Je bekijkt nu Zero Emissie Zone: Zo Bereid U Zich Goed Voor!

Zero Emissie Zone: Zo Bereid U Zich Goed Voor!

Hoe zou u het vinden als u alleen nog maar met een elektrische of waterstof bedrijfsauto de stad in mag rijden? Dat is precies wat er gaat gebeuren in minimaal dertig Nederlandse steden vanaf 2025. Deze steden voeren een zero emissie zone in, waar alleen uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s mogen komen. Dit is een maatregel om de luchtkwaliteit te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen. Maar wat betekent dit voor u als ondernemer? In dit artikel leest u alles over de zero emissie zone: wat het is, waar het komt, voor wie het geldt, hoe u kunt overstappen op een uitstootvrije bedrijfsauto en hoe u kunt zorgen voor voldoende laadpalen in de buurt.

Wat is een zero emissie zone

Een zero emissie zone (ZE-zone) is een gebied in een stad waar alleen bestel- en vrachtauto’s mogen rijden die geen schadelijke stoffen uitstoten. Dit zijn voertuigen die op elektriciteit of waterstof rijden. Het doel van een ZE-zone is om de luchtkwaliteit te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen. Dit draagt volgens de overheid bij aan het halen van de klimaatdoelen van het Klimaatakkoord.

Let op! Een zero emissie zone is niet hetzelfde als een milieuzone. Een milieuzone is een gebied waar bepaalde dieselvoertuigen niet in mogen. Een aantal steden hebben nu al een milieuzone. Een zero emissie zone is nog strenger en geldt voor alle voertuigen die schadelijke stoffen uitstoten.

Waar komt een zero emissie zone

Vanaf 2025 komen er in Nederland minimaal dertig steden met een zero emissie zone. Elke gemeente mag zelf bepalen waar de ZE-zone komt en hoe groot deze is. Het kan zijn dat de huidige milieuzone verandert in een ZE-zone, of dat er een nieuwe ZE-zone bijkomt. De ZE-zone moet minimaal vier jaar van tevoren worden aangekondigd, zodat bedrijven genoeg tijd hebben om zich voor te bereiden.

U kunt op de website van uw gemeente kijken of er een ZE-zone komt en wat de regels zijn. Dit is de met steden die al een ZE-zone hebben aangekondigd.

Stad/gemeenteProvincieInvoerdatum ZE-zone
AmsterdamNoord-Holland1 januari 2025
Den HaagZuid-Holland1 januari 2025
GroningenGroningen1 januari 2025
UtrechtUtrecht1 januari 2025
ArnhemGelderland1 januari 2025
HaarlemNoord-Holland1 januari 2025
HoornNoord-Holland1 januari 2027
ZaanstadNoord-Holland1 januari 2025
DelftZuid-Holland1 januari 2025
DordrechtZuid-Holland1 januari 2026
GoudaZuid-Holland1 januari 2025
LeidenZuid-Holland1 januari 2025
RotterdamZuid-Holland1 januari 2025
AmersfoortUtrechtNog niet bekend
EindhovenNoord-BrabantNog niet bekend
Den BoschNoord-BrabantNog niet bekend
TilburgNoord-BrabantNog niet bekend

Voor wie geldt de zero emissie zone?

De ZE-zone geldt voor alle bestel- en vrachtauto’s die goederen vervoeren in de stad. Dit zijn bijvoorbeeld pakketbezorgers, bouwbedrijven, winkeliers, horecaondernemers en verhuizers. De ZE-zone geldt niet voor personenauto’s, motoren, brommers en fietsen.

Om een ZE-zone in te mogen rijden, moet uw bestel- of vrachtauto uitstootvrij zijn. Dit betekent dat uw voertuig op elektriciteit of waterstof rijdt en geen CO2, stikstofoxiden of fijnstof uitstoot. U kunt dit controleren aan de hand van de emissieklasse van uw voertuig. Dit is een cijfer dat aangeeft hoe schoon uw voertuig is. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner het voertuig.

Vanaf 2025 moeten alle nieuwe bestel- en vrachtauto’s die na deze datum op kenteken worden gezet, uitstootvrij zijn om een ZE-zone in te mogen rijden.

Voor oudere voertuigen geldt een overgangsregeling:

 • Bestelauto’s met een emissieklasse 5 mogen tot 1 januari 2027 de ZE-zone nog inrijden.
 • Bestelauto’s met een emissieklasse 6 mogen tot 1 januari 2028 de ZE-zone nog inrijden.
 • Vrachtwagens met een emissieklasse 6 die op 1 januari 2025 maximaal 5 jaar oud zijn (bakwagens of laadwagens), mogen tot 1 januari 2030 de ZE-zone nog inrijden.
 • Vrachtwagens met een emissieklasse 6 die op 1 januari 2025 maximaal 8 jaar oud zijn (trekkers), mogen tot 1 januari 2030 de ZE-zone nog inrijden.

Overstappen op een uitstootvrije bedrijfsauto

Als u een bestel- of vrachtauto heeft die niet uitstootvrij is, kunt u overwegen om over te stappen op een elektrische of waterstofaangedreven bedrijfsauto. Zo bent u er zeker van dat u straks nog een ZE-zone in mag rijden. Bovendien bespaart u op brandstofkosten en draagt u bij aan een beter milieu.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een uitstootvrije bedrijfsauto aan te schaffen of te gebruiken. U kunt bijvoorbeeld:

 • Een nieuwe of tweedehands elektrische of waterstof bedrijfsauto kopen.
 • Een elektrische of waterstof bedrijfsauto leasen of huren.
 • Een elektrische of waterstof bedrijfsauto delen met andere ondernemers.
 • Een elektrische of waterstof bedrijfsauto lenen van een leverancier of klant.
 • Een elektrische of waterstof bedrijfsauto gebruiken via een platform of dienst.

Zero emissie zone: Subsidies en regelingen

Er zijn verschillende subsidies en regelingen beschikbaar om de kosten van een uitstootvrije bedrijfsauto te verlagen. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van:

 • De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA), waarmee u tot 5.000 euro subsidie kunt krijgen voor de aanschaf of lease van een nieuwe elektrische bedrijfsauto.
 • De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil), waarmee u fiscaal voordeel kunt krijgen voor de aanschaf of lease van een elektrische of waterstof bedrijfsauto.
 • De Stimuleringsregeling Klimaatvriendelijke Zeevaart, waarmee u subsidie kunt krijgen voor de aanschaf of lease van een elektrische of waterstof vrachtwagen die op zeevaartcontainers rijdt.
 • De Tijdelijke regeling cofinanciering projecten duurzaam vervoer, waarmee u subsidie kunt krijgen voor projecten die de overstap naar uitstootvrij vervoer stimuleren.

Hoe zorgt u voor voldoende laadpalen in de buurt?

Als u een elektrische bedrijfsauto heeft, moet u deze regelmatig opladen. Het is daarom belangrijk dat u voldoende laadpalen in de buurt heeft. U kunt op verschillende manieren zorgen voor meer laadpalen:

 • U kunt een laadpaal op uw eigen terrein plaatsen, als u daar ruimte voor heeft. U kunt hiervoor subsidie aanvragen via de Subsidieregeling laadinfrastructuur elektrische voertuigen.
 • U kunt een laadpaal aanvragen bij uw gemeente, als u geen eigen terrein heeft. Uw gemeente bepaalt dan waar de laadpaal komt en wie deze mag gebruiken.
 • U kunt gebruik maken van bestaande laadpalen in de openbare ruimte, bij tankstations, bij parkeergarages of bij andere bedrijven. U kunt via deze website zien waar de dichtstbijzijnde laadpaal is en wat de tarieven zijn.

Conclusie

Een zero emissie zone is een gebied in een stad waar alleen uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s mogen rijden. Dit is een maatregel om de luchtkwaliteit te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen. Vanaf 2025 komen er in Nederland minimaal dertig steden met een ZE-zone. Om hier te mogen rijden, moet uw bedrijfsauto op elektriciteit of waterstof rijden. Er zijn verschillende mogelijkheden om over te stappen op een uitstootvrije bedrijfsauto en er zijn verschillende subsidies en regelingen beschikbaar om de kosten te verlagen. Ook is het belangrijk dat u voldoende laadpalen in de buurt heeft om uw elektrische bedrijfsauto op te laden.

Geef een reactie