op uw belastbare winst. Met de energie-investeringsaftrek kunt u een extra percentage aftrekken als uw investering bijdraagt aan energiebesparing of duurzame energieopwekking.

Terugverdientijd van een windmolen voor thuis

De terugverdientijd van een windmolen voor thuis is de periode die nodig is om uw investering terug te verdienen met uw opbrengst. De terugverdientijd is afhankelijk van de kosten, de opbrengst en de levensduur van uw windmolen. Hoe hoger uw kosten, hoe langer uw terugverdientijd. Hoe hoger uw opbrengst, hoe korter uw terugverdientijd. Hoe langer uw levensduur, hoe meer u kunt profiteren na uw terugverdientijd.

De terugverdientijd van een windmolen voor thuis kan variëren van enkele jaren tot meer dan tien jaar. Dit hangt af van veel factoren, zoals het type, het model, het vermogen, het rendement, het verbruik, de locatie, de vergoeding, de subsidie en de belastingvoordeel van uw windmolen. 

Om een indicatie te geven,  kan een kleine windmolen met een vermogen van 10 kilowatt zichzelf terugverdienen in ongeveer 8 tot 10 jaar. Een grote windmolen met een vermogen van 100 kilowatt kan zichzelf terugverdienen in ongeveer 6 tot 8 jaar. Een commerciële windmolen met een vermogen van 1 megawatt kan zichzelf terugverdienen in ongeveer 4 tot 6 jaar.

Wat zijn de voordelen van een windmolen voor thuis?

Een windmolen voor thuis heeft verschillende voordelen, zoals:

 • U kunt zelf groene stroom opwekken en gebruiken. Dit vermindert uw afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en verlaagt uw CO2-uitstoot.
 • U kunt geld besparen op uw energierekening. Als u meer stroom opwekt dan u verbruikt, kunt u deze terugleveren aan het net en hiervoor een vergoeding krijgen.
 • U kunt profiteren van subsidies en fiscale voordelen. De overheid stimuleert duurzame energieopwekking door middel van verschillende regelingen, zoals de investeringsaftrek, de salderingsregeling en de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking.
 • U kunt uw woningwaarde verhogen. Een windmolen voor thuis kan gezien worden als een duurzame investering die de waarde en de aantrekkelijkheid van uw woning kan verhogen.

Wat zijn de nadelen van een windmolen voor thuis?

Een windmolen voor thuis heeft ook enkele nadelen, zoals:

 • U heeft een vergunning nodig om een windmolen voor thuis te plaatsen. U moet hiervoor voldoen aan de eisen van het bestemmingsplan, de welstandscommissie en de omgevingsvergunning. Dit kan soms lastig of tijdrovend zijn.
 • U kunt overlast veroorzaken voor uzelf of uw buren. Een windmolen voor thuis kan geluid, schaduw of reflectie produceren, wat hinderlijk kan zijn voor u of uw omgeving. U moet daarom rekening houden met de afstand tot de erfgrens, de hoogte van de mast en de richting van de wieken.
 • U moet rekening houden met het onderhoud en de levensduur van uw windmolen. Een windmolen voor thuis heeft regelmatig onderhoud nodig om goed te blijven functioneren. Ook kan een windmolen slijten of beschadigen door weersinvloeden of technische storingen. U moet daarom rekening houden met extra kosten en mogelijke reparaties.

Hoe kiest u een geschikte windmolen voor thuis?

Als u overweegt om een windmolen voor thuis aan te schaffen, zijn er een aantal zaken waar u op moet letten, zoals:

 • De locatie: niet elke plek is geschikt voor een windmolen voor thuis. U moet rekening houden met de windsterkte, de windrichting, de omgevingsfactoren en de wettelijke bepalingen. U kunt een windkaart raadplegen om te zien hoeveel wind er gemiddeld waait in uw regio.
 • Het type: afhankelijk van uw situatie en uw voorkeur kunt u kiezen voor een conventionele turbine of een windturbine met een verticale as. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen. Een conventionele turbine heeft meestal een hoger rendement, maar ook meer geluid en schaduw. Een windturbine met een verticale as heeft meestal een lager rendement, maar ook minder geluid en schaduw.
 • Het vermogen: het vermogen van een windmolen voor thuis wordt uitgedrukt in watt of kilowatt. Dit geeft aan hoeveel elektriciteit de windmolen kan opwekken bij een bepaalde windsnelheid. Hoe hoger het vermogen, hoe meer stroom u kunt opwekken. Maar ook hoe duurder de windmolen is.
 • Het rendement: het rendement van een windmolen voor thuis wordt uitgedrukt in een percentage. Dit geeft aan hoeveel van de beschikbare windenergie wordt omgezet in elektriciteit. Hoe hoger het rendement, hoe efficiënter de windmolen is. Maar ook hoe duurder de windmolen is.

Windmolen voor thuis installeren

Als u een windmolen voor thuis heeft gekocht, moet u deze nog installeren. Dit kunt u zelf doen of laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. In beide gevallen moet u rekening houden met de volgende stappen:

 • Vraag een vergunning aan bij uw gemeente. U moet aantonen dat uw windmolen voldoet aan de eisen van het bestemmingsplan, de welstandscommissie en de omgevingsvergunning. U moet ook rekening houden met eventuele bezwaren van uw buren of andere belanghebbenden.
 • Kies een geschikte plek voor uw windmolen. U moet zorgen voor voldoende afstand tot de erfgrens, de hoogte van de mast en de richting van de wieken. U moet ook zorgen voor een stevige fundering en een goede aansluiting op het elektriciteitsnet.
 • Monteer uw windmolen volgens de instructies van de fabrikant. U moet zorgen voor een veilige en stabiele bevestiging van de mast, de wieken en de generator. U moet ook zorgen voor een goede afstelling en afregeling van de windmolen.
 • Controleer uw windmolen regelmatig op eventuele defecten of beschadigingen. U moet zorgen voor een goed onderhoud en eventuele reparaties van uw windmolen.

Conclusie

Een windmolen voor thuis is een manier om zelf duurzame energie op te wekken en te gebruiken. In dit artikel hebben we u uitgelegd hoe een windmolen voor thuis werkt, wat de voor- en nadelen zijn, hoe u een geschikte windmolen voor thuis kiest en plaatst, en wat de financiële aspecten zijn. We hopen dat u hiermee een beter beeld heeft gekregen van de mogelijkheden en de uitdagingen van een windmolen voor thuis. 

Geef een reactie